240.000 nordmenn har fått sin identitet misbrukt, viser en ny forskningsrapport, skriver Dagens Næringsliv.
Tallene presenteres i en ny rapport utarbeidet av Sifo (statens institutt for forbruksforskning) på vegne av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.
– Jeg er overrasket over det store omfanget. Det gir utrygghet fordi man ikke vet om identitetstyven har flere forsøk på gang, sier Sifo-forsker Ragnhild Brusdal til DN, som har laget rapporten sammen med forskerkollega Randi Lavik.
Blant tyvene er både bander, tidligere partnere, bekjente og ansatte i banker og offentlige institusjoner.
- Ingen aning hvordan det kunne skje
En av dem som er rammet er bærumsmannen Erik Gridset (19).
Da Gridset en høstdag ifjor sjekket kontoen i Skandiabanken, forsto han at noe var galt.
– Det var trukket nesten tusen kroner som jeg ikke kjente til, sier han.
Bankens undersøkelse viste at noen hadde brukt identiteten hans til å kjøpe varer og tjenester fra hans Itunes-konto, med hans navn, kortnummer, utløpsdato og kontrollsiffer – ikke fra kortet han normalt bruker hos Itunes, men et helt annet kort i en annen bank.
– Jeg har ærlig talt ingen aning om hvordan det kunne skje. Men det hadde vært morsomt å vite hvem drittsekken er, sier han til Dagens Næringsliv.
For høy systemtillit
Svindlerne klarer gjerne å ta ut betydelige beløp før alarmen går.
I de tilfellene det var tatt ut over hundre kroner, var gjennomsnittsbeløpet 16.707 kroner.
Det høyeste beløpet var på 85.000 kroner, men kan bli enda høyere ved varebestilling, lån og kredittkjøp.
Til grunn for det store omfanget ligger nordmenns tro på et samfunn med åpenhet og tillit, ifølge forskningsrapporten. Dette fører til at folk ikke tar tilstrekkelige forholdsregler mot identitetstyveri, ifølge DN.
Vi låser sjelden postkassen, slenger gjerne vesken med bankkort over kaféstolen og slipper kortet av syne ved betaling. Troen er sterk på at noen kan ordne opp for oss uansett.
Gridset roser sin bank, og sier det bare tok tre uker fra han meldte fra, til Skandiabanken svarte at han ikke var å bebreide og fikk pengene igjen.
Les mer om identitetstyveri på side 24 og 25 i Dagens Næringsliv torsdag.
Les også:
Test din egen ID-sikkerhet
Id-tyver misbruker DNB
- Jeg vet hvor du bor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.