Har du noen gang lurt på hvorfor det er mye dyrere å ringe venner som ikke har samme mobiloperatør som deg?. Hemmeligheten ligger i at alle mobilselskapene har monopol på tilgang til sine egne kunder – og tar seg maksimalt betalt når noen ringer til dem.
Men nå har Post –og teletilsynet varslet nye kraftige kutt i disse prisene i årene som kommer, og verdier for flere hundre millioner kroner vil bytte eierskap mellom operatørene. De største vinnerne er nok mobilkundene, slik forslaget nå ser ut.
- Det er snakk om store penger, er det milliardbeløp?
- Dette vil i hvert fall flytte noen hundre millioner – til forbrukernes lommebøker, sier PT-direktør Willy Jensen.
Les sak i morgen om det mobiloperatørene er mest opptatt av: Full krig om milliardverdier
Det vil gjøre vondt
I dag kan operatørene ta fra 50 til 90 øre per minutt når deres kunder mottar samtaler fra andre nett, men i 2013 skal alle operatørene ned på 17 øre. Dette betyr at større del av operatørenes inntekter blir konkurranseutsatt, men gir ikke automatisk tilsvarende prisfall.
Årlig ringes det 20 millarder ringeminutter i Norge, og en stor del av dette havner i andre operatørers mobilnett. Dette tar mottakerne seg godt betalt for - ettersom de er de eneste som kan tilby mottak av samtaler for egne kunder har de monopol på denne inntekten.
Siden konkurransen ikke fungerer er denne inntekten regulert, og PT foreslår nå å kutte disse monopol-inntektene med omtrent to tredjedeler for Telenor og Netcom, og med 80 prosent for Tele2 og Network Norway.
Det betyr ikke automatisk priskutt for brukerne, men nå vil større deler av inntektene være konkurranseutsatt og mindre penger vil gå til å betale andre aktører, og det kan definitivt gi lavere priser.
- Jeg tror sluttbrukerprisene vil gå noe ned – hvor mye får være opp til konkurransen å bestemme, sier Jensen.
Jensen sier PT nå har nye beregninger og metoder som viser at operatørenes kostnader knyttet til terminering er svært lave.
- I gamledager var dette noe vi trodde, nå har vi tall som viser at det koster nesten ingenting. Det går mot null og for alle sammen, sier Jensen.
Han regner med protester fra samtlige mobilaktører både på grunn av nivået og på nivåforkjellen i priser de ulike aktørene får ta.
- Jeg har respekt for at operatørene blir fortvilet når de mister 50, 100 eller 200 millioner kroner på bunnlinjen, sier Jensen, men understreker at dette er slik bransjen er.
- Det vil gå utover bunnlinjen?
- Å ja det tror jeg sikkert det gjør – men det vil gi oss forbrukere laver priser, sier Jensen.
-Svekker konkurransen
Tom Guldberg i Network Norway er ikke helt overbevist om dette.
- Det kan ha motsatt effekt, sier han.
Han påpeker at Network Norway og Tele2 bygger det tredje mobilnettet og er overrasket over hvor hurtig det legges opp til at termineringsprisene deres skal kuttes. Dette kan svekke det tredje nettet og dermed konkurransen i markedet, mener han.
- Det var ikke vekst i det norske mobilmarkedet i det hele tatt ifjor. Når inntektene svekkes ytterligere kan det gå tilbake mot mer duopolistiske tilstander, mener han.
Les mer i morgen om det mobiloperatørene er mest opptatt av: Full krig om milliardverdier
Pristak for mottak av samtale i mobilnett, varslet plan fra PT:
PT legger opp til at alle skal ha like termineringspriser fra 2. halvår 2012. Network Norway får beholde høyere priser noe lenger enn Tele2 fordi Tele2 tidligere har hatt større ekstrainntekter knyttet til terminering enn Network Norway. Det norske markedet er på rundt 20 milliarder ringeminutter i året, inkludert fastnett, og en stor andel av dette ender i andre operatørers mobilnett. Noen øres prisendring kan dermed bety tap eller gevinst i hundremillionersklassen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.