”På internett er det ingen som vet at du er en hund” het det i en berømt tegneserie trykket i The New Yorker i 1993. Det er selvsagt ikke helt sant – mange nettjenester vet mye om deg, og innimellom blir de bedt om å utlevere informasjon til myndighetene.
Nå lager Google en ny tjeneste som skal vise hvor ofte dette skjer med dem i hvert land. De vil hvert halvår avsløre hvor mange ganger hvert land har krevd utlevering av data for å identifisere brukere, og hvor ofte de har blitt bedt om å fjerne innhold.
- Vi tror større åpenhet vil føre til mindre sensur, skriver Googles juridiske direktør, David Drummond i en blogg, melder Cnet News.com .
Det er ikke usannsynlig at slike tjenester kan begrense slik sensur, ettersom altfor høye tall vil se pinlig ut.
En gigantisk mangel
Googles liste viser en noe overraskende ”leder”, nemlig Brasil, som andre halvår sendte 3663 forespørsler om datainnsyn og 291 krav om fjerning av innhold. Brasils "topplassering" skal vel og merke i stor grad være koblet til Googles sosiale nettverkstjeneste Orkut, som er populær i Brasil. Personangrep i denne tjenesten og påstått falske profiler skal stå for mange av forespørslene.
USA følger på andreplass. Sett i forhold til folketallet er Storbritannia overrepresentert med 1166 dataforespørsler.
Det overraskende er at Kina ikke topper listen, men dette har sin forkl#229. Ifølge Google regner Kina nemlig sensurkrav som en statshemmelighet, og Google sier derfor de ikke kan avsløre dette nå. Kina sensurerer med andre ord også hvor ofte de bruker sensur, og det er all mulig grunn til å tro at de ellers ville toppet listen med glans.
Google la nylig ned sin sensurerte Kina-versjon fordi de ikke ønsket å fortsette å sensurere slik Kina ønsker. En hacker-episode rettet mot selskapets innlogginssystemer utløste den endelige beslutningen. Kina sørget også for å sensurere historier om konflikten i kinesiske medier, les mer: Nye regler fra "sannhetsministeriet"
Norge
Mens Google deler ut mange detaljer om sensur har de foreløpig ikke avslørt hvor ofte de etterkommer forespørsler om å levere ut data.
Norge figurerer for øvrig ikke veldig høyt på listene. Google rapporterer om mindre enn ti forespørsler om å fjerne innhold og at 75 prosent av dem ble etterfulgt eller delvis etterfulgt. Det skulle tilsi 4 eller 8 forespørsler. Det er ikke registrert forespørsler om utlevering av data i Norge.
Se googles oversikt over hvilke land som sensurerer her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.