I påsken gikk svært mye galt for EDB, selskapet som drifter store deler av bank-Norge. Mange fikk problemer med å betale med kort og uttak i minibank, og en del opplevde at kontoen var belastet flere ganger for samme beløp. Finanstilsynet ser alvorlig på hendelsen og ber "inntil videre" EDB Ergogroup om daglig å rapportere driftsstabilitet og tiltak, etter problemene med bruk av kort. Det opplyser tilsynet i en melding fredag.

- Problemene har oppstått som følge av feil og ustabilitet i systemene som EDB drifter på vegne av bankene og de ser ut til å vedvare, opplyses det.

Tilsynet har samtidig bedt om "omfattende redegjørelser" fra både bankene og EDB ErgoGroup ASA

- Finanstilsynet er særlig kritisk til svikten i EDBs håndtering av driften av korttransaksjoner i påsken og beredskapen knyttet til dette. Tilsynet avventer en grundig redegjørelse fra EDB om hendelsene og hvilke tiltak som her er aktuelle innen 13. mai 20112, opplyses det.

Dårlig reserveløsning
Problemene ser ut til å ha oppstatt da primærserveren til EDB Ergogroup falt ut. For så viktige systemer skal det alltid finnes en reserveløsning, men den fungerte ikke tilfredsstillende. For mens primærserveren ble oppgradert før jul i desember 2010, var ikke sekundærserveren oppgradert tilsvarende.

- Det fremstår som uakseptabelt at EDB ikke sikrer gjennomføring av en slik endring bedre enn det tilsynet forstår har vært tilfellet, skriver tilsynet.

Finanstilsynet mener det "fremstår som uakseptabelt" at sekundærserveren for en kritisk modul i EDB Ergogroups kortarkitektur har for lav kapasitet til å kunne overta for primærserveren, om den går ned. Det skriver tilsynet i et brev til EDB Ergogroup, hvor det bes om tilbakemelding fra styret i selskapet.

Tilsynet tar samtidig opp at EDB skal ha kjørt kapitaltransaksjoner direkte uten "utligning av disponert beløp" i påsken, noe som medførte at kundenes disponible saldo ble redusert. Det ble også gjort dupliserte reservasjoner for å redusere feilkonsekvensene.

- Det er viktig at EDB har etablert fastlagte prosedyrer ved operasjon av denne typen samfunnskritisk virksomhet, ikke minst gjelder dette når det skal gjennomføres korrigerende tiltak i en feilsituasjon. Tilsynet har forstått det slik at det ikke foreligger etablerte prosedyrer ved tiltak i feilsituasjoner, heter det i brevet.

Taklet ikke presset
Kommunikasjonsdirektør i EDB Geir Remman er tilbakeholdende med å kommentere kritikken mot selskapets reserveløsninger og rutiner.

- Dette er tilsynets foreløpige oppfatning basert på foreløpige rapporter. Vi ønsker ikke å kommentere før vi har fått sett på dette grundig, sier han til dagensit.no.

Han sier EDB har gjennomført noen strakstiltak og jobber videre med mer langsiktige tiltak. Han vil ikke si noe om detaljene rundt hvorfor reserveløsningen ikke var like kraftig som primærmaskinene.

- Reserveløsningen fungerte, men taklet ikke det store volumet denne dagen. Vi konstaterer at vi ikke hadde gode nok systemer på den aktuelle dagen, som er en av de mest aktive handledagene i året. Da må vi foreta tiltak som utbedrer det, sier han.

- Betydelig ulempe
Fredag ettermiddag sender EDB Ergogroup ut en pressemelding der selskapet redegjør for kritikken og hva de vil gjøre for å bote på problemene:

- Vi ser meget alvorlig på driftsproblemene som har medført betydelig ulempe for bankene og deres kunder. Dette gjør at vi har iverksatt en grundig revisjon for å se på forbedring av både systemer og prosesser. Vi har en tett dialog med våre kunder om disse tiltakene og rapporterer status og tiltak til Finanstilsynet, sier konsernsjef Terje Mjøs i meldingen. Han forsikrer at at selskapet vil bruke tiden frem til fristen, 13. mai, på å gjøre en grundig gjennomgang av alle årsaksforhold og å vurdere langsiktige tiltak.

Selskapet skriver videre at det har iverksatt ekstraordinære kontrolltiltak for å hindre at lignende situasjoner oppstår.

Les også:
Bankproblemer tømte kontoer
Mer trøbbel for betalingssystemet
Bankterminalene fungerer igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.