Denne uken la Apple frem fantomtall. Både salg og resultat fyker til himmels. Men for selskaper som omsetter for nærmere 100 milliarder kroner i kvartalet er det rett og slett ikke normalt å vokse 70 prosent på et år. Det er heller ikke normalt å sitte på 59,7 milliarder dollar i kontanter, med omtrent null gjeld.
- Fascinerende at Apple nå lett kunne ha kjøpt Dell cash, lagt dem ned og gitt pengene tilbake til aksjonærene. Hva sier du Michael Dell, skrev Mats Staugaard som en av mange som kommenterte dette på Twitter.
Apple er altså selskapet som Dell-gründer Michael Dell anbefalte å ”legge ned og gi pengene tilbake til aksjonærene” i en berømt uttalelse for 13 år siden. Apples kontantreserver alene er nå mer enn dobbelt store som Dells markedsverdi på 27 milliarder dollar. Det er et abnormt stort beløp, men Apple er ikke alene.
- Det er feil
- Seks av de største teknologiselskapene i USA kunne kjøpt de ti største selskapene på Oslo Børs bare med dagens kontantbeholdning, noe som utgjør to tredjedeler av totalverdien på børsen. Det er feil kapitalstruktur, sier Peder Strand i SEB Enskilda.
Han påpeker at ifølge læreboka bør selskaper med stabil inntjening ha høyere gjeldsgrad, mens de som går mye opp og ned bør ha lite gjeld. Nyoppstartede teknologiselskaper hadde riktignok usikker inntjening under dotcom-tiden, men disse selskapene er ikke slik.
- De kan vise til veldig stabil inntjening, også gjennom krisen. Man skulle tro det var høy gjeldsandel i modne it-selskaper, men de sitter på enormt mye cash, sier Strand, som viser til at Opera er et eksempel på det samme i Norge, og at Tandberg også var slik før de ble kjøpt av Cisco.
Ingen planer for store penger
Strand mener Apple burde ha betalt ut mer til aksjonærene, og han tror ikke Apple brygger på et kjempeoppkjøp.
- Nei for de andre store it-selskapene har det også slik.
Strand mener Apple uansett kunne lånt penger eller betalt med aksjer hvis de skulle slått seg sammen med en gigant. De trenger ikke sitte på en stor pengesekk for å ha disse mulighetene. Selskapets historie viser da også at de bare har kjøpt mindre selskaper, ofte med teknologi de trenger, samt at de har brukt kontantreserver til å sikre seg langsiktig leveranse av it-komponenter som det blir mangel på. Men beløpene her er små.
Trenger ikke penger
Ifølge Strand utgjør kontanter hele ti prosent av markedsverdien til amerikanske it-selskaper.
Men hvorfor er det slik? Strand mener noe av grunnen er lite behov for kapital.
- Det er nok delvis slik fordi virksomheten i liten grad er kapitalintensiv. De bygger ingen store rigger eller annet de må låne til. Google ble startet på en hybel, påpeker han.
Han viser også til at at facebook-gründer Mark Zuckerberg fremdeles har en svært stor andel av Facebook, noe som er mulig fordi kapitalbehovet er relativt lite.
Strand mener det også kan være en skattemessig grunn til den høye kontantandelen. Disse selskapene er nemlig globale og tjener mye penger i land med lavere skatter enn USA. For å betale utbytte må dette mellomlegget betales i skatt til USA, og dermed sitter amerikanske selskaper på flere hundre milliarder dollar i kontanter i selskaper de kontrollerer utenfor USA, ifølge Wikipedia.
- Det er fullstendig uforholdsmessig mye kontanter i teknologibransjen, konkluderer Strand.
Høye på kontanter:
Amerikanske teknologiselskaper har svært mye kontanter. Her er siste rapporterte kontantbeholdning. Den er svært nær verdien til de ti største på Oslo børs, og kan godt ha passert denne summen nå:
*Statoil, Telenor, DnB Nor, Yara, Seadrill, Hydro, RCL, Orkla, Subsea, Gjensidige
Les også: - Bemerkelsesverdig Apple-kvartal
<b>Google fosser videre</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.