Easees toppsjef tar oppgjør med gammel kultur: – De har gitt mye frihet
Easees toppsjef Erik Færevaag mener den tidligere ledelsen i selskapet ga de ansatte for stor frihet og for lite ansvar. Nå tror han selskapet kan nå en omsetning på to milliarder kroner igjen allerede neste år.
Samtidig forsøkte gründerne med toppsjef Jonas Helmikstøl og partnerne Kjetil Næsje og Steffen Mølgaard å bygge en helt særegen bedriftskultur der enkeltmennesket og stor frihet skulle stå sentrum. Men alt stoppet opp da svenskene kom med sitt forbud. Nå peker Erik Færevaag på at det ble gitt for stor frihet.
– De har gitt mye frihet, kanskje ikke bygget organisasjonen lag på lag. Men med bra folk, men uten nødvendigvis at organisering rundt eller ansvar og alt rundt har vært tydelig, sier Færevaag som likevel betegner arbeidet til gründerne som «helt rått».
– Men den største feilen de gjorde, var jo kanskje det på forhånd å ikke ha en organisasjon som støttet akkurat håndteringen både av compliance, altså dokumentasjon, og håndteringen av den type informasjon, sier Færevaag når Dagens Næringsliv treffer han i selskapets nye lokaler på Forus utenfor Stavanger.
Jonas Helmikstøl ønsker ikke å gi kommentarer til Færevaags beskrivelser. Færevaag er på vei ut av jobben som toppsjef i Easee. Et søk etter ny toppsjef er startet.
Gir svenskene rett
Samme formiddag har Færevaag og selskapet trukket den bebudede rettssaken mot den svenske tilsynsmyndigheten Elsäkerhetsverket, vedrørende salgsforbudet av selskapets ladere.
– Rettssaken handlet ikke om produktenes sikkerhet. Vår beslutning om å trekke rettssaken er strategisk. Vi vil sette sikkerhet først, sikre samsvar med myndighetenes krav og prioritere dialog, sier Færevaag.
Easee anerkjenner at den tekniske dokumentasjonen for selskapets ladere, Easee Home og Easee Charge, ikke var tilstrekkelig da produktene ble satt på markedet, og at merking og samsvarserklæring ikke oppfylte de formelle kravene i standardene.
Easee tok saken til retten, og den svenske forvaltningsdomstolen skulle ta stilling til om salgsforbudet og utbedringskravet var berettiget eller ikke.
Parallelt med rettsløpet har Easee presentert en tiltaksplan for Elsäkerhetsverket.
– Easee har gjennomtestet ladeboksene og oppdatert den tekniske dokumentasjonen i samråd med uavhengige og akkrediterte testhus. Den nye tekniske dokumentasjonen, samsvarserklæringen og merkingen av laderne oppfyller nå de formelle kravene, sier Færevaag som understreker at selskapet nå ønsker dialog med svenske tilsynsmyndigheter.
Easee leverte sin tiltaksplan innen fristen 14. mars 2024, og venter nå på tilbakemelding.
Flere land valgte å gjøre egne undersøkelser av Easees ladere, som følge av salgsforbudet i Sverige. 14. mars i år godkjente Sveits den oppdaterte tekniske dokumentasjonen.
Tror på to milliarder neste år
Beslutningen om å trekke rettssaken kommer etter at selskapet det siste året har vært under konstant press i kjølvannet av det svenske salgsforbudet.
– Vi gikk fra to milliarder kroner i omsetning og 500 ansatte til ingenting over natten, har selskapets tidligere toppsjef og gründer Jonas Helmikstøl tidligere uttalt til Dagens Næringsliv.
Siden oppstarten og ut 2022 hadde selskapet et samlet årsresultat på rundt 630 millioner kroner.
Erik Færevaag vil ikke si noe om den økonomiske stillingen til selskapet i dag.
– Fantastisk bra, sier han uten å ville gi noen tall som dokumentasjon.
Han vil hverken si noe om salgstall, resultater fra i fjor eller anslått omsetning eller resultater så langt i år. Færevaag vil heller ikke si noe om hvor mye selskapet har utestående hos sine kreditorer, eller hvor mye selskapet frem til nå har brukt på juridisk bistand i saken som nå er trukket fra det svenske rettssystemet.
– Dette selskapet har fantastiske vekstmuligheter, sier han.
– Ja, sier Færevaag.
– Jeg tror i løpet av neste år, sier han.
– Ja, hvorfor skulle jeg ikke tro på det. Vi var der. Jeg tror kanskje vi kan gjøre det bedre enn det også om vi gjør det riktig.
Selskapet har i dag 155 ansatte og har igjen startet å ansette nye.
Kriselån
Den svenske beslutningen fra i fjor vår sendte Easee inn i en finansiell krise. I flere måneder vaklet selskapet før en i august fikk inn 60 millioner kroner i et nytt konvertibelt lån på 60 millioner kroner fra selskapets eksisterende aksjonærer.
Opptaket av det konvertible lånet priset Easee til 283 millioner kroner. Øverst på investorlisten tronet Oslo-baserte Montinjensen. Vel 25,5 millioner kroner investerte selskapet i lånet som frontes av Nils Thomas Lien. Lien startet Montin Eiendom og Montin Investor sammen med to andre partnere i Stor-Oslo Eiendom i 2016. Montin har i hovedsak investert i eiendom, men har også en rekke ventureinvesteringer, som Easee.