Tror du at du eier applikasjonene du har kjøpt til din mobil? På mange måter er det faktisk motsatt. Applikasjonene eier deg - og selger deg villig videre- gjerne til et titalls selskaper du aldri har hørt om.

- Det finnes apps som overvåker alt du gjør på telefonen og sender det videre. Når du ringer, til hvem, når du starter en app og hvor lenge du bruker den er bare noen eksempler, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon til Dagensit.no.

Angry Birds ser deg
Datatilsynet har gjort sine egne undersøkelser, og funnet at det sendes mye informasjon ut fra mobiltelefoner som ikke avklares med brukeren på forhånd. Han er derfor ikke overrasket over at Wall Street Journals avsløringer om svært utbredt overvåking av mobilbrukere.

  Avisen har nemlig selv overvåket verdens 100 mest brukte apps, og funnet at halvparten sender ut informasjon om deg og din telefonbruk. Det er verdt å merke seg at det her ikke er snakk om noe du potensielt kan bli rammet av hvis du laster ned ukjent programvare.

Dette rammer nesten alle som bruker apps litt aktivt.

Kan laste ned bildene dine
Det svært populære spillet Angry Birds sender blant annet ut informasjon om hvor du befinner deg - og går i tillegg gjennom kontaktlisten din. Spillet sender også ut ditt brukernavn og passord til spilltjenesten Crystal og din telefons unike identifikasjonsnummer.

Selskapene som får denne informasjonen har du neppe noen gang hørt om, og trolig kan de danne seg et svært detaljert bilde av deg, gjennom din bruk av ulike apps.

Å overvåke via mobil-programmer er skremmende enkelt.

– Det er enkelt å lage en app som sender kontaktlisten din og alle bilder på telefonen din til en server på internett uten at du vet det, sier medgründer av Cutehacks Espen Riskedal.

Han er en av mange nordmenn som lever av å lage applikasjoner (apps) til smarttelefoner som iPhone, Nokia N8 og HTC Desire.

– Nesten alle apps trenger å kunne åpne en internettforbindelse, så de færreste av oss stusser på å godkjenne det, sier Riskedal.

Thon er opptatt av at brukerne må få bedre kontroll.

– Det at en app sender ut informasjon om deg og din telefonbruk er ikke automatisk negativt. Men det er viktig at brukeren selv har kontroll på hva som sendes og til hvem, sier han til Dagensit.no.

Han er svært spent på å se hvordan trenden med bruk av apps på mobiltelefon utvikler seg i forhold til personvernet. Han forventer at sanking av informasjon bare vil øke med tiden, og at vi ennå ikke har sett noe i nærheten av det omfanget som vil komme.

– Informasjon er en verdifull vare og vanligvis selges slike innsamlede data til annonsører, sier Thon.



Vanskelig å regulere
Personvernet står sterkt i Norge og EU, men foreløpig er det ikke mye som gjøres innenfor dette området. Datatilsynet sier det er for tidlig.

– Bruken av apps er en av megatrendene innenfor teknologi nå og det å skulle regulere bruken er ikke enkelt. Vi må tenke oss godt om og planlegge nøye før vi kan begynne å jobbe mot regulering, sier Thon.

Som Forbrukerombud fikk Bjørn Erik Thon i 2009 Apple til å endre sine vilkår for kopisperrer på musikk solgt gjennom iTunes. Nå kan han på nytt havne i kamp med Apple og resten av mobilbransjen om personvernet til mobilbrukerne.

– Jeg er klar om det blir aktuelt. Men det er for tidlig å si ennå, sier Thon.

Uvitende
Når man laster ned og installerer et program på en pc vil man så å si uten unntak måtte godkjenne en brukerlisens og personvernerklæring før man får installert programmet.

På smarttelefoner er situasjonen en annen. Her er det slett ikke alltid man har en personvernerklæring og de som finnes er ofte vanskelige å forstå. Enkelte, som for eksempel Angry Birds, har sin personvernerklæring liggende på en nettside, men ikke inne i selve applikasjonen.

Dette betyr at de som bruker slike apps ofte ikke kan vite om programmet sender ut informasjon, hvilken informasjon som blir sendt og til hvem.

– Både Apple og Google har retningslinjer som de som lager apps må følge. Men det er vanskelig å si hvor godt de blir håndhevet, sier Thon.

Uvanlig i Norge
Dagensit.no har tatt en ringerunde til flere norske selskaper som driver med utvikling av apps til iPhone, Android og andre smarttelefoner.

Ingen av selskapene vi kontaktet sier de har fått spørsmål fra oppdragsgivere eller tredjeparter om å legge inn sanking av informasjon i apps de har laget.

– Teknisk kunne vi gjort det enkelt, men det ville vært brudd på kontrakten vi har med oppdragsgiverne våre. Men heller ikke i egenproduserte apps ville vi vurdert å gjøre noe slikt, sier styrformann Sveinung Totland i Apps AS.

Men det er ikke bare etablerte selskaper som lager apps. De fleste blir faktisk laget på fritiden av entusiaster.

– Jeg er ikke sikker på om norske apps nødvendigvis alltid er mer troverdige enn utenlandske. Det er alltid viktig å bruke sunn fornuft når man laster ned en app, sier Thon.

Datatilsynet anbefaler at man bruker egen vurderingsevne til å velge hvilken app man laster ned når man har et valg. Tilbydere som oppgir hvilken informasjon de sanker og hva de gjør med den er gjerne mer seriøse enn de som ikke oppgir noen informasjon eller brukervilkår. Å søke etter etablerte aktører er også fornuftig. Og som alltid: Tilbud som er for gode til å være sanne er antakelig også det.

Diskutér saken under!

Les også: Unge tjener en formue på apper

<b>En million "salg" på første dag</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.