Forbrukerrådet har nylig undersøkt trenings- og helseappene Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum og MyFitnessPal.
Resultatene bekymrer fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.
Han frykter at informasjon som appene samler inn kan bli benyttet til uheldig, direkte markedsføring og prisdiskriminering.
- Vilkårene er beskrevet på en såpass teknisk og juridiske måte at det er vanskelig for forbrukere å sette seg inn i dem, mener Myrstad som er klar i sin tale:
– Selskapenes vilkår og praksis bryter grunnleggende forbruker- og personvern, utdyper han.
Kan brukes «evig»
Det er særlig kaloritelleren MyFitnessPal som utmerker seg i negativ retning hos Forbrukerrådet.
Appen inneholder lange og utilgjengelige vilkår som kan endres når som helst- og uten varsel, fremgår det fra rådet.
I tilleggforbeholder appen seg retten til å kunne benytte brukernes navn og profilbilder til hva de måtte ønske - til evig tid.
Det kan by på problemer, mener Mystad. Han har flere skrekkeksempler:
- Se for deg diskriminering i arbeidslivet hvor arbeidsgivere foretar bakgrunnssjekk på potensielle kandidater, sier fagdirektøren.
Han frykter at informasjon om brukernes treningsrutiner også kan bli misbrukt av forsikringsselskaper.
- Kanskje blir du nektet adgang til helseforsikring fordi appen har registrert at du ikke har vært særlig aktiv de siste fem årene, illustrerer Myrstad.
Sporer brukerne
Tekniske tester utført av SINTEF på oppdrag fra Forbrukerrådet viser at data fra flere av appene spres til et utall aktører.
Både Runkeeper og MyFitnessPal sporer brukerne når appen ikke er i bruk, mens Endomondo ber om brukeres lokasjon når appen er inaktivert.
Dette forstår ikke Myrstad hensikten med.
– Å spore brukere døgnet rundt kan kun rettferdiggjøres hvis dette er sentralt for at appen skal fungere, og at dataene kun benyttes til dette, forklarer fagdirektøren.
Identifiserbart
Uvedkommende kan ved hjelp av sporing trekke mange konklusjoner, ifølge Myrstad.
Deriblant hvor du bor og jobber. Derfra er veien kort til å kartlegge for eksempel politisk ståsted og legning.
- Dette er informasjon som er brukeren har krav på blir beskyttet og slettet etter endt bruk, forklarer Myrstad.
Før påske fremlegger Forbrukerrådet en større, samlet rapport om hvordan forbruker- og personvern ivaretas i tjue ulike apper.
– Hensikten er ikke å skremme brukerne, men å skape økt bevissthet om hva vi takker ja til. Vi ønsker samtidig å legge press på app-tilbyderne for å få mer forbrukervennlige løsninger, sier fagdirektøren.
- En inngripen
Seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) reagerer når han hører om funnene fra Forbrukerrådets undersøkelse.
- Dette er en voldsom inngripen i personverhnet, mener han.
Alt personvern er tuktet på samtykke, og et samtykke skal være frivillig, forklarer Tessem.
- Du skal være informert og kunne trekke samtykket tilbake. Endres vilkår uten varsel, foreligger ikke lenger samtykket. Når man binder seg til «evig tid» blir jeg skeptisk, legger han til.
Seniorrådgiveren er enig med Myrstad i Forbrukerrådet om at vilkår for bruk av apper skal være enkle å forstå for forbrukeren.
Du skal ikke måtte være jurist for å måtte ivareta personvernet, og du kan forvente å bli tatt vare på når appen er tilgjengelig i en tilsynelatende norsk app-butikk, ifølge Tessem.
Han har ett råd til norske forbrukere:
- Vær bevisst. Det er opptil hver enkelt hvordan vi forvalter egen personinformasjon. Det er dumt om du er ubevisst og havner i situasjoner du ikke ønsker, sier han.
DN har mandag forsøkt å komme i kontakt med representanter for appen MyFitnessPal, men har foreløpig ikke lyktes.
Les også: Ny studie: Treningsarmbånd lekker sensitiv informasjon
Hevder sjekkeapp går bak ryggen din
– Proteininntak i form av barer eller pulver er bortkastede penger
Se DNtv:
Perfekte ski på to minutter:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.