- Jeg ville lage et dashbord som gir en puls på det norske samfunnet. Målet er at det skal gi verdifull informasjon til deg som skal stemme eller for eksempel journalister, sier Erik Stavelin.
Han er en av en hærskare unge utviklere som har satt seg fore å tegne Norge på nye måter - bevæpnet med en flom av data som nylig er frigitt fra det offentlige.
Dataene var tidligere i byråkratenes hender, men nå kan hvem som helst klemme ut sammenhenger og tjenester av materialet.
Sjekk politikerne
For å sparke i gang kreativiteten arrangerte IKT-Norge og Difi konkurransen Apps4Norge. På tre måneder kom det inn 38 fungerende tjenester og 50 ideer fra over 130 utviklere, og onsdag skulle bidragene premieres.
En veldig aktuell app før høstens valg stakk av med seieren i enkeltpersonskategorien. Erik Stavelins «Samstemmer.net» henter datasett fra Stortinget om saker, spørsmål og voteringer samt informasjon om representantene. Når dataene er ferdigtygget, får man ut analyser og visuelle fremstillinger av aktiviteten på Stortinget. Tjenesten gir et raskt innblikk i hvor hver representant befinner seg i det politiske landskapet.
Klikker du deg for eksempel inn på Høyres Per Kristian Foss, kan du se at Foss har en oppmøteprosent på 32,5 i sine åtte stortingsperioder. Og at han stemmer helt likt som partifelle Svein Flåtten og minst likt som Audun Lysbakken fra SV. Du får også full oversikt over saker din representant har tatt opp i Stortinget.
Guide til fortiden - der du er
Et annet bidrag som vakte oppsikt var appen GeoKulTur, som vant lagkonkurransen. Mobilappen tar utgangspunkt i kulturdata og setter de inn i en spennende kontekst.
Ved å bruke kamerafunksjonen på nettbrettet eller mobilen din kan du sikte deg inn på omgivelsene og få opp aktuelle kulturminner som befinner seg i nærmiljøet; alt fra bautaer og fiskekulper gravd ut på 1600-tallet til arkitektur og observerte dyrearter.
Selv de som vet mye vil nok lære noe om sitt nærmiljø, for undertegnede fikk opp 9045 treff innenfor en radius av én kilometer med et søk fra DNs kontorbygg ved Akerselva.
Vårflom av data
Med noen få hederlige unntak har det offentlige vært trege til å frigi offentlige data og gjøre disse tilgjengelige for allmennheten. Men nå skjer ting fort. Stadig flere offentlige institusjoner har frigitt data bare i løpet av de siste månedene. Så langt har det blitt sluppet 443 nye datasett siden januar. Det vil si at det per i dag eksisterer 668 åpne datasett totalt sett. Mye tyder på at det blir frigitt mer i løpet av tiden som kommer. Dette er råmaterialet som gjør de nye appene mulig.
- 38 apper i løpet av tre måneder er et bevis på at løsningene kommer bare data blir gjort tilgjengelig. Og dette bør også være en sterk oppmuntring til offentlige aktører som ennå ikke har kommet i gang med å frigi sine data, sier Liv Freihow i IKT-Norge.
Eksempler på andre offentlige data brukt av utviklerne i konkurransen:
Kulturrådets database Norvegiana, Stortingets datatjeneste, digitalt museum, helsenorge.no
Endelig på kartet
Det har ikke vært noen hemmelighet at Kartverket har sittet på sitt eget lille skattkammer i form av detaljerte kartdata over land og vann i Norge - og at dette er noe utviklere lenge har siklet på. I forrige uke ble det kjent at Kartverket begynner å frigi sine data. Da dette nok en gang ble nevnt under onsdagens premieutdeling brøt det ut det jubel og spontanapplaus i forsamlingen av utviklere.
- Kartverket har til nå vært en gordisk knute. De er de eneste som har tjent penger på å selge karttjenester, så at dette nå frigis har vi ventet lenge på, sier Freihow
Som kompensasjon for bortfall av inntekter fikk Kartverket bevilget 10 millioner kroner av Regjeringen over det reviderte statsbudsjettet. Det er ventet at planen for frislippet av kartdataene fra Kartverket blir kjent i løpet av sommeren.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.