Telenors milliardinvestering i India er alvorlig truet etter at indisk høyesterett i går trakk tilbake 122 mobillisenser – deriblant de 22 eid av Telenors datterselskap Uninor. Telenor føler seg urettferdig behandlet, og håper på en redningsaksjon fra den norske regjeringen, skriver Dagens Næringsliv.
Det er ingen god idé, mener BI-professor Petter Gottschalk.
- Det er bare Telenors versjon som har kommet frem. Jeg tipper at det finnes andre versjoner av historien, og det betyr at staten og regjeringen bør avvente før de engasjerer seg, sier han.
Les også: Telenor vil ha India-hjelp fra regjeringen
Korrupsjon
Lisensene er trukket tilbake etter påstander om at utdelingen ikke gikk riktig for seg. Det pågår også en stor korrupsjonssak. Prisene på disse svært verdifulle lisensene skal ha vært langt under markedspris, og Telenors partner er arrestert i forbindelse med saken. Telenor mener de blir straffet for noe partneren har gjort, fordi de kjøpte seg inn etter selve utdelingen. De innrømmer å ha hørt om korrupsjonsanklagene på forhånd, men skal ikke ha funnet beviser for dette.
Også Høyre-representant Svein Flåtten mener Giske bør la være å kjøpe flybilletter til India.
- Vi skal være uhyre varsomme med å blande oss inn, sier han.
En norsk aksjon kan ende opp med å kjempe mot en dom i en sak som er knyttet til en stor korrupsjonsskandale.
- Det er problemet, og næringsministerens store tankekors, sier Flåtten.
Les også kommentar: Telenor kan ikke bla opp 24 milliarder for Uninor
Norske selskaper er ikke helgener?
Gottschalk mener innblanding fra den norske staten vil se svært merkelig ut.
- Det vil se veldig ut som en dobbeltmoral. Norge skal på den ene siden belære verden om hvordan man skal oppføre seg, så skal man gå god for hva norske selskaper gjør i utlandet. Det er det er det ingen grunn til, til det har vi fått for mange eksempler på det motsatte, sier Gottschalk.
Han viser til at tre ansatte i Norconsult ble dømt i en korrupsjonssak i fjor sommer, og at det har vært flere store skandaler de siste årene der norske selskaper er tatt for urent trav i utlandet.
Gottschalk mener dette bare er toppen av isfjellet.
- Norske selskaper som ønsker å bli store internasjonalt har tilpasset seg lokale forhold som inkluderer korrupsjon. Det har vært såpass mange saker de siste årene samtidig som oppdagelsesrisikoen er veldig lav – kanskje 1 prosent. Da kan du trygt gange det som oppdages med 100, sier han.
Bør svi mer - i Norge
At Telenor nå får svi skikkelig mener han kan være positivt.
- De blir ikke bare avslørt, men rammet. Det synes jeg egentlig er bra. Det er en lærepenge for Norge også, for her har vi bare symbolske bøter, innen bygg for eksempel, mens du i land som USA kan få bøter så bedrifter går over ende. Det er bra at det svir - og det er ikke noe lurt av en norsk regjering nå å gå god for det Telenor har gjort i India, sier han.
Han mener en norsk aksjon vil bli tolket som vestlig arroganse og imperialisme.
- Helt mistforstått
Telenor mener dette er helt misforstått.
- Vi er ikke avslørt, men rammet i denne saken. Og dette er ikke en korrupsjonssak, men handler om tildelingsprinsippene, sier Pål Kvalheim, kommunikasjonsdirektør i Telenor til DN.no.
Han sier denne saken dukket opp i kjølvannet av at 3g-lisenser ble auksjonert bort i 2010, til svimlende summer. Dette fikk mange til å mene at 2g-lisensene var solgt for billig, og Telenor sier dommen nå ikke er knyttet til korrupsjon, men om reglene for lisensutdeling ble fulgt.
Kvalheim mener Telenor her blir rammet av feil myndighetene gjorde da blant annet deres partner mottok lisenser i 2008.
- Parallelt har indisk økokrim reist en korrupsjonssak der Telenor ikke er tiltalt, men vår partner i India er blant dem som sitter på tiltalebenken, sier Kvalheim.
Han vil ikke spekulere i om saken som nå rammer Telenor ville oppstått uten korrupsjonssaken.
Overlegen eller ut
Gottschalk mener det i mange land med mye korrupsjon er to måter å gjøre suksess – enten ved å ha svært konkurransedyktige produkter, eller å «være med på leken», som innebærer korrupsjon.
- Siemens solgte i mange år uten korrupsjon, men så ble de tatt igjen av konkurrentene. Hva gjør du da? Du griper til et nytt virkemiddel, sier Gottschalk, med henvisning til en stor korrupsjonssak som rammet Siemens internasjonalt for noen år siden.
Han mener Jotun og Veritas er eksempler på norske selskaper som selger globalt på grunn av produkter og tjenester i verdensklasse, men tviler på om Telenor har det som trengs.
- Skal man ikke gå inn i disse landene?
- Ikke hvis man ikke er ledende, og jeg kan ikke skjønne at Telenor har noe konkurrentene ikke har, sier han.
Kvalheim avviser disse påstandene.
- Telenor har nulltolleranse for korrupsjon og vi bruker ikke denne typen virkemidler i vår virksomhet, sier han.
Både Gottschalk og Flåtten mener det uansett ikke er statens rolle å forsvare Telenors interesser – det skal styret og ledelsen ta seg av. Flåtten er opptatt av at retningslinjene i eierskapsmeldingen tilsier at staten skal ha vært informert om de etiske problemstillingene, og tatt opp disse temaene, men at Giske ikke bør startet noe stormløp mot India.
- Jeg vil be Giske om å tenke seg om flere ganger og ha et veldig klart grunnlag før han eventuelt går inn og blander seg i en høyesterettsavgjørelse i India, sier han.
Les også: Norvik: Telenor kjente til korrupsjonsrisiko
Telenor vil ha India-hjelp fra regjeringen
Telenors indiske milliardinvestering i fare (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.