Med delingsøkonomien har det poppet opp en rekke tjenester som vil la deg leie hva som helst, alt fra arbeidstiden din (Jobbr), bilen din (Nabobil), boligen din (Airbnb) eller drillen din (Leieting).
Den ferske utleietjenesten Plendit.no føyer seg inn i rekken.
Kort fortalt går tjenesten ut på at privatpersoner eller bedrifter kan legge ut hva som helst til utleie, enten det er kjøretøy, båt, bolig, bunad eller gitar. Bak står fem ansatte i Norges største markedsplass, Finn.no, og nå går de i konkurranse med arbeidsgiveren.
– Med en gang Finn Torget ble gratis, begynte folk å legge ut ting for utleie der, men Torget er beregnet på kjøp og salg. Hvis jeg legger ut en tilhenger til leie på Torget, har jeg ingen sikring dersom leietageren stikker av med tilhengeren. Det er ikke Finns ansvar, og det er den typen aktivitet vi ville prøve å sikre, sier medgründer Eirik Dysthe (27), og fortsetter:
– Finn har gitt oss lov til å konkurrere mot dem på enkelte områder, men har sikret seg litt. For dem er dette vinn-vinn, og for oss er det kult å ha en slik arbeidsgiver, sier Dysthe.
For blir det en suksess, står Finn klare til å ta en stor del av kaken.
Opsjon og forkjøpsrett
Gjennom Finns innovasjonsinkubator «Sandbox» har nemlig gründerne fått et millionbeløp til markedsføring på Finn.nos sider, samt fleksible arbeidstider og et eget kontor i Finns lokaler i Oslo. De fem som er ansatt i selskapet, har jobbet kvelder, helger og netter det siste året.
Prosjektet har gründerne finansiert med 150.000 totalt fra egen lomme, samt etablererstøtte på 150.000 kroner fra Innovasjon Norge.
Mot det gir gründerne Finn.no en opsjon på kjøp av inntil 30 prosent av aksjene dersom selskapet lykkes.
Dersom andre potensielle kjøpere legger inn bud, får Finn én måneds forkjøpsrett.
Sammen med Jan Erik Berentsen (32) og Trygve Leite (36) har Eirik Dysthe sikret brukerne en skadeforsikringsordning, som omfatter stort sett alt man kunne finne på å leie ut.
– Vi har hentet de beste tingene fra Finn og mikset det med kjente aspekter fra andre delingstjenester, som rating og geo-søk, sier Trygve Leite.
Gründer med reservasjoner
Gründerne Rolf Assev og Frode Jensen er noe skeptiske til Finn-modellen. Assev, som er partner i «innovasjonslaben» Startup Labs, mener det er sjelden norske selskaper har løsninger som Finns «Sandbox».
– Det er opp til gründerne selv å finne ut hva som egner seg best for dem. Man må være klar over hvilke muligheter og begrensninger en slik modell legger opp til. Man gir fra seg eierandeler, men får trygghet og hjelp fra Finn, sier Assev, som sier at hans Startup Labs ønsker at gründerne skal ha kontroll over eget selskap.
Mediegründer Frode Jensen (35) i Socius, som nylig vant investorkonkurransen Angel Challenge, sier han har klare reservasjoner mot denne typen avtaler, «mye på grunn av begrensningene og føringene som legges».
– Er du ansatt der og ikke har planer om å satse alt selv, kan det være en god måte å gjøre det på. Men har du tenkt å ta inn investeringspenger og satse internasjonalt, er dette en avtale jeg ville takket nei til, fordi den begrenser mulighetene dine videre.
Les også: Dansk milliardær investerer millioner i Nabobil-konkurrent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.