På vei ut hotelldøra på Hotel Royal Christania i Oslo oppdaget Forbes-skribent Marc Weber Tobias noe besynderlig – det ventede klikket fra låsen kom ikke. Døren var fortsatt åpen, lenge etter at han hadde lukket døren.
Han trodde først det var feil, men oppdaget at slik er det på de fleste norske hoteller – døren låses med en gang du går inn på rommet, men går ikke i lås før etter mellom 60 sekunder og en halvtime etter at han hadde forlatt rommet - mer enn nok tid for en tyv til å trenge seg inn.
- Resepsjonen bør si til gjestene at de må låse døren, og særlig til utlendingene, for dette er et særnorsk fenomen, sier Nils Morten Ringheim, salgssjef for Skandinavia i låsprodusenten Vingcard Elsafe.
Jobbes med saken
- Det har vært noen tilfeller der folk har kommet seg inn på hotellrommene, vedgår administrerende direktør Knut E. Berg ved Clarion Hotel Royal Christania, men sier det ikke er snakk om mange tilfeller.
Han og teknisk sjef Tom Rønningen gir DN.no en demonstrasjon av hvordan døren forstår når du går inn, og låser seg øyeblikkelig, men på vei ut må man holde nøkkelen bort til låsen, ellers går det 60 sekunder.
Han understreker at dette er noe de jobber med, og at rutinen tilsier at resepsjonen skal opplyse om at man aktivt må låse døren på vei ut. Episoden med Forbes-skribenten, mener han må være en rutinesvikt.
Aldri advart
Men utenfor hotellet møter vi gjester, som ikke vet hva som skjer når de lukker døren bak seg.
- Jeg håper den låser seg automtaisk, sier Jan Kristoffersen fra Sogndal.
Han visste helt klart ikke at han selv bør låse døren ved å holde nøkkelen bort til låsen.
- Det har ingen sagt til meg, sier Lisa Jakobsen, som har bodd ti dager på hotellet og snakket mye med resepsjonen, på grunn av kluss med låsen.
Dette hotellet er neppe alene om å ha rutineglipp på dette feltet.
- De mange ulike hotellene jeg har bodd på i Norge har aldri advart meg om faren for at noen sniker seg inn i rommet mitt hvis noen tar i håndtaket innen et minutt etter at jeg har forlatt rommet, skriver Forbes-skribenten, som har fokus på sikkerhet i sine blogginnlegg, og som nå har gjort norske hotellåser til nyheter i USA.
Kommunikasjonsdirektør Christine Viland i Choice-gruppen skriver i en epost at de nå vil gjøre innføre skriftelig informasjon ved innsjekking som en del av rutinen.
Påbudet om tidslås gjelder ikke alle eldre hoteller, men krav kan utløses ved større utbygginger eller nybygg, opplyser Vingcard.
Tragedien
Vingcard Elsafe produserer hotellåser for hele verdensmarkedet, men det er kun norske myndigheter som krever denne funksjonaliteten, forteller Ringheim. I andre land låses hotelldøren med en gang du går ut.
Det skyldes tragedien som inntraff 5. september 1986. Da brøt det ut en voldsom brann på Hotel Caledonien i Kristiansand og 14 mennekser mistet livet. Mange ble funnet i korridorene, som raskt ble fylt med røyk. Det tok lenger tid før røyken kom inn på rommene, men flere kom seg ikke inn igjen, fordi de hadde gått ut uten nøkkelen.
De særnorske reglene skal sikre at folk kan komme inn på rommene igjen hvis de ikke klarer å flykte. Rommene er brannceller, og Vingcard leverer systemer som låser etter alt fra ett minutt til en halv time.
- Vi anbefaler absolutt ikke 30 minutter, men det må være nok tid til at folk kan finne ut om de kommer ut, for så å gå tilbake til rommet, sier Ringheim i Vingcard, som mener dette er en god måte å sikre gjestenes trygghet på.
- Kunne ikke dette heller vært koblet til brannalarmen?
- Jo, i dag kan vi kommunisere med låsene trådløst, og vi kan gi beskjed om å åpne alle låsene trådløst, men jeg tror ikke vi har koblet dette automatisk mot brannalarmen. Det er jo også en risiko for falsk alarm, påpeker ham.
Med dagens systemer må hotellet be om at alle dørene åpnes, og så bekrefte at man faktisk ønsker dette.
- Fordi det kan ha store konsekvenser, sier Ringheim.
Så, hva skal man gjøre?
Du trenger ikke vente på at døren låses – det vanlige er at dørene kan låses igjen på samme måte som man låser opp – med nøkkelen.
IT-sikkerhetsekspert Per Thorsheim påpeker at det kan være lurt å sjekke at døren faktisk er låst, og at det ikke bare gjelder hotellet, men også bilen. Han påpeker nemlig at det er relativt rimelig å skaffe seg signalforstyrrere som kan blokkere signalet fra trådløs nøkler til bilen. I travle parkeringshus kan tyver lett få tilgang til flere biler med slike sendere.
- Hvis folk går et par meter før de trykker på låsen er det stor sannsynlighet at bilen ikke blir låst, påpeker han.
Teknologien er utvilsomt praktisk, men den er altså fremdeles sikrest hvis man dobbeltsjekker på gamlemåten.
Les også: Disse kan kjøpe Nokia
Får halv million for å vitne for Apple (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.