IT er en av Norges største og viktigste bransjer, men det gjenspeiles i stadig mindre grad på Oslo Børs. Frem til 2006 var det både tilskudd og frafall av it-selskaper på børsen. Siden har det stort sett bare gått én vei: Ut.
Tirsdag ble det klart at it-sikkerhetsselskapet Norman kan bli det neste til å forlat Oslo Børs. Dermed øker tallet på it-selskaper som har forlatt eller er på vei ut av Oslo børs siden 2007 til 15. Verdiene av disse selskapene var ved strykning til sammen 28 milliarder kroner. For å demme opp for flukten er det kun ett nytt selskap på børsen, nemlig Gips, med en markedsverdi på 100 millioner kroner.
Dette regnestykket inkluderer vel og merke tre selskaper der oppkjøpere har sikret seg minst to tredjedeler av aksjene, nemlig Telecomputing, Otrum og altså Norman.
Fungerer ikke
- Oslo Børs har ikke fungert veldig bra for it-selskaper, verken de gode eller dårlige, sier Frank Maaø i DnB Nor Markets.
- Det er noen gode som burde vært priset mer riktig og noen dårlige som burde gått konkurs for lenge siden, sier han.
Konkursen har det ikke vært så mange av inntil de siste månedene, påpeker Tor Arne Olsen, pressetalsmann for Oslo Børs.
- Det er ganske mange it-selskaper som er forsvunnet, men med unntak av konkursene de siste månedene er de kjøpt opp. Da må man jo tro at det er andre som finner dem interessante og billige, sier han.
-Oppkjøp er greit
Han synes ikke oppkjøp nødvendigvis er et problem for børsen.
- Mange ser det som negativt at det forsvinner selskaper – men hvis det ikke kjøpes selskaper så fungerer ikke markedet. Børsen skal også være en arena for restrukturering, sier han.
Superoffice-gründer Une Amundsen mente imidlertid at børsen slett ikke fungerte for it-selskaper.
- Nå har vi vært på børsen i ti år. De siste to- tre årene har det vært helt dødt – uansett hva vi gjør. Det er ingen omsetning av aksjen og ingen interesse, sa Amundsen til Dagensit.no i forbindelse med at han og partnere kjøpte selskapet av børs i august 2008.
Amundsen erklærte at han ville Vil bort fra "oljebørsen"
Han har et poeng, for svært mange av de mindre it-selskapene har slitt med lav likviditet. Det er få som handler med aksjene og derfor ofte vanskelig å komme seg ut hvis man ønsker det.
Inn på børs 2007 til juni 2009:
På vei av børs?
Ut i 2009
konkurs i 2009Ut i 2008:
Ut i 2007:
2006: Fire inn - åtte ut
Heller ikke i 2006 var det balanse i regnskapet når det gjelder it-selskaper på Oslo Børs, men da var det i det minste nye selskaper som kom til. De nynoterte var Dolphin Interconnect Solutions, Telio Holding, Trolltech og Captura.
Selskapene som gikk ut var IBAS, Opticom, Allianse, Office Line, NextGenTel, Visma, Active 24 og Nera.
Det er nå 28 selskaper igjen på it-listen til Oslo børs, hvorav tre altså trolig er på vei ut, samt to teleselskaper. Dermed kan antall it- og teleselskaper på Oslo børs snart ha falt til 27 - fra 43 i 2006.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.