For 20 år siden var det digitale klokker som fikk stadig nye funksjoner – tenk, man kunne ha en stoppeklokke med alarmfunksjon og kanskje til og med en enkel kalkulator på håndleddet! Tidene endrer seg – og klokkene er forsvunnet fra mange unges håndledd.

Nå er det smarttelefoner som kan utføre stadig flere oppgaver – og stillheten senker seg rundt stadig flere gamle produkter.

- Det har ikke skjedd før på den måten, ikke så dramatisk, sier Erik Andersen, daglig leder i Elektronikkbransjen, med 40 år bak seg i elektronikkens tjeneste.

Smerte for bransjen?
Det er ikke første gang et nytt produkt erstatter gamle – men at man går løs på så mange produkter samtidig – det har ikke skjedd før, påpeker han.

Kan du huske sist du så en diktafon? En telefonsvarer eller en reisevekkerklokke? Bruker du klokke? Filofaksen kan verken synkroniseres mot jobbkalenderen eller spille av en alarm når det er noe du skal huske på – og listen over ting mobilen gjør bedre eller godt nok blir stadig lenger. Vi har radio, gps, spill, gitarstemmer, musikkspiller, kamera, kokebøker, telefonkatalog, kompass, kart, spill, og mye, mye mer på mobilen.

-Dette må da bransjen merke på salget?

- Det smerter på noen steder, innrømmer Andersen, men peker på at bransjen totalt sett har vokst – takket være nettopp smarttelefonene.

Og på overraskende mange områder blir mobilen et tillegg – ikke en ren erstatning.

- Det selges så mye likevel. Vi omsetter for 6000 kroner i elektronikk årlig per innbygger – fra nyfødte til gamle. Vi har så god råd, sier Andersen.

Spesialistene overlever?
Mobilen kan for eksempel brukes som GPS, og det burde jo påvirke salget av rene GPS-enheter for bil.

- Det ser ikke slik ut, vi skal ha begge deler, sier Andersen.

Han påpeker at kamera i mobil tilsynelatende ikke går ut over kamerasalget, og 80 prosent av bildene fremdeles tas med spesialkamera, ifølge Elektronikkbransjens beregninger. Her er det ulike bruksområder, og nordmenn tar seg typisk råd til både mobilkamera, kompaktkamera og gjerne også et speilreflekskamera.

Radio er en annen klassiker som nå finnes i svært mange mobiler, pluss som at man har nettradio på pc-en. Men påvirker det salget?

- Nei, vi solgte 830.000 radioer bare i fjor, og medregnet radio i pc og mobil ville det blitt tre millioner tror jeg, sier Andersen .

Hva så med bærbare dvd-spillere når ”alle” kan se video på mobilen?

- Salget øker veldig, uavhengig av mobiltelefonene, sier Andersen, som likevel regner med at dette markedet kan bli ”offer” for mobilens storebror – tvalepc-en. Men dette markedet er ennå ikke ferdig utviklet.

Salget av mp3-spillere har definitivt nådd toppen og synker jevnt - på grunn av mobilen. Andre produktgrupper har fallt enda mer.

- Diktafon har vi vel sluttet med. Vi bruker vi mobilen og kan dermed sende lydfilen. Det kunne man ikke med diktafonen, påpeker Andersen.

Liv i herr ur
Andersen går selv med klokke på armen og har vekkerklokke hjemme – men reisevekkerklokken er pensjonert. Ungdommen har sluttet med klokke, mener han. Det ser med andre ord mørkt ut for landets urmakere?

- Vi har en økning i omsetning på 8,7 prosent første termin, forteller Hroar Braaten i Norges urgrossistforening, som ifølge egne tall representerer rundt 80 prosent av salget til urmakere.

Han forteller at bransjen solgte rundt 650.000 klokker i året for 15 år siden, før mobilbølgen tok helt av. I dag er salget lavere, men ikke verre enn at bransjens totalsalg er på rundt en halv million enheter årlig – samtidig som snittprisen er doblet fra 800 til 1600 per ur de siste 7-8 årene, sier han.

