Den store interessen for å sikre seg aksjer i vekstraketter som Facebook, Groupon og Twitter kan ha skapt grobunn for ulovligheter innenfor aksjehandel, skriver The Wall Street Journal.

En rekke ferske teknobedrifter har de siste årene opplevd at verdien deres har nådd heftige milliardbeløp helt uten at aksjene deres har vært notert på noen offentlig børs. Markedet har vist seg mer enn villig til å kjøpe lodd i det som kan bli en av fremtidens aksjesuksesser.

I dette markedet har handelsplasser som ikler seg rollen som meglerhus dukket opp, uten at disse nødvendigvis er registrert som meglerhus.

Nå har USA finanstilsyn, SEC, startet undersøkelser for å avdekke hvorvidt handelsplassene kommer i rollekonflikter når de formidler aksjer i unoterte selskaper mellom selgere og kjøpere.

Les også: Vanvittig løft for Facebook-selskapene

Eksperter spår nytt IT-krakk

Lite informasjon
SEC tar frem lupen for å sjekke aksjehandelen som har dukket opp på siden av de vanlige meglerhusene. Samtidig som meglerne fremstiller selskapene som potensielle seddeltrykkerier, finnes det liten eller ingen finansiell informasjon om selskapene. Det at det heller ikke finnes en åpen handelsplass som en børs, gjør det vanskelig å finne riktig pris for aksjene, hevder kilder som kjenner saken overfor den amerikanske avisen.

SEC mener også at enkelte av selskapene som kobler selger og kjøpere av unoterte aksjer burde vært registrert som meglerhus. Registrerte meglerhus er underlagt inspeksjoner fra Financial Industry Regulatory Authority og Securities and Exchange Commission (SEC).

Selskapene som har fått SEC på nakken skal inkludere Secondmarket og Sharespost. Secondmarket har allerede tillatelse til å fungere som et meglerhus, mens Sharespost mener det ikke trenger noen slik godkjenning.

- Informasjonsportal
Sharespost-leder David Weir mener det er en informasjonsportal som tjener penger på avgifter det avkrever investorer eller kjøpere. "Transaksjonsspesialistene" får kommisjon fra selgere for å hjelpe kjøpere og selgere til å bli enige om en pris og til å signere en avtale, beskriver han.

- Vi strekker oss langt for å gi våre medlemmer så mye kontekst som mulig slik at de kan fatte informerte investeringsbeslutninger, sier Weir.

Sharespost har vært involvert i en rekke transaksjoner av Facebook-aksjer. Sist fredag hevdet det uregistrerte meglerhuset at Facebook er verdt 84 milliarder dollar, eller 474 milliarder kroner. Det verdsetter én Facebook-aksje til 37 dollar eller rundt 210 kroner.

Les også: Fantasipriser på Twitter

Vanvittig løft for Facebook-selskapene

Jakter på internettrakett

Eksperter spår nytt IT-krakk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.