Antivirusselskapet Panda Labs registrerte hele 42 nye varianter av virus, trojanere og annen "ondsinnet programvare" – hvert eneste minutt i andre kvartal i år.
I Norge er rundt 28 prosent av alle pc-er infisert, og uten et antivirusprogram er du nærmest garantert at pc-en din blir infisert.
- I løpet av de siste 12 månedene har antallet voksne som blitt utsatt for en eller annen form for nettkriminalitet, vært tre ganger så stor som dem som ble utsatt for kriminalitet i den fysiske verden, sier sikkerhetsekspert Hans Peter Østrem i Symantec Norge.
Tallene kommer frem i en undersøkelse om nettkriminalitet som ble gjort i september. I gruppen menn i alderen 18-30 år har hele 75 prosent av de spurte blitt utsatt for nettkriminalitet, hvor pc-virus og annen ondsinnet programvare utgjorde mesteparten.
Les også: Viruset feirer 40 år
Men det er ikke sikkert et antivirusprogram alene er god nok beskyttelse. Mange tror et antivirusprogram er en garanti mot at pc-en blir infisert med virus, ormer og trojanere, programvare som i verste fall kan stjele brukernavn, passord, bankinformasjon og annen sensitiv informasjon fra pc-en din.
Sannheten er at et antivirusprogram aldri er noen garanti, selv om du er tryggere med enn uten.
Kjør siste versjon
Det er mange grunner til dette. For det første er du nødt til å ha absolutt siste versjon av antivirusprogrammet for å være så trygg som mulig. Det holder ikke at det gamle antivirusprogrammet fra 2005 er oppdatert med de siste "virusdefinisjonene", du må også ha 2011- eller 2012-versjonen av selve antivirusprogrammet. Det foregår i dag nærmest en "katt-og-mus-lek" mellom antivirusselskapene og de som utvikler ondsinnet programvare, og dermed må du ha siste versjon for at du skal være beskyttet med antivirusselskapenes siste arsenal av våpen.
Men selv med siste versjon av et antivirusprogram, er du ikke helt trygg. Du bør også sørge for at all programvaren på pc-en din er oppdatert til siste versjon. Mange typer ondsinnet programvare forsøker nemlig å komme seg inn på pc-en din via sikkerhetshull i nettlesere, programvare som brukes for å vise innhold på nettet, eller programvare som brukes for å vise dokumenter (som Word, Excel eller PowerPoint. Programvare som er spesielt utsatt er Adobe Flash, Adobe Reader (for å vise PDF-er), Java, Quicktime og Windows Media Player.
Ukjente trusler
I "gamle dager" holdt det å oppdatere antivirusprogrammet en gang i uken, senere begynte man å anbefale oppdatering hver dag. I dag er selv dette for lite, og i tillegg til at antivirusprogrammene nå automatisk oppdaterer seg selv nesten kontinuerlig har de begynt å ta i bruk helt nye metoder for å sikre pc-en din.
I dag oppstår det så mange nye virus, trojanere og annen ondsinnet programvare hver eneste dag, at antivirusprogrammene ikke lenger kan stole på de gamle metodene for å avsløre den skadelige programvaren. Mange programmer har derfor begynt å lagre informasjon om kjente trusler i en stor database på nettet. Databasen oppdateres minutt for minutt med den siste informasjonen om trusselbildet, og pc-er rundt om i verden med abonnement på det aktuelle antivirusprogrammet vil så kontrollere nye filer du forsøker å kjøre mot denne databasen.
Siden virus oppstår så raskt i dag, og ofte eksisterer en veldig kort periode før noen lager noe nytt, kan det være vanskelig å vite om en fil er laget av noen med skumle hensikter, eller ikke. Antivirusprogrammene kan prøve å analysere oppførselen til filen for å se om programkoden gjør noe som er typisk for ondsinnet programvare å gjøre, men idiotsikkert er det ikke. Derfor inneholder gjerne antivirusselskapenes store online-database også informasjon om hvor kjent en fil er, når den ble sett første gang og hvor mange som kjører den. Dermed kan antivirusprogrammet ved å sjekke mot virusdatabasen i "nettskyen" kunne anslå om filen antagelig er trygg eller om den sannsynligvis er ondsinnet programvare. Brukerne kan ofte også flagge en fil de stoler på som "trygg", og er det mange nok som har flagget filen som trygg vil den installeres hos andre brukere av antivirusprogrammet uten noen advarsler.
Unngå falsk programvare
Det meste av den ondsinnede programvaren som finner veien inn på brukernes pc-er, er såkalte "trojanere" -- det vil si programvare som utgir seg for å være noe annet enn det er. Operativsystemene på pc-ene (Windows og Mac OS) er blitt sikrere, og det å lure brukerne til å installere et nettlesertillegg eller et falsk antivirusprogram er en utbredt strategi for å komme seg inn på pc-en din selv om du har forsøkt å sikre den. Ser du "pc-en din kan være infisert" eller lignende, når du surfer på nettet - så klikk ikke på dette. Kjøp antivirusprogramvaren i butikken, eller ved å gå inn på nettstedene til anerkjente aktører som Symantec, Eset, Kaspersky, McAfee eller Trend Micro (det finnes flere enn dette) og last ned derfra.
- Den absolutte majoriteten av nettkriminalitet som skjer i dag, er kriminalitet som er lett å forebygge gjennom både å tenke på hva en laster ned, samt beskytte mobiltelefonen eller PC-en med en sikkerhetsløsning, sier Østrem i Symantec.
Les også: Politiet slo til mot datasvindlere i åtte land (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.