Ice er tilbake fra graven. Selskapet var først ute med "turbofart" på mobilt bredbånd her til lands, men gikk konkurs i 2009. Siden har nye eiere skrudd opp investeringene, og det har gitt resultater.

- Er man litt kreativ og jobber sammen med kundene er behovet svært stort, sier administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice Norge.

Regnskapet for 2011 viser en vekst på solide 44 prosent og et betydelig redusert underskudd. Samtidig fikk selskapet sitt første kvartal med ebitda-overskudd i fjerde kvartal, og har vært lønnsomt siden, hevder Helgaker.

Best på stabilitet
Lykken kan imidlertid bli kortvarig, og konkurrenter har spådd Ice svært kort levetid når de gamle frekvensene fra analog-tv snart skal deles ut. Ice sin fordel er nemlig lave frekvenser, noe som gir dem svært god rekkevidde. Nye lave frekvenser kan utligne noe av denne fordelen.

Men Ice har ikke tenkt å stå stille og vente på å bli truffet av hurtigtoget – slik de ble da Telenor åpnet sitt turbo-3G-nett i november 2007. De satser på å finne nisjer der de kan gi fordeler, og den viktigste kan bli en ny boks som skal gi det beste av minst to av Norges mobilnett.

- Et nytt modem er under utvikling som skal kunne bruke flere nett. Summen av dette er det beste nettet i Norge, hevder Helgaker.



Han viser til vitenskaplige undersøkelser fra Simula, som viser at dagens mobilnett ikke er stabile nok hver for seg – men hvis man kombinerer dem får man svært god oppetid.

- Det er synd nødnettet ikke var med i denne testen, for jeg er ganske sikker på at et kombinert nett ville gitt bedre oppetid, sier han.

Best på dekning
Også dekningen kan bli langt bedre. Tester Dagensit.no har gjennomført tidligere viser nemlig at alle aktørene har dekningshuller, ikke minst Ice, men de er ofte gode der Telenor og Netcom er dårlige.

 

De nye modemene er ikke ferdigutviklet, men skal kunne bytte mellom nettene automatisk, basert enten på dekning, hastighet eller kapasitet i nettene.

Helgaker ser ikke for seg at gigantene Telenor og Netcom kommer til å samarbeide om dette, men tror de kan samarbeide med Ice. Selv er han åpen for mange typer avtaler – enten med Ice i førersetet eller som selger av kapasitet til andre som driver slike kombinasjons-tjenester.

Hvordan slike kombinasjonstjenester vil prises er ikke klart, men Helgaker tror slike kombinasjonsnett kan bli viktige både for privatpersoner og bedrifter.

- Vi vet at dette er viktig for mange butikker. Vi vet de er svært sårbare for at linjen til betalingsløsningen forsvinner, sier Helgaker, som forteller at de også fungerer for reservekanal for Ventelos mest driftskritiske kunder.

Flere transporttjenester bruker allerede Ice sitt nett sammen med andre. NSB, hurtigruten og noen busselskaper bruker dette til å tilby sine kunder en trådløs nettsone på reisen.

- Kulhetsfaktor
Helgaker mener Ice har funnet mange kreative bruksområder for sitt bredbånd. Et av dem er et kamera som kan brukes til å overvåke hytta. Det sender bilder når bevegelser registreres, blant annet.

- Man kan også sjekke om det er snø på hytta, og det har jo litt kulhetsfaktor, sier Helgaker.

Han forteller også om bedriftskunder som bruker kamera til fjernavlesing av utstyr.

- De ønsker ikke å investere i utstyr som kan leses av digitalt, så de setter et kamera foran måleren, sier han.

Problem: Ingen Ice-mobiler
Ice bør nok tenke kreativt, for en del av utviklingen går ikke i deres retning.

Før Iphone kom på markedet trodde mange at mobilt bredbånd handlet mest om pc-er med mobilmodemer. Men det som driver frem utviklingen i dag er avanserte mobiler og nettbrett. Og det finnes ingen støtte for Ice på dagens norske mobiler, de er avhengige av eksterne modemer. Helgaker vil nyansere dette bildet.

- Seks prosent av Ipadtrafikken går på 3g, resten på trådløst nett, og det er modemer for trådløst nett vi selger mest av, sier han.

Han viser til at folk kan koble sine mobiler opp til deres soner for trådløst nett, og peker på at internett i bil er et voksende marked. Ice har en ruter som kan bruke bilens12 voltsbatteri.

- Med én gang jeg skrur på bilen har jeg en trådløs sone. Sønnen min så på Idol på TV2 Sumo hele veien til Valdres nylig, og hadde bare problemer i ett område, hevder Helgeaker.

Han viser også til at Ice i fjor gikk sammen med Europcar for å levere bredbånd i leiebilen.

- Det kan være bra for en familie på tur som ikke vil betale skyhøye roamingavgifter for mobilt internett, sier han.

Elsker det Telenor frykter
Ice hadde tidligere planer om å lansere mobiltelefoner basert på sitt nett, men det har det aldri blitt noe av. Likevel snakkes det stadig mer over Ice.

- Det går mer og mer taletrafikk i nettet vårt, med tjenester som Viber og Skype, forteller en fornøyd Helgaker.

Dette er vel å merke en utvikling som Ice sine konkurrenter kjemper imot med nebb og klør. De nye supernettene Telenor og Netcom bygger kan gjøre ip-telefoni like bra på mobil som fastnett, og dermed true enorme inntekter mobilselskapene har fra taletrafikk.

Netcom har truet med å stenge for Skype, og Telenor brukte mot slutten av 2011 en kvart milliard kroner på å flytte kundene over på fastprisavtaler der Skype ikke vil gi noen besparelser.

Ice leverer imidlertid bare mobilt bredbånd, ikke taletjenester, så derfor omfavner de gjerne ip-telefonitjenester.