Mellom åtte og ni av ti pc-er i verden bruker Windows som sitt operativsystem. Derfor kommer man ikke unna at en lansering av en ny generasjon av Windows vil få store konsekvenser for hvordan vi bruker pc-ene våre fremover.
Torsdag lanseres Windows 8 i det som antakelig er verdens største markedsføringskampanje i år. Om Windows 8 er bra eller dårlig får vi komme tilbake til, men her er de viktigste detaljene om det nye systemet.
Felles utseende
Windows 8 lanseres samtidig for flere typer elektronikk. Enten du bruker pc, nettbrett eller smarttelefon kommer Windows 8 denne uken. Microsoft har også anstrengt seg for å gjøre Windows sitt grafiske uttrykk og brukeropplevelsen lik på de ulike skjermtypene. Det er viktig for Microsoft at man kjenner seg igjen og har tilgang til det samme innholdet på alle dingsene man bruker.
Den nye brukeropplevelsen har som basis en design som delvis favoriserer smarttelefoner og nettbrett med berøringsskjerm fremfor pc-er med store skjermer og musepeker. Dette betyr at det antakelig også blir vanligere med trykkskjermer på bærbare pc-er og stasjonære pc-er fremover.
Dete nye utseendet, eller grensesnittet som det også kalles, er den største endringen som har skjedd med utseendet til Windows noensinne. Startmenyen og skrivebordet som vi kjenner er borte. I stedet har man en bakgrunn med «fliser» (tiles på engelsk). En flis kan være en snarvei som åpner et program eller et lite program i seg selv som for eksempel viser avisoverskrifter eller antallet nye e-poster. Flisene kan organiseres og tilpasses i varierende grad, men det er gode muligheter for brukerne å tilpasse sin egen arbeidsflate.
Men den «gamle» arbeidsflaten til Windows er ikke død og begravet ennå. Man kan bytte mellom det nye og det tradisjonelle skrivebordet med snarveier og start-meny om man vil.
Nytt er det også at Microsoft vil innføre den samme brukeropplevelsen på spill- og mediakonsollen Xbox 360.
Windows 8, Pro eller RT?
Windows 8 kommer i fire varianter. Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 RT og Windows Phone 8. Den siste brukes på smarttelefoner. Men de tre andre er det viktigere å skille mellom.
Windows 8 og Windows 8 Pro er så å si identiske pc-systemer. Pro-utgaven har flere bedriftsrettede funksjoner, hvorav mange bare er viktige for it-avdelingen.
Windows 8 RT er en versjon som er tilpasset nettbrett. RT selges kun som ferdig installert system på et nettbrett eller lignende. Man kan ikke installere pc-programmer på RT, bare programmer - eller apps - som distribueres gjennom Windows Store. Windows Store er en digital nedlastingstjeneste lik Apple App Store og Google Play. Den het tidligere Windows Marketplace.
RT for nettbrett
RT kan heller ikke installeres på enheter som er utstyrt med pc-komponenter. Det betyr at man kan forvente mye lengre batteritid på en RT-enhet enn en Windows 8-enhet. Foreløpig er utvalget programmer for Windows RT sterkt begrenset, og mange av de mest populære appene for konkurrerende nettbrett er foreløpig ikke tilgjengelig. Dette må Microsoft sørge for å endre om RT skal bli en suksess.
Windows RT har en egen versjon av Office-pakken, som inneholder Word, Excel og Powerpoint.
Det må nevnes at det vil komme mange nettbrett som rent teknisk er pc-er og som er basert på Windows 8. Disse kan man bruke vanlige pc-programmer på. Mange eksperter tror disse vil bli mest populære i bedriftene, men RT blir et forbrukersystem i hovedsak.
Sikkerhet
Microsoft har gjort en rekke viktige forandringer i sikkerheten til Windows 8. Mange av disse endringene er ganske tekniske og heldigvis noe brukere flest slipper å forholde seg til.
En viktig endring er en sikker oppstartsmodus som skal gjøre det mulig å starte en pc selv om et virus har tuklet med oppstartsrutinene.
I tillegg har Microsoft modernisert sine standard sikkerhetsprogrammer så de brukerne som ikke kjøper sikkerhetspakker skal være sikret mot mer moderne trusler.
Sist, men ikke minst får Windows 8 en ny versjon av nettleseren Internet Explorer som også har en revidert sikkerhet.
Les også:
Overskuddet krymper for Microsoft
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.