Robotenes inntog på Oslo børs har satt i gang et aldri så lite ragnarokk, ifølge enkelte svært profilerte investorer. De advarer om at tradisjonelle investorer som er en livsviktig kilde til finansiering, skvises ut av en manipulerende gresshoppesverm av roboter som oversvømmer markedet med ordre – for så å trekke dem tilbake før noen rekker å reagere.

Nå lager Oslo børs nye regler, for å styre utviklingen.

- Målet er å fjerne unødvendig høy ordreaktivitet som kun bidrar til støy og ikke tilfører markedsplassen verdi, sier børsdirektør Bente A. Landsnes.



Hvis antall ordre per gjennomført handel er over 70 skal det koste 5 øre per overskytende ordre.

Kun ordre som ligger kortere enn ett sekund telles med.

Ordreendringer under ett sekund telles ikke dersom de øker volum eller minsker avstanden mellom kjøper og selger

Kun handler over 500 kroner telles med.

Opptelling og avregning skjer månedlig.

Ordretyper som ikke vises i ordreboken er unntatt, slik som ”fill or kill” og ”execute & eliminate”.



Skal stoppe flommen
Utviklingen er tydelig for alle som handler aksjer. For Statoil-aksjen har for eksempel antall ordre som legges inn blitt firedoblet til to millioner per måned bare siden 2010, opplyser børsen. Mange av disse ordrene legges inn og trekkes tilbake på millisekunder av lynraske roboter, med uklare hensikter. Dette gjør livet vanskeligere for menneskelige investorer.

- Du tror det ligger aksjer til salgs, men så trekkes de bort når du skal handle. Prisdannelsen blir fremmed for aktørene, så mange mister interessen, sier investor Viggo Leisner, som tidligere har advart mot utviklingen på børsen. Han mener robotene bidrar til å gi børsen et preg av kasino.

Denne støyen vil børsen nå begrense, også fordi det høye volumet påfører handelsaktører kostnader til båndbredde og systemkapasitet. En ny avgift på fem øre per ordre skal ramme dem som legger inn svært mange ordre, men handler på svært få av dem. Ordre har hittil vært gratis.

- Poenget er ikke å få inn penger på dette, men at aktørene skal omprogramere systemene, sier Landsnes.

- Krav til minimumsvolum er fjernet.

- Minste prisendring er drastisk redusert.

- Handelen er spredt på flere markeder – roboter kan utnytte markedsforskjeller.



Les også: Frykter masseflukt fra Børsen

Støtter robothandel
Flere andre børser har lagt inn avgifter på svært høy ordreaktivitet som ikke fører til handel, men Oslo børs har lagt seg på en litt annen linje, der de prøver å skille mellom ordre som bidrar positivt til markedet, og de som bare skaper støy. I Norge slår avgiften inn på 70 ordre per gjennomført handel, mot 250 i Sverige, men i Norge lar man være å telle med ordre som blir liggende lenger enn ett sekund.

Børsen mener deler av robothandelen kan effektivisere handelsstrategier og bidra til et bedre prisbilde og handelsmuligheter, også i ellers lite handlede aksjer. Såkalt ”high frequency trading” (HFT) kan være problematisk, men målet til Børsen er å styre utviklingen, ikke stoppe den.

- Vi ønsker å finne den balansen som skaper det beste markedet, for det er sammensetningen av ulike aktører med forskjellige strategier og interesse som gir best likviditet og prisbilde, sier Carl Nilsen, analytiker ved Oslo Børs.

Les også: Skjerper tilsynet med aksjeroboter

Glad noe gjøres
Investor Leisner er langt mindre overbevist om at høyfrekvens-aksjerobotene tilfører børsen noe. Han mener robothandlerne ofte ligger inne med så små volumer aksjer at de bare tilsynelatende skaper handelsmuligheter. Høyfrekvenshandelen mener han bare suger ut likviditet, og roboter bidrar ikke ved emisjoner. Han mener den norske investorstammen allerede er spesielt liten og frykter børsen ikke vil gi norske selskaper det kapitalmarkedet de trenger hvis robotene får gjøre livet surt for menneskelige investorer på børsen.

Derfor er han er glad børsen jobber med å begrense fenomenet.

- Børsen har til de grader har tilrettelagt for HFT-maskinene, og dette vil være et skritt i motsatt retning. Om det er nok klarer jeg ikke å overskue på stående fot, sier han.

Landsnes sier man kan skille mellom roller som investor og "trader" på børsen, og hun ser robothandelen som en utvikling av traderrollen.

- Markedet har alltid vært avhengig av både tradere og investorer. Det ble i sin tid stilt spørsmål om hva intradagtradere tilførte. Verden utvikler seg, sier hun.

Landsnes er enig i at lynraske maskiner er en utfordring for traderne, og at investorrollen også påvirkes. Men hun påpeker at Oslo børs har lanser en egen "dark pool" som kalles "North sea", med funksjonalitet for de som ønsker å handle store volumer uten at handelen synes for aksjerobotener og andre som handler små volumer.

Denne svært erfarne investoren mener robothandeler bra, les mer: Gjør comeback med robothandel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.