Hvorfor vil ikke Steve Jobs ha Flash på sine maskiner?

Apple-sjef Steve Jobs har over lengre tid kommet med negative kommentarer om et av Adobes sentrale internett-teknologier, Flash- som finnes på nesten alle pc-er og brukes til å vise videoer, spill og mye annet funksjonsrikt nettinnhold. Det toppet seg da Apple nylig gjorde det klart at de ikke bare vil nekte å støtte Flash på iPhone og iPad. De vil også blokkere bruk av verktøy som oversetter flash-programmer til iPad- og iPhone-plattformen.

Fra flere hold har Apple blitt anklaget for å være lukket og for å bruke forretningsmessige hensyn til å blokkere en aktør.

I et åpent brev kalt «Tanker om Flash» forklarer Steve Jobs at han mener nettopp det motsatte er tilfelle.

Det første poenget til Jobs er at Adobs Flash er 100 prosent proprietært. Og selv om Apple ikke er imot proprietær teknologi og bruker det selv har de bestemt at Iphone og Ipad kun skal støtte åpne industristandarder.

Adobe har kritisert Apple for å ikke støtte «hele internett» ved å blokkere Flash. Dette begrunner de med at mesteparten av videoinnholdet på nett er laget med Flash. I tillegg mener de Apple hindrer sine brukere i å spille Flashbaserte spill som florerer på nettet.

Alternativer
Jobs sitt motargument er at det finnes alternativer til Flash, blant annet hos Youtube som også tilbyr video i formatet H.264. Og når det gjelder spill mener han det får holde å velge blant de 50.000 spillene som er tilgjengelig gjennom Apples Appstore.

Det tredje punktet gjelder sikkerhet. Steve Jobs påpeker at sikkerhetsselskapet Symantec regner Flash som en stor sikkerhetsrisiko. Han drar også frem at intern statistikk hos Apple viser at Flash er den vanligste årsaken til driftsbrudd, eller krasj, på Mac pc-er. Til sist mener Jobs at Flash rett og slett ikke yter bra nok på mobile plattformer og at Adobe ikke har klart å få det til etter flere år med utvikling. Flash beskyldes også for å spise for mye av batterikapasiteten.

Poeng nummer fire er at Flash bruker mye mer batterikapasitet enn andre formater for film og dynamisk innhold. Det femte er at Flash egner seg dårlig til trykkskjermtelefoner.

Dårlig kvalitet
Men den sjette og viktigste grunnen, ifølge Jobs, er at Flash er en kryssplattform utviklingsplattform. Det vil si at man kan lage et program som kan kjøres på mange forskjellige systemer uten å gjøre jobben flere ganger. Fra en programutviklers ståsted kan dette være svært besparende, men ifølge Jobs betyr dette at kvaliteten på programmene som lages får forringet kvalitet programmeringsmessig. Han vil dessuten jobbe mot at slike verktøy blir dominerende, fordi Apple i så fall vil miste kontrollen over når nye funksjoner blir tilgjengelige - de vil måtte vente på at selskapene som kontrollerer disse verktøyene oppdaterer dem med støtte for nyhetene. Og Jobs ønsker ikke å leve på Adobe eller andres nåde.

Apples mål er å lage kvalitetsverktøy for utviklere som ønsker å lage applikasjoner for Apples produkter. De ser derfor ingen grunn til å oppfordre utviklerne til å bruke verktøy myntet på andre systemer.

Uansett hva man mener om Apple, Adobe og Steve Jobs forretningsstrategi er en ting sikkert. Dette brevet vil neppe bremse opp diskusjonen.

Det er vel og merke ikke bare oversetting av Flash-programmer som blokkeres av Apples nye regler, men også andre kryssplatformverktøy. Dette kunne også rammet norske Opera mini, hvis programmet ikke allerede hadde vært godkjent. Det er nemlig ikke skrevet i ett av de tre godkjente programmeringsspråkene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.