”Offshoring” kalles det når oppgaver ikke bare ”outsorces” ut av bedrifter, men sendes til et helt annet land, ofte med mål om lavere kostnader.
Amerikanske selskaper har lenge brukt denne muligheten i utstrakt grad, særlig i forbindelse med it, og svenske selskaper har også vært svært aktive. Norge har også kommet etter, men senere. Det har i det siste skapt mye støy at EDB behandler noen typer data i Ukraina, men det er ikke alltid det blir så mye bråk av det. Norske selskaper kjøper it-tjenester og har ansatte i India, Polen og mange andre land.
Les også:
<b>Drifter norske banker fra Ukraina</b>
<b>Telenor får sende kunders person-opplysninger til Ukraina</b>
<b>Telenor-ansatte frykter Ukraina</b>
India og Kina
Nå har analyseselskapet Gartner kommet med en ny vurdering av de beste landene å sende slike jobber til i Asia og Stillehavs-regionen. På topp i deres 2010-kåring troner fremdeles India, fulgt av Kina. India er giganten i dette markedet, men er ifølge Gartner sårbar for angrep, blant annet på grunn av stigende lønnsnivåer.
India og Kina har et godt forsprang, men andre land investerer også tungt for å bli troverdige alternativer, melder Gartner. Land som Malaysia, Filipinene og Vietnam fortsetter å styrke sine posisjoner, mens Indonesia for første gang får plass på listen.
Et land mange nok vil stusse over nevnes er Nord-Korea. De får riktignok ikke innpass på topplisten, men ”vurderes sterkt” sammen med Pakistan, Sri Lanka og Bangladesh som land som har begynt å skape attraktive rammer, særlig når det gjelder pris.
Velg dine ulemper
De andre landene på topplisten inkluderer modne markeder med begrenset prisfordel, slik som Australia, New Zealand og Singapore, samt mer lavkostland som Malaysia, Indonesia, Filipinene, Thailand og Vietnam. Disse landene kan tilby lavere kostnader, men har i varierende grad andre utfordringer. Vietnam får for eksempel toppkarakter for kostnadsnivå, men får svake skussmål på områder som beskyttelse av rettigheter til data og intelektuell eiendom, sikkerhet og personvern.
Ifølge Gartner har finanskrisen ført til økt fokus på kostnader, og dermed mer interesse for å sende jobber til lavkostland.
Kriteriene landene vurderes etter er: Språk, støtte fra myndighetene, tilgjengelig arbeidskraft, infrastruktur, utdanningssystem, kostnader, politisk og økonomisk miljø, kulturell kompatibilitet, globalisering og modenhet i lovsystemet, data og intelektuell eiendomssikkerhet og personvern.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.