Hele 2,7 milliarder dollar ville Telenor bla opp for å beholde sin eierandel i telegiganten Vimpelcom, etter at Vimpelcom kjøpte opp Wind Telecom, og betalte mesteparten i nye aksjer.

Telenors medaksjonær i Vimpelcom, Alfa-gruppen, fant en måte å nekte Telenor nye aksjer på – og Telenor svarte med å gå til voldgiftssøksmål, som trolig vil komme til en konklusjon i første halvår neste år.

Ingenting nytt kom ut fra den fronten på Telenors kapitalmarkedsdag nylig, men i markedene er svært mye forandret.

Siden oppkjøpet av Wind har kursen på Vimpelcom nemlig falt kraftig fra over 14 dollar til under 10, som følge av markedsuro og svake kvartalsresultater. Spørsmålet er derfor om Telenor risikerer å vinne retten til å betale 2,7 milliarder dollar for noe som i dag bare er priset til under 1,9 milliarder dollar – et verditap på fem milliarder norske kroner.

Hvilke vilkår?
Analytikere DN.no har snakket med om saken viser til at det er svært mange usikkerhetsmomenter. For det første må Telenor vinne voldgiftssaken for at noe skal endres. Deretter er det et spørsmål om kursen vil holde seg så lav frem til voldgiftssaken avgjøres, og om Telenor i så fall faktisk vil gjennomføre kjøpet, selv om de vinner.

Det tredje usikkerhetsmomentet er hva slags pris Telenor faktisk vil få hvis de vinner saken. På selskapets kapitalmarkedsdag viste selskapet til tidligere kommunisert beløp på 2,7 milliarder dollar, og sa ingenting om eventuelle justeringer, forteller en analytiker til DN.no. Vi fikk også samme svar fra finansdirektør Richard Aa, og i første omgang fra informasjonssjef Dag Melgaard

- Vi mener vi skal kunne få kjøpe til samme vilkår som da aksjene ble utstedt, sier Dag Melgaard, informasjonssjef i Telenor til Dagensit.no.

Men hva er vikårene?

Hemmelig og viktig
Etter en sjekkerunde internt i selskapet understreker Melgaard at også summen det eventuelt skal betales for aksjene er en del av voldgiftssaken, og at han derfor ikke kan si noe mer, fordi dommerpanelet i voldgiftssaken har gitt partene munnbind til saken er avsluttet. Melgaard fremhever ellers at forholdene nå har endret seg siden Telenor i januar tilbød seg å sette 2,7 milliarder dollar på en sperret konto i bytte mot stemmerett og fremtidige aksjer hvis saken ble vunnet. Summen kan kanskje bli en annen, men det kan han ikke si mer om.

Telenor kan altså ikke si noe, og markedets mulighet for å gjøre en selvstendig vurdering er svært begrenset. Aksjonæravtalen som voldgiftssaken bygger på er nemlig også hemmelighetsstemplet, påpeker en analytiker. Hva som kan bli utfallet av saken er altså svært usikkert, og konklusjonen kan få følger.

- Dette er en viktig avgjørelse for Telenors kapitalstruktur og eksponering, sier Thomas Nielsen, analytiker i Pareto.

Tapt tillit?
Markedet har altså fått en vesentlig mindre tro på verdiene i Vimpelcom siden oppkjøpet av Wind Telecom ble gjort, men er Telenor mindre ivrige etter å kjøpe aksjer?

- Nei. For vi har fortsatt klokkertro på at det selskapet, på tross av oppkjøpet har potensial til å utvikle seg bra. Og med nytt lederskap med fokus på operasjonell virksomhet fremover har vi tro på det selskapet, sier Melgaard, med henvisning til at Jo Lunder nå har tatt over ledelsen av Vimpelcom.

Melgaard mener tap av markedsandeler og stor gjeld som følge av Wind-oppkjøpet har trukket aksjen ned.

- Kunne dere ikke kjøpt mer aksjer i markedet, da?

- Det er noe vi aldri kommenterer, men vi takker for rådet, sier Melgaard.

Gullkantet investering
Telenors investeringer i Russland og Ukraina har i mange år vært preget av harde runder i retten kloden rundt mot deres medeiere i Alfa-gruppen. Til tider har svært mye stått på spill, og Telenor har måttet tåle tap i retten, som kunne fått store følger. Det er lett å få inntrykk av at investeringen var en dårlig idé, og at det har vært en kontinuerlig krise. Tallene fra selskapet forteller en annen historie.

- Dette er en av Telenors beste investeringer noensinne, sa finansdirektør Richard Aa på selskapets kapitalmarkedsdag.

Hans presentasjon viser at Telenor fra 2004 til 2010 hentet ut totalt 9 milliarder kroner i utbytte fra Vimpelcom, og at det er lagt opp til minst 410 millioner dollar årlig frem til 2013.

Tror ikke på seier
Voldgiftssaken skal etter planen avgjøres en gang i løpet av første halvår neste år. Innen den tid kan mye ha skjedd med Vimpelcoms aksjekurs. Det kan avgjøre om Telenor må velge mellom å betale mer en markedspris eller å frasi seg retten til negativ kontroll i Vimpelcom. Det kan også være de oppnår en bedre pris i rettssaken, eller at de ikke får noe valg.

- Vi legger til grunn at de ikke vinner, verken i første eller siste instans, sier Nilsen i Pareto.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.