Det hadde så vidt rukket å bli stille etter forrige runde i den norske telekrigen – så braket det løst igjen – fredag ettermiddag før påskeuken.

- Dette er en skikkelig påskekrim, sier Tom Guldberg, direktør for samfunnskontakt i Network Norway.

Sent fredag slapp nemlig Post-og teletilsynet (PT) katta ut av sekken, og sendte ut de nye ”monopol-prisene” i mobilbransjen ut på høring. Her legges det opp til at prisene mobilselskaper får ta for å motta samtaler kuttes med opptil 80 prosent for noen aktører innen 2013, noe som kan gi lavere priser for forbrukerne.

Dette er påslaget som gjør at det er mye dyrere å ringe venner som ikke har samme mobiloperatør som deg.

Les også: Kutter to av tre monopol-milliarder

Milliardsummer
Det mobilaktørene selv er mest opptatt av er imidlertid forskjellen i pris dem imellom. For når alle ringer hverandre omtrent like mye er det selskapet med de høyeste prisene for mottak som sitter igjen med den store gevinsten.

- Fordelen fra Netcom og Telenors kunder fra 2004 til 2010 er 1,5 milliarder for Tele2, mens overføringer til Network Norway er 400 millioner, sier Atle Lessum i Telenor i en sms til Dagens it.

Ulike priser på dette området er brukt for å støtte utfordrere i Europas mobilmarkeder, men nå beveger Europa seg mot like priser. De fleste europeiske markeder har imidlertid lenge hatt tre mobilnett, mens Norge først nå får en tredje konkurrent.

Politisk betent?
Den store nyheten i dagens varsel er at det for første gang legges opp til lik pris for å ringe til alle selskapene i Norge, og dette skal ifølge forslaget skje fra 1. juli 2012.

- Det kan se ut som PT vil motarbeide etableringen av det tredje mobilnettet, sier Haakon Dyrnes i Tele2, som sammen med Network Norway bygger Norges tredje mobilnett.

- Våre og Netcoms kunder betaler for hele deres nett, mener Telenor. Men utfordrerne forteller en helt annen historie.

Sammen fikk de ifjor til slutt gjennomslag for at de skulle få mer starthjelp for å bli en troverdig konkurrent til Telenor og Netcom, men ikke fra PT. Saken måtte helt til Samferdselsdepartementet (SD) før de fikk medhold. Utbyggerne fikk der løfte om fordelaktige priser mot at de fulgte planen for utbygging, og byggingen av nettet er nå endelig i gang, etter at finansiering kom på plass i desember.

- Vi får de samme prisene som de som ikke bygger nett allerede fra 1. januar 2011, de fjerner da fordelen med bygge eget nett, sier Dyrnes, som mener PTs varsel går på tvers av det SD har bestemt.

- Det eneste positive med PTs forslag til regulering er at det foreløpig bare er et forslag, sier Dyrnes.

Les mer om Samferdselsdepartementets vedtak: Milliardseier for Telenor-utfordrere

Svært ulik oppfatning
Direktør Willy Jensen i PT mener Tele2, og etterhvert Network Norway, har og vil få fordeler nok til å dekke hele kostnaden ved utbyggingen.

- De får betalt hele nettet, og godt og vel det. Så kan det være de ikke er enige i det, sier Jensen, som forventer og forstår at alle aktørene vil klage.

Telenor er, ikke overraskende, enig i dette, men mener PT kutter prisforskjellene for sent.

- Det urimelige er at Samferdselsdepartementet mener det er Telenor og Netcoms kunder som skal fullfinansiere dette nettet, sier Harald Krohg, divisjonsdirektør i Telenor.

Han påpeker at man her snakker om en tjeneste som hver aktør har monopol på, og som aktørene må kjøpe av hverandre.

- En monopoltjeneste
- Det er en monopoltjeneste – det finnes ingen andre vi kan sende samtalen til enn Network Norway. Da er det urimelig at de får ta 90 øre for tjenesten, mens vi får ta 50 øre, sier Harald Krohg, divisjonsdirektør i Telenor.

Han gleder seg over at PT nå varsler like priser i 2013, mens konkurrentene mener like priser nå betyr forskjellsbehandling. Guldberg i Network Norway mener Telenor og Netcom gjennom 20 år har samlet enorme milliardinntekter på høye termineringspriser, mens Network Norway nå risikerer å få bare fem år med fordel.

- Det er ikke snakk om like vilkår i det hele tatt. Det er vanskelig å etablere seg i et fullpenetrert marked når man ikke engang får tilsvarende vilkår som andre aktører har hatt, sier han.

Dyrnes mener det ikke stemmer at nettet fullfinansieres gjennom termineringsinntekter.

– Vi er et godt stykke unna og har nok veldig forskjellig oppfatning her, sier han.

Pristak for mottak av samtale i mobilnett, varslet plan fra PT:

PT legger opp til at alle skal ha like termineringspriser fra 2. halvår 2012. Network Norway får beholde høyere priser noe lenger enn Tele2 fordi Tele2 tidligere har hatt større ekstrainntekter knyttet til terminering enn Network Norway. Det norske markedet er på rundt 20 milliarder ringeminutter i året, inkludert fastnett, og en stor andel av dette ender i andre operatørers mobilnett. Noen øres prisendring kan dermed bety tap eller gevinst i hundremillionersklassen.



Les også: Betalte 3 milliarder til Netcom

Kutter to av tre monopol-milliarder

Milliardseier for Telenor-utfordrere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.