- Gamle harddisker representerer potensielt en stor sikkerhetstrussel, sier Tore Orderløkken, administrerende direktør i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

- Det er en tankevekker i dagens samfunn hvor jobb og privatliv smelter sammen digitalt. De fleste har ikke kompetanse til å slette en harddisk på en skikkelig måte. Da åpner det seg muligheter for kriminelle som vil utnytte bedriftssensitiv informasjon, sier sikkerhetsekspert Dorin Cohin-Leira i Imento.

 

Onsdag arrangerte Norsis en konferanse på Gardermoen utenfor Oslo hvor hovedtemaet er kritisk infrastruktur i den digitale verdenen.

Ifølge sikkerhetsbransjen ligger det fremdeles en god del bedriftssensitiv informasjon på kasserte harddisker, og dette vil bransjen til livs.

- Ligger strødd rundt
- Vi har mange ganger vært innom bedrifter og så ser vi at på rommet hvor de sorterer papir, så ligger det en haug med harddisker også. De vet ikke hvor de skal gjøre av dem, og så ligger de der, tilgjengelige for alle som stikker innom, sier Orderløkken.

- Gammelt datautstyr og e-avfall er rett og slett for lite sexy. Det blir nedprioritert. Bedriftene blir nødt til å ta dette på alvor. Man må huske på at profesjonelle kriminelle betaler mye for tilgang til sensitiv informasjon, sier Cohen-Leira.

Hun er sjef for sikkerhet og gjenbruk i Imento, som leverer tjenester til det norske IKT-markedet.

Sendte det til Afrika
I løpet av det siste året har Cohen-Leira vært i kontakt med over 200 norske bedrifter for å finne ut hva de gjør med utdatert datautstyr.

- To av bedriftene driver med våpen og eksplosiver og fortalte oss at de trengte ingen strategi, da de «tok hånd om» gammelt datautstyr selv, uten at jeg trenger å utdype dette nærmere, sier Cohen-Leira og peker på en annen - i hennes øyne - mer urovekkende trend.

- Vi ser også at mange bedrifter sender gammelt datautstyr til Afrika hvor det dumpes på store fyllinger. Det vi vet om dette er at barn leies inn for å grave frem utstyr på dynga, og informasjonen som hentes ut selges igjen videre til selskaper som er villige til å betale mye for sensitiv informasjon.

Ny retur-tjeneste for mobil
Tidligere har det blitt avdekket at nordmenn er blant de dårligste i verden til å slette harddiskdata. Bare to av 25 undersøkte harddisker var slettet på en slik måte at det ikke var mulig å lese innholdet.

Les også: Persondata og porno lå lett tilgjengelig

I Norge har nå Telenor ropt et varsku, og etablert sin egen mobil-retur-tjeneste. I en melding som ble sluppet fra selskapet onsdag ber de arbeidsgivere fokusere på sikker håndtering av brukte mobiltelefoner.

- Den økte bruken av smarttelefoner utgjør en sikkerhetsrisiko for norske bedrifter. Folk bør tenke på at mobilen også fungerer som kredittkort, nettbank og familiealbum. Hvis den ikke leveres til gjenvinning eller slettes på andre måter kan det få alvorlige konsekvenser, sier Fredrik Ruud Johnsen, kommunikasjonsrådgiver i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) i pressemeldingen.

Les også: Hacker mindre bedrifter for å ramme de store

Venter hacker-bølge på mobilen

Om 363 dager blir det hacker-fest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.