Beskjeden kan komme plutselig og overraskende. Noe du har gjort på Facebook eller et annet sosialt medium er blitt tatt ned, og kanskje er din konto frosset eller slettet. Du stenges ute. Kanskje ikke evig, men i dager eller uker.

- Jeg ble fjernet fra Youtube i to uker. Jeg trodde jeg skulle få tilgang til et kundesenter for å forklare videoen, men det fikk jeg ikke, sier Lasse Østervold.

Han la ut en video der han hopper mellom isflak rundt en båt som ligger på 81 grader nord, helt opp mot iskanten rundt Nordpolen. Han var kledd i Adams drakt og forsøkte å etterligne tv-villmannen Bear Grylls (se bilde og video øverst i saken).

Du har brutt en regel
Videoen ble først slettet. Da han forsøkte å sladde sine edlere deler og legge den ut på nytt, endte det med midlertidig utestengelse. Østervold mener sladdingen hans kanskje ikke var perfekt, men at videoen ikke har noe seksuelt over seg – og at det finnes langt drøyere videoer på tjenesten.

Han fikk beskjed om at han hadde brutt en regel, men ikke hvilken. Dette er også vanlig for Facebook - man må selv finne ut hvilken "lov" man har brutt.

Firkantet med vilje
Men i reglene til Youtube står det "nakenhet er i de fleste tilfeller ikke tillatt". Unntakene er kunst og undervisning. For en humoristisk video som dette kan reglene virke firkantet på nordmenn, men strømmen av klager på videoer er enorm, ifølge en talsperson for Google.

Islandske Hildur Lilliendahl Viggósdóttir opplevde for eksempel å bli truet av en mannlig Facebook-bruker. Viggósdóttir tok et bilde av denne meldingen og la den på sin egen vegg. Dermed ble hun utestengt fra Facebook i 30 dager, fordi hun ikke hadde fått hans tillatelse til å kopiere meldingen, slik Facebooks brukervilkår krever.

- Mens gjenpubliseringen kan ha vært vel ment, må vi anvende reglene konsistent for å tilby best mulig beskyttelse for de mer enn én milliard brukerne av Facebook, skrev en representant for Facebook i et svar til Daylymail.com.

Facebook understreket at regelen er laget for å hindre digital mobbing.

Navnetrøbbel
-Plutselig en dag var min konto blitt deaktivert. Uten noen advarsel og uten noen begrunnelse, forteller en DN.no-leser, som ønsker å være anonym.

Han henvendte seg til Facebook og spurte etter grunnen, men fikk bare et standardsvar med lenke til brukervilkårene. Der fant han trolig grunnen – kontoen var registrert utelukkende for å spille Zynga–poker anonymt, og bar navnet ”Titten Tei”. Å opptre under falsk navn er ikke tillatt.

"Titten Tei" brøt faktisk reglene, men andre ganger har Facebook bommet. De kastet for eksempel ut Mark S. Zuckerberg, en advokat fra Indiana, fordi de mente han lot som han var Facebook-sjefen. Selena Gomez fra Mexico røk også rett ut, på tross av at hun ikke hadde lagt ut bilder av celebriteten med samme navn, eller utgitt seg for å være henne. Det gjorde også norske Triana Iglesias.

Forfatteren Salman Rushdie slapp heller ikke unna uten kamp, da Facebook oppdaget at han brukte sitt mellomnavn, og ikke fornavnet Ahmed.

- Kjære Facebook. Å tvinge meg til å endre Facebook-navn fra Salman til Ahmed Rushdie er som å tvinge J Edgar til å bil John Hoover, skrev Rushdie på Twitter etter hendelsen, og fikk til slutt medhold.

Millioner av trøblete kontoer
Navnekranglingen er ikke uten grunn, mener selskapet.

- Man må huske på at vår ”ekte navn politikk” bidrar til å minske stygg ordbruk, fordi man må sette sitt eget navn på utsagnene, sier Jan Fredriksson, pressekontakt for Facebook.

Facebook har ingen offisiell statistikk for hvor mange som utestenges, forteller Fredriksson. Men problemer med navnet fremstår som en vanlig grunn, og i august kom det frem i en finansiell rapport at Facebook ønsket å rydde opp i 83,09 millioner konti som de oppfattet som falske eller i strid med regelverket, skrev CNN.com.

Over halvparten av disse skal ha vært folk som har mer enn én konto, eller som hadde registrert kontoer for andre, for eksempel sine barn. Ifølge Huffingtonpost.com slettes 20.000 barn under 13 år hver dag fra Facebook.

Facebook regner dessuten med at 2,4 prosent av deres brukere ikke er mennesker. Mange av disse er sider for kjæledyr, noen er bedrifter. Disse kontoene kan konverteres til Facebook-sider for dyrene eller bedriftene, men de har ikke lov til å opptre med personlige kontoer.

Gigantbot
Den mest problematiske gruppen er de 14,3 millionene kontoene som Facebook mener er laget spesifikt for aktiviteter som bryter reglene, slik som spamming. Det drøyeste eksempelet på dette er trolig en mann som skal ha sendt ut over fire millioner meldinger om penisforstørring, dop og porno via Facebook. Han ble idømt en bot på 873 millioner dollar, skriver pcworld.com.

Hyperaktive
Overdreven aktivitet kan også føre til utestengelse, noe Lene Alexandra Øien fikk erfare, ifølge side2.no. Flere Dn.no-lesere forteller dessuten at for mange samtidige venneforespørsler kan få deg kastet ut. DN.no-leser Tor Helland var uheldig da han skulle ta i bruk en ny mobil, og fikk oppdateringsforespørsler fra en mengde apper.

- Det ble en del ja og nei-spørsmål å svare på, og en eller annen plass har jeg nok tatt feil. Jeg merket det ikke med en gang, men telefonen startet å sende venneforespørsler til alle mine kontakter, både de rundt 300 jeg hadde i kontaktboken, men også dem som var tilgjengelig gjennom kontaktlistene til min arbeidsgiver, en stor offentlig etat, forteller han.

Han synes tabben er pinlig, men fikk til slutt slettet alle utestående venneforespørsler, og unngikk dermed å bli slettet. Hans lille tabbe viser hvor lett det kan være å tråkke feil i sosiale medier.

Har du også opplevd å få innhold slettet eller blitt utestengt fra sosiale medier? Fortell om det i en epost: jonas.bakken@dn.no



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.