Mange analytikere har ment det var galt av Telenor å gå inn i det indiske markedet, og like mange har ment de bør trekke seg ut. Når selskapets lisenser nå er trukket tilbake av indisk høyesterett er dette en mulighet selskapet selv også må snakke høyt om.
På dagens resultatfremleggelse ble det presentert en mulig sluttregning.
- Det er 2,4 milliarder som må avskrives, etter skatt, sier finansdirektør Richard Aa om regnskapseffekten hvis Telenor nå forlater India, uten å kjøpe tilbake noen av lisensene.
Les også: Telenor frykter skrekkscenario i India
Telenors indiske milliardinvestering i fare
Totalregningen
Telenor har fra før bokført tap på 12,5 milliarder kroner, deriblant over 4 milliarder kroner som ble tatt i tap etter at høyesterettsdommen ble kjent. Hvis de forlater India nå vil størsteparten av regningen allerede være "betalt", rent regnskapsmessig.
- Vi får et tap på omtrent 15 milliarder totalt hvis vi går ut av India nå, sier Aa.
Les også: Telenor tar India-tap på over 4 mrd
Forteller ikke alt
Telenor melder at deres totaleksponering i India er på 18 milliarder kroner. Dette er fordelt på 8,9 milliarder kroner som ble skutt inn gjennom fire runder i 2009 og 2010. I tillegg har Telenor måttet garantere for lån på 8,1 milliarder kroner fra internasjonale banker. Dette vil også påføre Telenor tap hvis Uninor må legge ned driften.
Den resterende summen på 1,1 milliarder kroner er en såkalt utbyggingsgaranti til indiske myndigheter, som er knyttet til forpliktelser om å bygge nett. Men hvis de mister lisensene regner de med å slippe å holdes ansvarlig for dette. Det bringer eksponeringen ned i 16,9 milliarder kroner. I tillegg regner de altså med at tapet vil bli ytterligere to milliarder lavere i forhold til totaleksponeringen, men Aa vil ikke gå inn på hva denne reduksjonen skyldes.
Han vil heller ikke kommentere om Telenor kan komme til å forsøke å dekke deler av tapet ved å saksøke sin partner Unitech, som inngikk avtalen om lisenser før Telenor kom inn i selskapet, eller om søksmål mot indiske myndigheter er aktuelt. Han vil heller kommentere om et slikt oppgjør inngår i tapsregnestykket som nå presenteres.
Litt spill og harde realiteter
Spørsmålet er nå om Telenor faktisk vil trekke seg fra India og ta dette tapet. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas fortalte på dagens resultatfremleggelse at selskapet forberedte seg på å kunne skryte av fremgangen i India da nyheten kom om at lisensene skulle trekkes tilbake. Baksaas understreker at de har tiltrukket seg mange nye kunder, og forbedret resultatene.
En rapport fra den indiske riksrevisjonen antyder et regnestykke som verdsetter Telenors lisenser til rundt 24 milliarder kroner. Et slikt beløp vil Telenor neppe kunne betale. Men det trenger ikke gå så ille.
Baksaas understreker at det går mot auksjon, men at vilkårene for auksjonen kan bli avgjørende for om prisen blir for høy. Hvis etablerte aktører får være med i auksjonen, tror han det er slutt for Telenor i India. Men hvis kun nye aktører får være med kan Telenor komme til å ta seg råd til lisenser, i det minste i noen av de 22 sirklene der de har lisens i dag.
Når Telenor sier de kan komme til å måtte trekke seg, kan dette også være en taktikk for å bli i landet, antyder analytiker i Fondsfinans, Arild Nysæther.
- Telenor understreker hvor godt det går i India, med mindre tap og nye markedsandeler. Jeg tolker det som at de har veldig lyst til å være i India. Det de sier kan være litt taktikk, for alle hører på, sier han.
Baksaas understreker at myndighetene i India ønsket seg flere aktører da de delte ut lisenser i 2008, og Telenor kan håpe på at de vil lage reglene for auksjonen slik at Telenor blir værende.
Les også: Telenor frykter skrekkscenario i India
Telenor tar India-tap på over 4 mrd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.