2009 har vært et eneste langt teknologisk fyrverkeri. Det beste er at det ser ut til å fortsette inn i 2010. Her har vi sett på hva noen av de største produsentene planlegger for 1020 og et par nye teknologier du kan glede deg til.

Google
Google har mange jern i ilden. I 2010 kommer mye til å handle om operativsystemer for Google. De videreutvikler sitt mobile operativsystem Android som vil komme i versjon 2.0 om ikke alt for lenge. I tillegg jobber de med et operativsystem for pc-er og mini-pc-er som kalles Chrome OS eller foreløpig Chromium. Chromium er et system man kan kjøre på en pc hvor nettleseren står i sentrum. Alle programmer kjøres gjennom nettleseren og det går derfor ikke an å installere noe i Chromium. Google mener også sikkerheten er mye bedre i dette systemet enn tradisjonelle operativsystemer. Chrome OS blir klart helt mot slutten av 2010, men siden utviklingen foregår åpent og med mulighet for alle å bidra kan man se på det allerede.

Google vil ta Windows
Opera planla å utfordre Windows

Google planlegger også etter ryktene å lansere en egen mobiltelefon, Nexus One. Det er ikke så mange detaljer rundt dette enda, men det vil i så fall representere et stort strategisk skift for Google. Deres ekspertise er programvare og internett så distribusjon og salg av håndsett vil bli en ny erf#229.

Microsoft
Verdens største programvareleverandør kommer selvsagt ikke til å ligge stille neste år heller. Det ventes en rekke store lanseringer i 2010, blant annet en ny Office-pakke og ny Exchange-versjon.

Men de nyhetene vi synes er aller mest spennende er noe helt annet. Det første er lanseringen av Windows Mobile 7. Dette er en ny generasjon av Windows Mobile og får mange spennende nye funksjoner, som er mer fremtidsrettet enn det Microsoft kan levere til mobiltelefoner i dag. Windows Mobile 7 skal ifølge den sparsomme informasjonen som finnes, bli et ganske kostbart system for produsentene og vil derfor bare dukke opp på dyre telefoner. For billigere utgaver skal dagens Windows Mobile 6.5 brukes.

Microsoft har slitt med å holde tritt med Googles Android og Apples iPhone det siste året. Dersom Microsoft ikke gjør et skippertak og kommer med et suverent mobilt operativsystem i 2010 er det sannsynlig at de vil tape store markedsandeler.

Ingen vil velge en Nokia

Den andre store nyheten fra Microsoft neste år er Project Natal. Dette er en helt ny måte å kontrollere og interagere med en spillkonsoll eller pc på. Slagordet til Project Natal er «du er kontrolleren» og i praksis er det snakk om å bruke kameraer som oversetter din adferd til handlinger på en skjerm. Project Natal kan i tillegg til å registrere bevegelsene dine se hvilket humør du er i basert på ansikt og holdning. Du kan også snakke til Natal og systemet snakker tilbake. Foreløpig er Project Natal tiltenkt spill og hjemmeunderholdning, men Microsoft mener også det er den teknologien som skal til for å integrere forbrukerelektronikk i hjemmet og hverdagen.

Se denne videoen for en innføring.

Nokia
Hver fjerde telefon som blir solgt i verden er en Nokia. I hvert fall var det slik i 2008. I 2009 er det langt færre. Derfor har Nokia måttet ta store grep for å komme seg opp på bølgetoppen igjen i 2010. Finnene holder kortene tett til brystet, men vi vet likevel om enkelte nyheter som kommer.

På telefonfronten er det ikke så mye spennende som er annonsert enda, men tradisjonen tro kommer nok Nokia med et lite skred av nyheter på Mobile World Congress i Barcelona i februar.

For kort tid siden lanserte Nokia telefonen N900 med operativsystemet Maemo-5. Dette er et operativsystem som ligger mellom pc og mobiltelefon i ytelse og fleksibilitet. Neste år kommer garantert flere telefoner basert på Maemo, men antakelig ikke så mange. Mot slutten av året tror mange vi vil få se Maemo-6 også, som tar inn flere funksjoner som konkurrentene allerede støtter i sine systemer.

