Åpner du det populære billedprogrammet Instragram renner megabytene fort avgårde. I vårt tilfelle dro applikasjonen fire megabyte bare på å ha det åpent noen sekunder.

I Japan ville det kostet deg 450 kroner med Telenor. Det er det neppe verdt.

Men svært dramatiske endringer har skjedd, viser vår gjennomgang av surfepriser i EU, USA og Japan. Tidligere var surfing alltid dyrt i utlandet. Nå har operatørene i mange tilfeller gjort det trygt å ta med smarttelefonen på ferie.


Husk å bestille pakke
Vår oversikt viser at det er svært mye å spare på riktig operatør – og ikke minst – riktig surfepakke. For mens Netcom har gitt alle sine kunder automatiske surfepakker med redusert pris, har Tele2 og Telenor valgt kun å gi pakker til dem som aktivt bestiller dette.

Dette kan bety forskjellen på en kjemperegning og et trekk på skulderne, særlig hvis du er Telenor-kunde. Hvis du bruker mobilen en del i USA kan surferegningen bli over 1000 kroner per dag uten surfepakke, mens du slipper unna med en hundrelapp hvis du husker å bestille, viser våre beregninger. Også i Europa, er det over dobbelt så dyrt uten pakke, hvis du bruker mobilen litt aktivt.

Dramatisk prisfall
En sammenligning vi gjorde mellom de fire største aktørene i Norge i januar 2012 viste at de , med Tele2-datterselskapet One Call som den aller dyreste. De krevde hele ni ganger mer enn Netcom for vår eksempelpakke med variert bruk. Slik er det ikke lenger.

Telenor har kuttet prisen på vår «variert bruk»-pakke til under en fjerdedel på 18 måneder, mens One Calls pris har falt dramatiske 90 prosent.

Netcom var billigst for 18 måneder siden, og er fremdeles en klar vinner. Sammen med datterselskapet Chess, er de billigst i fem av seks tilfeller i vår oversikt.

– Vi har alltid kjempet for at kundene skal ta med seg brukervanene til utlandet gjennom billige og sikre surfepakker. Det synliggjøres også i mobildatabruken, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Bigseth i Netcom.

Han forteller at databruken i utlandet ble mer enn doblet høsten 2012, i forhold til året før. Med nye priskutt forventer han ytterligere oppgang.

Telenor uten bestilling av surfepakke er jevnt over det dyreste alternativet, mens Telenor-kunder med surfepakker klarer seg bra, utenom Japan.

Jon Fredrik Baksaas og Telenor (midten) har kuttet prisene kraftig de siste 18 månedene, men August Baumann (t.h.) og Netcom leder fremdeles. Tele2- sjef Arild Hustad (t.v.) har holdt sitt ord ok kuttet prisene med hele 90 prosent på 18 måneder.
Jon Fredrik Baksaas og Telenor (midten) har kuttet prisene kraftig de siste 18 månedene, men August Baumann (t.h.) og Netcom leder fremdeles. Tele2- sjef Arild Hustad (t.v.) har holdt sitt ord ok kuttet prisene med hele 90 prosent på 18 måneder. (Foto: Gunnar Lier, Javad M. Parsa og Thomas T. Kleiven)

Beskyttes mot gigantregninger
Voldsomme sjokkregninger har tidligere jevnlig havnet i norske medier. Tusenlapper har i mange tilfeller fløyet ut på få minutter, noen ganger uten at brukerne var klar over at noe ble lastet ned. Men både operatørenes priser og varsling når regningen blir for store stor har hjulpet. Det viser klagebunken hos Brukerklagenemnda, som behandler tvister mellom mobilbrukere og operatører.

– For tre år siden lå databruk i utlandet på klagetoppen, men slik er det ikke lenger. Ifjor fikk vi kun inn 18 klager, og ingen av disse omfattet databruk i EU-området. Verstingene ifjor var derimot USA, Tyrkia og Egypt, sier sekretariatsleder Aneta Duric til DN.no.

Sjokk utenfor Europa
EU skal ha svært mye av æren for fallende priser, fordi de har innført makspriser på all mobilbruk mellom EU-land. Litt forsiktig bør man likevel være, for i Norge har en del nå et forbruk på over 1000 MB i måneden. Selv med prisvinneren Netcoms surfepakker, vil dette minimum koste deg 1250 kroner. Og skulle du gjøre noe slikt i land utenfor EU, kan følgene bli katastrofale. Med Telenors priser i Japan vil regningen bli 112.500 kroner.

Når du er ute og reiser, er det enkelte vaner du bør legge igjen hjemme. DN.no har sammenlignet databruk over én uke fra seks mobilbrukere med svært ulike bruksmønstre.

Databruken varierer voldsomt mellom brukerne, og vi advarer mot å bruke dette som en fasit. Men oversikten under gir en indikasjon på hva slags programmer du definitivt bør unngå på reise i for eksempel Japan.

Være obs på at Instagram er lite brukt i vårt brukerpanel.

Vår gjennomgang viser også at epost-tjenester som Gmail og Exchange, som er hyppig brukt blant brukerne vi har sjekket, gir relativt lave forbrukstall. Men vokt deg for å åpne store vedlegg.

Vær-apper ser også ut til å kreve svært lite data.

Les også:
Les også: Slik unngår du å bli «melket» mens du snakker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.