Freden mellom Telenor og Alfa-gruppen fikk en brå slutt da deres felles selskap Vimpelcom gikk inn for å kjøpe egyptiske Wind Telecom. Telenor gikk mot kjøpet, men tapte avstemningen i styret og på generalforsamlingen.

Telenor fryktet å bli utvannet til under 25 prosent, noe som ville gjøre aksjonæravtalen mellom Telenor og Altimo ugyldig. Det har vært en av grunnene til at det norske telekomselskapet har kjempet med nebb og klør for å hindre fusjonen.

Men Altimo, Alfa-gruppens selskap for telekominvesteringer, hadde et ekstra ess i ermet. Ved å redusere sin egen eierandel til under den magiske 25 prosentgrensen, ville også aksjonæravtalen bli ugyldig seks måneder etter nedsalget.

Varslet ny strategi
Allerede i midten av april sa Altimo at selskapet ville selge aksjer for å gi Wind Telecom-gründer Naguib Sawiris plass i styret. Aksjonæravtalens opphør er en forutsetning for å endre dagens styresammensetning mot Telenors vilje.

Igår kom meldingen om at selskapet selger seks prosent at aksjene i Vimpelcom og dermed opphører aksjonæravtalen mindre enn to år etter at den ble inngått, skriver Reuters. Avtalen ble i sin tid sett på som en fredserklæring mellom de to partene som i mange år har slåss i retten på tre kontinenter.

Altimo sier i en melding at selskapet etter fusjonen med Wind Telecom mener at eierstyringsreglene (corporate governance) skal sikre rettighetene til aksjonærene.

Så fort Altimo fullfører salget av de seks prosentene i Vimpelcom vil det gå seks måneder før aksjonæravtalen opphører, skriver selskapet videre.

Altimo skal selge 123,6 millioner av sine preferanseaksjer til den russiske forretningsmannen Oleg Kiselev, en tidligere forretningspartner av Alfa-eier Mikhail Friedman, for 100 millioner dollar.

Telenor har tidligere sagt at selskapet vil sikre seg at et eventuelt salg er reelt, og ikke bare på papiret.

Les også: - Telenor bør selge og frigjøre 40 milliarder kroner

Telenor går til retten

- Telenor kan miste all innflytelse

- Dette er åpenbart lureri (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.