De er gravd ned og strukket ut som røtter fra et gigantisk tre, og sprer seg over hele Norge, til hver minste grend. Kobbertrådene i det gamle telefonnettet til Telenor ble påbegynt for 110 år siden, og har gitt selskapet næring til å vokse langt ut over Norges grenser. Men nå går det mot slutten.
- Mellom 20.000 og 25.000 kunder kobler seg av nettet hvert kvartal. Det ser ut til å være umulig å snu denne utviklingen, sa konsernsjef Jon Fredrik Baksaas under presentasjonen av Telenors resultater i første kvartal tirsdag.
Baksaas understreket at dette var en utfordring Norges-sjef Berit Svendsen måtte ta tak i, og varslet en ”overgang som må tas”.
Les også: Bra uten India
Lang utforbakke
Det norske kobbernettet har falt langt siden sine glansdager.
- Utfordringen er at vi mister 100 millioner kroner i kvartalet, sier Svendsen til DN.no.
Dette kvartalet omsatte Telenor fasttelefoni for 800 millioner – neste år er det trolig nede i 700 millioner kroner. Før eller siden vil den gamle gullgruven bli et problem. De gamle teknologiene for fasttelefoni nærmer seg livets slutt, nettet er mange steder dårlig og dyrt å vedlikeholde. Mange kostnader er faste – de går ikke ned like fort som inntektene.
Men det verste er kanskje de nye fibernettene – de bygges typisk inn i det tettest befolkede områdene først – så det gamle nettet blir henvist til restene. Mange steder blir det bare igjen noen spredte kunder i randsonene – med svært lang vei til sentralene. Slikt blir ekstremt dyrt å vedlikeholde – derfor går det gamle kobbernettet mot graven.
Se til Svalbard
For å finne løsningen på problemene må man svært langt nord, ifølge Svendsen. Hun viser til Svalbard, der man har bygd fibernett til alle, og ingen lenger får kjøpe gammeldags fasttelefoni – kundene må velge mellom mobil- og bredbåndstelefoni. Man kan med andre ord fremdeles få et fasttelefoniapparat, men ikke telefoni over de gamle kobberledningene. Telefoni er redusert til en av mange tjenester som leveres over internett.
- Kan det bli slutt på fastnett i hele Norge, som på Svalbard?
- Det er drømmen, men det vil ta mange år, sier Svendsen, som mener Telenor er helt i front med disse tankene blant Europas teleoperatører.
Rask nedtur for fasttelefoni i Telenor (omsetning i første kvartal, millioner kroner)
Rive av plasteret
Berit Svendsen har nå ledet Telenor Norge i et halvt år, og strategien hun legger fram er et klart brudd med selskapets tidligere linje. Hittil har Telenor bygget lite fiber. De har hevdet at kobbernettet dekker de fleste behov, og at fiberbygging er for dyrt. Mange av konkurrentene har da også fått problemer med å gjøre det lønnsomt, og for Telenor er regnestykket enda verre. For hver kunde de gir fiber stjeler de ofte en kunde fra sitt eget kobbernett. Men nå har Baksaas talt – reisen fra kobber til fiber er en ”overgang som må tas”.
- Kobbernettet har ligget der i mer enn 100 år, og vi må ha det tidsperspektivet, sier Svendsen.
Telenor- selskapene har bygget fiber til 26.000 kunder, og de ønsker å kjøpe LOS-nettets 10.000 kunder. Men kraftaktørene ledet av Lyse-selskapet Altibox har vært ute før dem, og bygget fiber i svært mange av de mest attraktive områdene. I disse områdene er det nå lite lønnsomt å bygge nye parallelle nett.
- Må Telenor spise ”restemat”, og bygge i mindre attraktive områder?
- Bare 15 prosent av husholdningene er fibret. Vi mener det er potensial for å fibre opp langt flere på en lønnsom måte, sier Svendsen.
Hun forteller at Telenor trodde de kunne gi flere kunder raskt bredbånd via det gamle kobbernettet med VDSL-teknologien, men nettet er mange steder for dårlig til at dette fungerer, sier Svendsen.
Mobil og fiber
For å erstatte det gamle kobbernettet vil Telenor benytte en kombinasjon av fibernett og mobilteknologi. Svendsen forteller at dette hensynet ennå ikke er innbakt i deres utbyggingsplaner, men at man kjører i gang med pilottester og planlegging nå.
Senere i år skal Telenor lansere sitt LTE-nett, som kan gi svært mye raskere mobilt internett. Det kan trolig bli en god erstatning for bredbånd over kobbernettet. Svendsen påpeker dessuten at selskapets plikt til å levere telefoni er teknologinøytral, så de kan legge ned kobbernettet hvis mobilnettet står klart til å ta over. Noen steder kan de bli nødt til å sette opp nye sendere for bare én husstand, men dette vil også gi dekning for andre som kommer til området.
Svendsen vil ikke ut med noen klare måltall for fibersatsingen fremover, men signaliserer at det kan bli en stor opptrapping.
- Vi gjør det som er nødvendig for å bli markedsleder, sier hun.
- Det er noen der ute som har over 200.000 fiberkunder?
- Ja, det ser vi også, sier Svendsen.
Les også: Denne dingsen skal gi deg Norges beste mobildekning
- I dag er det felleskapet som betaler for «superbrukerne» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.