Konkursen i det amerikanske selskapet 3Leaf Systems lager hodebry for president Barack Obama og USAs forhold til Kina, skriver The Wall Street Journal.
Etter at teknologiselskapet 3Leaf gikk konkurs, snappet det kinesiske telekomselskapet Huawei opp 15 av de ansatte. I tillegg kjøpte det opp en rekke patenter fra det amerikanske selskapet.
I etterkant har amerikanske myndigheter reagert og krevd at oppkjøpet og ansattelsene må gjennom en godkjenningsprosess. Årsaken er at utenlandske investeringer i USA skal godkjennes når de kan ha betydning for den nasjonale sikkerheten.
Under lupen
I følge den amerikanske avisen har et regjeringsoppnevnt organ bestemt seg for å anbefale at presidenten ikke godkjenner Huaweis kjøp. The Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) skal avgi sin innstilling førstkommende mandag - en innstilling Obama står fritt til å overse.
Det skal tilhøre sjeldenhetene at CFIUS anbefaler å avslå godkjenning. Det skal bare ha skjedd to eller tre ganger tidligere. Det er mer vanlig at det utenlandske selskapet trekker seg hvis det får indikasjoner om at CFIUS kommer til å vende tommelen ned.
Ingen representanter for de amerikanske myndighetene var villige til å svare på spørsmål om Huaweis godkjenningsprosess. Men William Plummer, som er ansvarlig for myndighetskontakt i Huawei, sa følgende:
I god tro
- Huawei har vært innvolvert i CFIUS-prosessen i tilknytning til 3Leaf i god tro i en rekke måneder og vi ser frem til at prosessen konkluderer.
Motstanden mot Huawei skyldes påstander om at selskapet har nær tilknytning til kinesiske myndigheter og at man frykter at det kinesiske militæret skal bruke Huawei-utstyr til å forstyrre eller fange opp amerikanske kommunikasjon.
Så sent som igår sendte fem amerikanske senatorer et brev til finansminister Timothy Geithner og handelsminister Gary Locke der de hevdet at Huawei utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet og at forsøk på å tilegne seg amierkanske teknologi må granskes nøye.
Hevder militær tilknytning
De fem senatorene hevder at Huawei har nære bånd til Kinas militære styrker og at selskapet mottar økonomisk støtte fra kinesiske myndigheter. Selskapets grunnlegger Ren Zhengfei har en bakgrunn som høystående offiser i Det kinesiske folks frigjøringshær.
Plummer i Huawei tilbakeviser påstandene, ifølge Wall Street Journal. Han sier brevet bare gulper opp gamle, grunnløse beskyldninger i et forsøk på å undergrave CFIUS-prosessen.
- Som Huawei har sagt tidligere er selskapet 100 prosent eiet av de ansatte og har ingen tilknytning til myndigheten eller militæret.
Disputen kommer på et dårlig tidspunkt for Obama. Han har jobbet for å minimalisere økende politske og økonomiske uenigheter mellom de to landene. Det er heller ikke første gang Huaweis interesse for amerikanske selskaper skaper spenning mellom landene.
Les også: USA frykter tele-kinesere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.