Sony Ericsson
I februar lanserer Sony Ericsson sin Xperia X10 smarttelefon. Det er selskapets første forsøk på en telefon laget på Android-plattformen. Sniktitter vi har fått på protoypene tyder på at det er et veldig spennende grafisk grensesnitt på vei. Dette trenger Sony Ericsson som har slitt med sine globale markedsandeler i 2009 og har måttet kutte hardt i antallet ansatte.

I tillegg har Sony Ericsson to andre telefoner planlagt for 2010, Hazel og Elm. De naturinspirerte navnene på telefonene spiller på at de går inn i det såkalte Green Heart-segmentet som består av telefoner som er laget utelukkende av resirkulerte eller nedbrytbare materialer.

 

Apple
Er det noen som vet å styre ryktebørsen er det Apple. Et produkt som har vært diskutert lenge er en Apple tavle-pc eller tablet, som ifølge BusinessWeek nå er bekreftet for lansering tidlig i 2010. Dette er en pc uten tastatur som er mindre enn en vanlig bærbar pc, men mye større enn en mobiltelefon. All betjening av maskinen foregår via berøringsskjerm. Apples dyktighet med grensesnitt og berøringsskjermer gjør at mange har store forventninger til et slikt produkt fra Apple.

Surfetavler og lesebrett
Fra annet hold meldes det også om en rekke andre produsenter som går den samme veien. Trass i mange feilede forsøk tidligere går mange fortsatt og venter på «året da tavle-pc skal ta av». Denne diskusjonen pleier å tilta hver gang Microsoft lanserer en ny versjon av Windows, og denne gang er det Windows 7 som skal lede an, men forsøk med mobile operativsystemer som Android er også under oppseiling.

Tavlene vi vil se mange av i 2010 antas å være såkalte surfetavler. Dette er nedskalerte pc-er beregnet på enkle multimediaoppgaver og nettjenester.

Dette produktområdet smelter litt sammen med et annet, og for Norge nytt, produktområde. Lesebrett. Dette er teknologisk sett ganske enkle maskiner hvor skjermen er i fokus, ment for å lese bøker og magasiner på. Nye bøker lastes enkelt ned til lesebrettet. Denne måten å distribuere bøker på har mange muligheter både for forlag og lesere, men er også milljøvennlig ettersom papiropplagene på sikt vil minke.

Lesebrettene inkluderer også en del ekstratjenester som nettilkobling, multimediastøtte og internett. Amazons Kindle er den mest kjente hittil, men en mengde konkurrenter er på vei.

 

Samsung
Samsung har ikke sagt så mye om nye, spennende mobiltelefoner for neste år, men de fokuserer mye på sin nye programvareplattform Bada.

Ifølge Samsung selv er Bada, som betyr hav på koreansk, et åpent operativsystem som den som ønsker kan lage programmer og tjenester til. Analytikerne er ikke helt enig i at Bada er åpent, selv om man kan lage programmer selv, men det er uansett spennende å se hva verdens nest største mobilprodusent klarer å bringe til bordet.

Tanken er at Bada skal gjøre det mulig for brukerne og skape sitt eget produkt etter sitt eget behov. I 2009 satset Samsung på at brukerne selv skulle lage såkalte widgets til telefonene deres. Dette gikk ikke så veldig bra, men erf#229ene har forhåpentlig gjort Samsung klokere når de lanserer Bada.

HTC
Ingen nye telefoner for 2010 er annonsert enda fra HTC, men en lekkasje har vist oss porteføljen for 2010. Stort sett fortsetter HTC som de har gjort, med å lage smarttelefoner med ulike kombinasjoner av tastatur / trykkskjerm.

Suksessen med Android-plattformen og den motsatte erf#229en med det haltende Windows Mobile 6.5 gjør at vi kan se et skifte i prioritering fra HTC. HTC har lønnet svært mange av utviklerne som har laget Android sammen med Googles ingeniører og det er naturlig at selskapet vil satse på en plattform de har stor kontroll over selv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.