– Det er bar og spill her fordi det er sosiale objekter som innbyr til at det skal være et møte – på samme måte som vannkjøleren i et hvilket som helst kontorfellesskap, sier daglig leder Marius Thorvaldsen (39) i Work-Work – en krysning av en arbeidsplass og en bar fylt med brettspill, bordspill, flipperspill, dataspill, tv-spill, skikkelig gamle tv-spill og uferdige spill.
Work-Work åpnet i januar, som det seneste tilskuddet i en voksende rekke av arbeidsfellesskap i Norge (se grafikk). I overetasjene sitter spillutviklere. Under er det bar.
På overflaten er det spill, øl og moro. Under ligger det en idé om det tilfeldige møtet hvor investoren, gründeren og den talentfulle teknologen møtes og det ved et trylleslag oppstår noe magisk: innovasjon.
Det er en utbredt tanke i entreprenørskapsmiljøer. Men skjer denne type møter i virkeligheten?
På fest hos statsråden
Ikke bare gjør de, ser man til historien har det tilfeldige møtet lagt grunnlaget for noen av Norges største industrieventyr, ifølge styreleder Borgar Ljosland (38) i Work-Work.
Som da industrimagnat Sam Eyde i 1903 sitter ved bordet til statsråd og fremtidig statsminister Gunnar Knudsen. Eyde er på jakt etter noe som kan ta nitrogen ut av luften for å kunne fremstille gjødsel. Han trenger det største lynet et menneske kan produsere.
Så begynner oppfinneren Kristian Birkeland, som også sitter ved bordet, å snakke om sitt mislykkede våpeneksperiment: en elektrisk kanon som kortsluttet og endte med å fyre av en lysbue – en gigantisk gnist. Det blir et avgjørende og tilfeldig møte på veien mot Norsk Hydro.
– Trondheim er full av Kristian Birkeland-er. Og har noen få Sam Eyde-er. Work-Work er et forsøk på å øke antallet mulige møter, sier Ljosland.
I det samme kommer Håkon Bertheussen inn døren, Wordfeud-skaperen hvis spillselskap har gitt ham 70 millioner kroner (samlet resultat før skatt) mellom 2012 og 2014.
Også den andre store spillsuksessen fra Norge de siste årene, «Fun Run», har sitt utspring fra Trondheim og NTNU. Nå vil regionen både sikre seg at flere kommer til og at flere blir.
Dobling av teknologijobber
Næringsforeningen i Trondheim – med politikerne i ryggen – har satt seg som mål om å doble antallet teknologijobber i regionen fra 10.000 til 20.000 innen 2025.
Industriens omsetning skal opp fra 14 til 28 milliarder kroner. (Saken fortsetter under).
Møteplasser som Work-Work er en uttalt del av strategien for å få det til.
– Det er mange viktige biter som må på plass for at det skal gå, men dette er absolutt en av dem, sier Herbjørn Skjervold (64), som leder arbeidet på vegne av et nytt fagråd i næringsforeningen.
Til daglig er han seniorpartner i venturekapitalselskapet Proventure, som investerer i nye teknologibedrifter.
Hvem som helst som kommer inn i baren skal også kunne få teste spillene som utvikles i overetasjen.
Utover å skape flere møter mellom gründere, investorer og teknologer ligger det også en idé i Work-Work om at den jevne mannen i gata kan ha en mye mer verdifull rolle å spille når fremtidens teknologibedrifter skal utvikles enn vi har skjønt til nå.
Allmenngjøring av innovasjon
Thorvaldsen kaller det «en demokratisering av problemstillinger», en allmenngjøring av innovasjon.
I det ligger det også en kritikk av at initiativer for innovasjon i dag ender opp som en møteplass for lite annet enn en avgrenset gruppe mennesker som enten identifiserer seg med gründersubkulturen eller har en tilknytning til et forskningsmiljø.
– Hver gang det skal gjøres noe som kalles entreprenørskap eller innovasjon, setter man opp noen vegger hvor man så putter penger oppi. Men man bør ikke bygge noe som er lukket. Plant deg midt i byens uteliv, sier Ljosland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.