De siste ukene har jeg opplevd noe skremmende. Over 300 bilder tatt med en tenåringsjentes smarttelefon har automatisk blitt lastet opp fra telefonen og til mitt fotoalbum på det sosiale nettverket Google+. Bildene skulle selvsagt ha havnet i fotoalbumet til telefonens eier.
Bildefilene avslører ikke personens navn, men på et par bilder er navnet avbildet.
Og ikke nok med det: jenta har tatt bilde av et pass, hvor hele personnummeret er fullt synlig. Gps-posisjonen der bildene ble tatt er inkludert på noen bilder. Jeg vet altså hvor jenta bor, og hvor hun går på skole.
- Mest sannsynlig brukerfeil
Google sier dette ikke er mulig, og at de ikke har vært borti noe lignende tidligere.
- Vi tar naturligvis dette meget alvorlig, og undersøker saken. Naturligvis kan det også være snakk om brukerfeil, noe vi dessverre ofte ser ved denne typen henvendelser, sier pressetalsmann Christine Sørensen i Google.
Det er imidlertid ingenting som skulle tilsi at denne jentas bilder skulle havne på min profil ved en brukerfeil. For at det skulle vært tilfelle måtte hun ha tastet mitt brukernavn og passord på sin telefon. Jenta bruker ikke Google+ som sosialt nettverk selv, hun har i så fall en skjult profil.
Det vil i så fall si at jentas Sony Xperia S smarttelefon er satt opp mot min Android-id. Det er også lite trolig. Jeg har selvsagt byttet passord etter at dette begynte, men det har ikke fått fenomenet til å stoppe.
Jeg har jobbet med it hele min karriere, de siste åtte årene som it-journalist. Sosiale nettverk og personvern er tema jeg har fordypet meg ekstra i. Det er utenkelig for meg at denne situasjonen skyldes brukerfeil.
Det er ingenting som tyder på at jenta vet at bildene har havnet feil. Mest sannsynlig bruker hun bare funksjonen Direkteopplastning til sikkerhetskopiering av bilder. I verste fall havner bildene hos andre brukere også, men det er det bare Google som kan vite.
Hvis dette kan skje uten at verken brukerne eller Google er klare over det - hvor mange av Googles nær én milliard Android-brukere opplever da å intetanende å få sine bilder spredt blant Google+ sine brukere?
Vanskelig å kontakte
Google kan ikke stoppe den uheldige koblingen uten å kontakte jenta. Verken de eller jeg kan se hennes brukernavn eller e-postadressen kontoen er registrert med. Et søk på navn, eller adressen hvor bildene er tatt, gir heller ingen svar. Jenta bor på et annet kontinent, så det er ikke bare å banke på døren heller.
DN.no har kontaktet Folkeregisteret og søkt om å få kontaktinformasjonen til jenta, eller hennes foresatte, basert på informasjonen i passet som er avbildet. Men jenta har dobbelt statsborgerskap, uten registrert adresse i Norge. En søknad om å få utlevert kontaktinformasjon til pårørende ble avslått fordi vi ikke kjenner disses navn.
Så inntil videre fortsetter bildene å tikke inn - uten jentas kjennskap og uten at vi får varslet henne eller stoppet det hele.
Har du opplevd noe lignende? Kontakt journalist Magnus Eidem.
Les også:
Persondata og porno lå lett tilgjengelig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.