TeliaSonera leverte onsdag sterke resultater og økte marginer i et tøft marked. I dag var det Telenors tur til å demonstrere at mobiltelefoni ikke er særlig kriserammet - med noen unntak. Selskapet slo fjorårets tredjekvartal og analytikernes forventninger på både driftsresultat, omsetning og resultat før skatt.

Valutaeffekter får noe av æren for den bedrede omsetningen.

- Vi leverte en solid EBITDA-margin og inntektstrendene er i tråd med tidligere kvartaler i år, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i en kommentar. Han viser til at dette sammen med forsiktighet på utgiftsfronten har gitt en solid kontantstrøm. Samtidig økte antall kunder med fire millioner og Telenor har nå tilsammen 172 millioner kunder.

Les også: Spareseier for TeliaSonera

Dårligere med Kyivstar
Telenor har på grunn av konflikten med Alfa-gruppen ikke vært i stand til å konsolidere ukrainske Kyivstar inn i selskapets resultater. Dette har vært svært kjedelig, særlig ettersom Kyivstar har vært en vekstrakett, som stadig har bidratt til å dra opp veksttakten i selskapet. Denne gangen er imidlertid Kyivstar med på å dra inntrykket ned, og "skyggeregnskapet" som inkluderer selskapet viser derfor et fall i omsetningen.

Dette skyldes at finanskrisen har rammet Ukraina hardere enn de fleste andre land, og målt i norske kroner har omsetningen stupt fra 3,8 til 2,2 milliarder kroner. Telenor melder at de forsvarer sin markedsandel ganske godt, og har rundt 50 prosent av inntektene i markedet. Men inntekt per kunde har gått ned ni prosent også i lokal valuta og inntektene totalt er ned 13 prosent i lokal valuta. Med valutasvingninger på toppen av dette blir dette en stor negativ faktor i Telenors tall.

Driftsresultatet i Kyivstar får dermed også en kraftig smell og faller fra 1895 millioner til 991 millioner, målt i kroner.

Inkludert Kyivstar regner Telenor nå med at omsetningen i år utenom oppkjøp vil være omtrent som i fjor, men kanskje noe lavere.

Sterkt i Norge
Telenors mobilinntekter i Norge økte med ni prosent i forhold til samme kvartal i fjor. Det skyldes delvis økt salg av mobiltelefoner, nordmenn holder altså ikke lenger tilbake på denne utgiften. Samtidig vokser abonnementsbasen, hovedsaklig takket være mobilt bredbånd, og en avtale med Network Norway som fører deres kunder over i Telenors nett der selskapet selv ikke har dekning.

Les mer om dette her: iPhone løfter Telenor

Innenfor fastnett i Norge klarer også Telenor å øke driftsresultatet med 80 millioner, på tross av av omsetningen falt med 68 millioner til 3.552 millioner. Telenor klarte å øke inntektene per internettkunde, men både fasttelefoni og internett basert på fasttelefoni-linjene (dsl) har nå minkende antall kunder.

Selskapets norske del leverer dermed et driftsresultat tett oppunder to milliarder kroner dette kvartalet.

Fred
Den store nyheten for Telenor den siste tiden var fredsavtalen med erkefienden Alfa-gruppen, som ble offentliggjort 5. oktober. De to har slåss i rettssaler fra Sibir til New York i mange år, og Telenors aksjer i russiske Vimpelcom er teknisk sett fremdeles truet av tvangssalg . Dette skjedde imidlertid etter kvartalets slutt, og det nye mobilselskapet som skal skapes av Vimpelcom ogukrainske Kyivstar vil etter planen ikke bli realisert før til våren. Les også: Telenor og Altimo lager ny mobilkjempe

India
Analytiker Stefan Pettersson i Nordea Markets ventet på forhånd en liknende rapport som første og andre kvartal, med sterkt EBITDA-resultat og kontantstrøm fra driften, men med et usikkerhetsmoment i hvordan selskapets India-planer påviker tallene, ifølge TDN-Finans. Fasiten i regnskapene er et driftsresultat på minus 150 millioner og capex på drøyt to milliarder kroner.

Ifølge rapporten er aktiviteten i India nå høy og selskapet regner med å kunne lansere sine tjenester i fjerde kvartal. I løpet av kvartalet har selskapet fått navnet Uninor, en kombinasjon av Unitech og Telenor. Samtidig har en rekke andre nødvendige brikker falt på plass, slik som nye avtaler om leie av master samt avtaler for kjøp av GSM-utstyr og avtale om nasjonal roaming som gir kundene dekning der Uninor ennå ikke har nett.

Estimater fra ti analytikere er innhentet av nyhetsbyrået TDN Finans.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.