ID-kriminalitet har blitt enklere og mer lukrativt å drive med de siste årene. Årsaken til dette er folks økte bruk av sosiale medier og andre digitale løsninger. Samtidig er avkastningen gjerne høy, og dersom man skulle bli tatt er straffene lavere enn for mange andre former for kriminalitet.

- Vi må tenke nytt rundt hva som er godt personvern, og jeg tror flere har blitt nervøse for å få identiteten sin stjålet, sier skattedirektør Hans Christan Holte til DN.no.

5,9 prosent av alle nordmenn har opplevd å få identiteten sin misbrukt til straffbare handlinger i 2013, viser den årlige ID-tyveriundersøkelsen som gjennomføres av NorSIS og Skattedirektoratet.

Dette betyr at anslagsvis 230.000 nordmenn fikk identiteten sin stjålet i løpet av 2013. Dette var dobbelt så mange som på samme tid ifjor.

- Tar over for våpenbaserte ran
- Det heter at ledighet og leilighet gjør tyv, sier ID-ekspert og seniorrådgiver Christian Meyer i NorSIS.

- Jeg er sikker på at det ikke ville tatt lang tid å finne ut det meste om hva du har drevet med de siste ti årene gjennom for eksempel skattelister og sosiale medier. Og det er klart at når det er såpass enkelt, vil det skje en økning i denne typen kriminalitet, fortsetter han.

I 2012 svarte kun 2,9 prosent, eller om lag 105.000 nordmenn, at de hadde opplevd at identiteten deres ble brukt til straffbare handlinger. Året før var antallet helt nede i 2,3 prosent.

Ifølge NorSIS er årets tall de høyeste noensinne.

- Vi vil se at den typiske våpenbaserte ransformen sakte forsvinner til fordel for digital kriminalitet slik som dette, fordi den er enklere å gjennomføre og sjelden påfører fysisk skade, sier Meyer.

Seniorrådgiver og ID-ekspert Christan Meyer i NorSIS.
Seniorrådgiver og ID-ekspert Christan Meyer i NorSIS. (Foto: Jan Tore Øverstad)

Få blir ordentlig sjekket
I 2012 kostet ID-tyverier nordmenn om lag 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra et av Europas største sikkerhetsselskaper Affinion International.

- I dag er ikke ID-kontroller så grundige som de burde. Det er for enkelt å skaffe seg pass, eller svindle til seg trygderettigheter på grunn av manglende ID-kontroll, fortsetter han.

Holte peker på at kun ti prosent av personer med D-nummer har vært gjenstand for sikker ID-kontroll i Norge. Det er 1,4 millioner som har fått D-nummer, som er et alternativ til fødselsnummer for dem som har midlertidig oppholdsstillatelse i Norge. Kun 130.000 av disse har vært gjennom en sikker ID-kontroll.

Også NorSIS understreker at de synes det er for dårlig kontroll av identitet i Norge.

Flere villige til fingeravtrykk
Åtte av ti nordmenn svarer at de nå er villige til å bruke fingeravtrykk for å bekrefte sin identitet. Holte mener dette er en interessant utvikling, og peker på at det må skje nye tiltak både fra Skattedirektoratet selv, men også fra politisk nivå.

- Den akselereringen vi ser i antall ID-tyverier i Norge er absolutt bekymringsfull, og det fører jo til at vi som forvaltere av folkeregisteret mener at det bør settes i gang tiltak for å styrke norsk identitetssikkerhet, sier skattedirektøren til DN.no.

Han får støtte fra Meyer i NorSIS, som mener det er for lett å bli «kunde» i Norge.

- Jeg kunne tenke meg at det ble vanskeligere å opprette kundeforhold i Norge, enten det er å ta opp boliglån i en bank, eller kjøpe brukt bil, sier Meyer.

Han mener at det burde finnes et register over ID-dokumenter hvor banker og andre kan kontrollere at dokumentene ikke har kommet på avveie.

Les også:

- Jeg kunne lett stjålet ti ganger så mye

- Unngå bankkort og kopimaskiner

Henlegger id-tyverier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.