Ifjor sluttet han i jobben som administrerende direktør i Geelmuyden Kiese. Nå starter Andreas Wabø (47) et nytt type konsulentselskap, Agera. Målet er å få frem nye norske bedrifter.
Sammen med sin tidligere nestleder i GK, Sindre Darre, og fem andre partnere, har Wabø flyttet inn på Madserud Gård like ved Frognerparken, med over 2000 kvadratmeter herskapshus og 11 mål eiendom. Wabø opplyser at de har omtrent 80 kontorplasser.
– Sier de størrelsene noe om hvilke mål dere setter dere?
– Ja, vi har jo ambisjoner. Jeg tenker at vi kliner til og har troen på det vi setter i gang her. Vi har ikke lansert ennå, og er allerede 24 personer og har betalende kunder. Vi har allerede samtaler med partnere i andre norske byer, og tenker å bygge et nasjonalt økosystem, sier Wabø.
Tanken er at Agera skal gå inn i etablerte bedrifter på skattejakt etter uutnyttede muligheter. Lykkes man med det, flyttes et team fra bedriften inn på gården, hvor de jobber videre med ideen.
Eventuelt bygges det et nytt selskap fra bunnen av. Der ser Agera også for seg å kunne ta eierandeler på fem-ti prosent gjennom et nyopprettet investeringsselskap.
«High-end oppstartsfabrikk»
– Det handler i veldig stor grad om å få dem til å tenke som en startup (oppstartsbedrift journ.anm.). Startupene er David, i kamp mot Goliat. De må finne akillesen til de store, som ofte er at de er trege, sier Wabø.
Om Agera skal beskrives som en oppstartsfabrikk, mener Wabø betegnelsen «high-end oppstartsfabrikk», eller «akseleratorhus» (se faktaboks) er mer passende.
– De som vil lage en konkurrent til mobilspillet Candy Crush, kommer ikke til å være her. Vi vil jobbe med selskaper som skaper arbeidsplasser og samfunnsverdi, sier Wabø.
Havbruk, telekom, energi og tjenestenæring er sektorer Wabø ser for seg å jobbe mot.
– Arbeidsfellesskap som Mesh, 657 Oslo de retter seg mot tidligfasegründere. Vi retter oss mer mot etablert næringsliv.
Ingen ansatte
Selv om Wabø sier Agera allerede består av 24 personer, er ingen av dem ansatt i selskapet.
– Det er ikke noe poeng heller. Jeg ser hvor attraktivt det er at de jobber med andre prosjekter ved siden av.
Alle får i stedet sin andel av overskuddet av prosjekter de har jobbet på, når fakturaen sendes til selskapene.
– De er ikke løsarbeidere som svever rundt her, de har forpliktet seg til å være med å dra lasset. Men dette er mennesker jeg aldri hadde klart å ansette hadde jeg startet et konsulentfirma. Og det er organisasjonsform jeg tror vi vil se mye mer av fremover, sier Wabø.
Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.