Telenor er i en sibirsk rettssal dømt til å betale 1,7 milliarder dollar, eller 11,6 milliarder kroner. Den knøttlille Vimpelcom-aksjonæren og saksøker Farimex mener det norske selskapet er ansvarlig for å ha påført Vimpelcom tap.

Nå står den norske telegiganten forsvarsløse mot milliardkravet.

- Vi kan ikke anke før dommen foreligger skriftlig 2. mars. Tvangsinndrivelse er likevel gyldig før dommen er skriftlig, sier Telenors Russland-ekspert og pressetalsmann Dag Melgaard.

- Veldig bekymret
Selv om Telenor kommer til å anke saken, står selskapet altså i fare for å miste 11,6 milliarder kroner mens saken fortsatt er under ankebehandling.

- Vi anker, men retten i Omsk i Sibir sier at både Vimpelcom og Farimex kan tvangsinndrive beløpet vi er dømt til å betale, sier Melgaard.

Han har liten tro på at Vimpelcom vil gjøre det, noe en talsmann for selskapet også bekrefter. Han er ikke like sikker på at Farimex lar være.

- Dette gjør oss veldig bekymret, sier Melgaard.

Aksjene kan bli solgt
Telenor vet ikke hvordan en eventuell tvangsinndrivelse vil skje, men forbereder seg på det meste.

- Vi har ikke til hensikt å betale et rødt øre og er overbevist om at saken til slutt vil bli avvist i en høyere rettsinstans. Allikevel kan aksjene våre i Vimpelcom i verste fall bli beslaglagt og solgt før saken er endelig avgjort. Vi står i fare for å bli frastjålet 11,6 milliarder kroner.

Bakgrunnen for søksmålet er at Farimex mener Telenor forsinket Vimpelcoms oppkjøp av den ukrainske mobiloperatøren Ukrainian Radio Systems (URS) i 2005, og dermed påførte Vimpelcom store tap.

Tilsvarer Vimpelcom-verdiene
Summen Telenor er dømt til å betale tilsvarer ganske nøyaktig den verdien Telenor eier i Vimpelcom.

Dette synes Telenor er ganske pussig.

- Beløpet er nesten på øret det samme som verdien av våre Vimpelcom-aksjer i dag. Det er merkelig at retten har kommet frem til akkurat dette beløpet, sier Melgaard tørt.

- Har ikke tapt så mye
Telenor stiller seg samtidig undrende til at kravet for det påståtte tapet er i milliardklassen.

- Det er merkelig at Vimpelcom skal ha tapt så mye på et selskap som de selv betalte 230 millioner dollar for, en kjøpesum som i seg selv var altfor høy.

Etter oppkjøpet av URS ble gjort, er det blitt pøst inn nærmere tre ganger så mye i selskapet. Ifølge Melgaard er det fortsatt ikke lønnsomt.

- Det blir det kanskje aldri heller. At det lille selskapet skulle klart på tjene inn 1,7 milliarder dollar på denne korte tiden er bare tøv. Det har ingenting med virkeligheten å gjøre. Det eneste tapet Vimpelcom har lidd, er at de kjøpte selskapet, sier han.

Håper Kreml tar saken
Han sier at Telenor nå vurderer hva de skal gjøre om Farimex forsøker å tvinge til seg milliardene, men vil ikke røpe hva slags tiltak de tenker på.

Selskapet håper at president Medvedev og statsminister Putin gjør noe med de sibirske domstolene.

- Mister vi pengene viser det at det er en enorm risiko å være utenlandsk investor i Russland. Er det ikke bedre rettssikkerhet i landet vil det torpedere Russlands rykte. Vi håper russiske myndigheter ser dette og bidrar til å sikre våre verdier og rettigheter som investor i Russland.

Melgaard vil ikke si om Telenor selv, eller norske myndigheter taler Telenors sak i Kreml.

- Vi vil ikke si hva vi sier til hvem. Det får motparten prøve å gjette seg til. Vi holder norske myndigheter løpende orientert, men hva vi ser og gjør vil vi holde for oss selv inntil videre.

Nå viser det seg at den norske regjeringen engasjerer seg i saken: Brustad sender hastebrev til Russland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.