Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) ble 10,3 prosent av all ungdom mellom 15 og 20 år siktet for lovbrudd i 2002. I 2011 var andelen falt til 7,8 prosent, altså en nedgang på 25 prosent. Trenden har vært slik siden 1980-tallet, skriver Vårt Land.
- Det er en generell trend at ungdom blir streitere. En viktig forkl#229 er at nesten alle ungdommer har fått mobiltelefon og tilgang til egen datamaskin. Dataspill og muligheter for å være sosial på nettet gjør at flere tilbringer mye mer tid hjemme, sier forskningsleder Anders Bakken i Nova.
Han påpeker at en betingelse for å drive kriminalitet, er at man går ute og kommer i kontakt med belastede miljøer.
- Unge gutter spiller heller data enn å drive gatelangs, sier Bakken.
Lav arbeidsledighet
Ungdomskriminalitet ble tidligere ofte begått i ren kjedsomhet, legger han til, og viser til at ungdom i dag har fått et bedre forhold til både foreldre og skole. Lav arbeidsløshet blant unge bidrar også, forteller han. Bakken trekker videre frem politiets forebyggende arbeid som en medvirkende faktor til nedgangen i ungdomskriminalitet.
Politidirektoratets seksjonssjef Morten Hojem Ervik mener nedgangen i ungdomskriminalitet henger sammen med den generelle velstandsutviklingen i Norge, men også han ser at dataspill kan ha reddet unge fra kriminaliteten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.