I dag offentliggjorde indiske myndigheter hvilke betingelser Telenor må oppfylle for å kunne delta i konkurransen om mobillisensene de ble fratatt da indisk høyesterett overraskende annullerte alle Telenors mobillisenser i landet 2. februar.
Lisensene skal legges ut til auksjon på nytt, og datoen for auksjonen er nå forskjøvet fra 31. august til 12. november.
Les: Ny D-dag for Telenor
Kan koste 10 milliarder
Teleanalytiker Espen Torgersen i Carnegie, har mandag ettermiddag sett nærmere på kravene Telenor må innfri, beskrevet i et stort anbudsdokument.
- Jeg har ikke sett alle detaljene, men det ser ut til at Telenor må ut med rundt 10 milliarder kroner for de nye lisensene, sier han til DN.no.
Telenor har allerede investert rundt 15 milliarder kroner i India - penger mange analytikere nærmest anser som tapt for selskapet.
Derfor er Torgersen i utgangspunktet negativ til Telenors signaler om at de ønsker å kjøpe tilbake lisensene, og satse videre på "prosjektet fra helvete", som Handelsbanken Capital Markeds har døpt det.
Selv om den nye investeringen skulle vise seg å bli superlønnsom, vil India-satsingen totalt sett neppe bli et overskuddsforetagende noen sinne, tror Torgersen.
- Det er fryktelig vanskelig å se for seg at det er mulig å få positiv avkastning på hver eneste krone som er investert i India. De nye lisensene må derfor gi ekstremt god avkastning, om det skal være interessant for Telenor. For det vil være stor risiko fremdeles, påpeker Torgersen.
Må ikke undervurdere risikoen
Han tror Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas vil tenke seg meget godt om før han blar opp nye milliarder for lisenser i India.
- Det blir ingen lett beslutning å investere nye ti milliarder kroner i India.
- Hva kan tale for at det er mer fornuftig å gå inn denne gangen?
- Hvis historien har lært oss noe, så er det at risikoen ble undervurdert sist. Og da tenker jeg ikke på risikoen for å miste lisensene, men konkurranseutviklingen og det at hver enkelt kunde legger igjen mye mindre enn Telenor trodde. De kronene de eventuelt investerer nå, bør derfor ha mangegangeren normalavkasting for at det skal synes riktig å risikere å putte penger i et sånt prosjekt igjen, sier Torgersen.
Måikke investere
Hans stalltips er likevel at Telenor går inn og byr på mange av lisensene de mistet.
Torgersen legger ikke skjul på hva han synes Telenor burde gjøre.
- Personlig skulle jeg helst sett at de trakk seg ut. De vil tross alt ha brukt 18 milliarder kroner før året er omme og nye lisenser er kjøpt tilbake. Man kan ikke late som om det meste ikke er tapt
- Men hva skal da Telenor investere i?
- Det er ikke gitt at Telenor skal gå inn i noe nytt. De må gjøre det fordi de mener at de skal tjene penger. Det ligger ikke i Telenors DNA at de må investere i diverse virksomheter hele tiden. Flere og flere har sett at det Telenor gjorde tidlig, var veldig riktig. Kanskje burde Telenor nå lagt noen andre forretningsplaner. Verden står ikke stille. Ting endres og det må også Telenor gjøre, sier Torgersen til DN.no.
Les også: Korrupsjonsjegeren som felte Telenor
Tildeling av mobillisenser i India
- I januar 2008 fikk indiske Unitech tildelt 22 av 122 lisenser for mobiltelefoni i landet.
- Den påfølgende høsten opprettet Telenor (67,25 prosent) sammen med Unitech (32,75 prosent) selskapet Uninor for å drive de tildelte lisensene.
- I 2009 ble det startet etterforskning av korrupsjon knyttet til lisenstildelingen. Blant annet ble Unitech-sjef Sanjay Chandra etterforsket. Saken endte i retten, men er ikke avgjort ennå.
- 2. februar i år trakk Indias høyesterett alle de 122 mobillisensene. De skal deles ut på nytt etter en auksjon som skal være ferdig innen utgangen av august.
- Telenor har meldt sin interesse for den nye auksjonsrunden og har arbeidet for bedre betingelser i denne tildelingsrunden.
- Vinteren og våren 2011/2012 avskrev Telenor drøyt 8 milliarder kroner knyttet til satsingen i India fra regnskapet.
- 1. august vedtok Uninor at selskapet skal selges til høystbydende. Telenor har 18 milliarder kroner til gode i selskapet i form av gjeld og bankgarantier. Den norske telegiganten har varslet at de vil by 4,3 milliarder kroner og dermed bli eneeier av de gjenværende verdiene i Uninor.
Kilde: NTB
Les også:
Uninor-utsettelse var ventet for Telenor
Telenor får ja til skilsmisse
Telenor krever skilsmisse gjennom åpen auksjon
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.