Det er kanskje ikke så rart at man lar seg lure, forteller Hans-Peder Torgersen i Kripos. Vi sitter trygt på kontoret, og mennesket er ikke skapt for å se at ett eneste galt klikk kan transportere oss til en kriminell bakgård på den andre siden av Jorden. Men det er denne bevisstheten som nå skal bankes inn.
- Vi registrerer økt aktivitet mot norske virksomheter, ofte uten mottiltak, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.
To ministere
Både Faremo og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var på plass for å åpne Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) sikkerhetskonferanse. Ministeroppmøtet understreker hvor alvorlig regjeringen tar trusselen, mener Strøm-Erichsen.
- It har blitt et stridsmiddel på linje med konvensjonelle våpen. Litt spissformulert kan vi si at den digitale slagmarken er en realitet, sier hun.
Hun forteller at hun ofte blir spurt om hva den største trusselen mot Norge er. Det verste som kan skje er en militær konflikt i vårt område, men det er lite sannsynlig, mener hun,
- Mer sannsynlig er det at vi utsettes for et cyberangrep som får store konsekvenser.
Flere alvorlige hendelser
Men konklusjonene fra NSM er at vi foreløpig ikke er godt nok rustet, og trusselen øker.
- Vi har sett et veldig oppsving i alvorlige saker siste år. Det er enten industrispionasje eller angrep som når veldig mange, sier Eilif Ofigsbø i Norcert, som er en del av NSM.
Strøm-Erichsen oppfordrer sikkerhetsfolk til å være irritasjonsmomenter, særlig i forhold til ledere, slik at bevisstheten om truslene når ut.
For dårlig sikringsarbeid
En viktig del av arbeidet som nå pågår er å finne ut hva man må beskytte. Faremo forteller at de fleste etatene nå har levert en rapport om dette, men det gjenstår mye i arbeidet med å beskytte disse områdene.
Men NSM mener dette arbeidet har gått for sakte i 2012, viser deres sikkerhetsrapport.
- Arbeidet med dette har ikke vært tilfredsstillende i 2012. Flere departementer var forsinket med innmelding av skjermingsverdige objekter, sier nestleder i NSM, Annette Tjaberg, som understreker at det er svært viktig å vite hva man må beskytte.
Hun mener noen etater tror dette ikke gjelder dem, og det er problematisk.
Sikkerheten er ikke god nok i dag, mener NSM, og de viser til at antall alvorlige angrep på fem år har økt fra under ti i året til 50.
Terskelen for angrep er altså ikke høy nok i dag, og ifølge virusanalytiker Snorre Fagerland i Norman er avanserte angrep nå noe mange kan kjøpe.
- Du trenger ikke mye kompetanse for å gjøre et cyberangrep i dag – det er billig og det er lett, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.