Endelig et offer
Braatens medlemmer leverer imidlertid bare til faghandler og noen gullsmeder, og han mener salget av klokker har stupt i andre kanaler, slik som på bensinstasjoner.

- Folk i alderen 15 til 25 har droppet klokken og heller brukt mobilen. Men det er mange i den aldersgruppen som går tilbake til klokke fordi det er trendy, mener han.

Han får støtte av Styreleder og eier i grossisten Optura, Sigbjørn Berg.

- Klokke blir mer et smykke. Før var primæroppgaven å vise tid, nå er det sekundæroppgaven. Noen skal ha dyre klokker, noen skal ha fargede klokker – og noen skal ha klokker som passer klærne, sier han.

Men reisevekkerklokken da?

- Før solgte vi masse reisevekkerur, men nå går det nesten ingen, sier Berg.

Endelig fant vi et offer for mobilens herjinger.

Ting du ikke egentlig trenger lenger:

Hva kan vi bruke mobilen og dens storebror tavle-pc-en til som vi tidligere hadde fysiske spesialprodukter til? Dagensit.no har diskutert saken internt og med kilder og kommet frem til følgende liste. Vi har helt sikkert glemt noe, og sjansene er store for at nye funksjoner vil komme allerede de neste månedene. Legg gjerne til dine favoritter i forumet!

Kalkulator –


Lommeparlør – best på mobilen, men oversettelse via nett kan bli dyrt i utlandet.


Leksikon – best på nett – alltid på nett med mobil


Klokke – egentlig en anakronisme, men overraskende mange går fremdeles rundt med arbåndsur.


Vater – nødløsning på mobil


Kamera – mobilkameraet er alltid med og derfor et godt tillegg, men foreløpig er kvaliteten for dårlig som erstatning.


Bærbar spillmaskin – iPhone har etablert seg som ledende mobil spillplattform. Sonys PSP er død, Nintendo 3DS har en sjanse med 3D og barenevennlige spill, men hvor lenge varer det.


Mini-pc små, billige pcer er allerede et offer for tavle-pc-ene. Salgsboomen var over den dagen iPad kom på markedet.


Bærbar pc – salget er senket av tavle-pc ifølge Gartner, men de erstatter bare deler av markedet.


Gps/kart – Mange mobiler kan dekke behovet, men svært mange kjøper fremdeles spesialmodeller for bil og tur. I forhold til papirkart gir mobilen mye informasjon på svært lite plass.


Mp3-spiller – Kraftig dempet salg – folk vil ikke ha to dingser i lomma, men kanskje en liten treningsspiller.


Kalender/filofaks/notatblokk – mobilen er funksjonsmessig overlegen med mulighet for synkronisering og varsler. De som ikke har byttet bør gjøre det nå.


Familiens telefonliste – De pleide å ligge ved siden av husets fasttelefon – nå er de lagret i mobilen.


Telefonsvareren – er det noen som husker at det fantes egne apparater for dette? Nettbaserte versjoner er bedre også for rent fastnett, og når alle har mobil er dette eneste farbare vei.


Bærbar dvd-spiller – Video på mobilen har kanskje ikke tatt av, men med tavle-pc-er er det mye som tyder på at diskenes glanstid er bak dem.


Fasttelefonen – Mange har droppet den – men ip-versjonen er klart billigere enn mobil.


Fax/pakkenotiser fra posten/billetter til buss, fly, tog – Mobil tilgang gjør fysiske versjoner av kommunikasjon enda mindre funksjonelt og digital form er klart billigere.


Postkassen – stadig mer irrelevant – kan mobilen bli fremtidens personlige postkasse?


Vekkerklokke – Noen har det kanskje hjemme, men reisevekkerklokker er helt ut.


Radio – Her kjøper vi begge deler


Diktafon – Mobilen gjør jobben like godt og kan i tillegg sende filene. Mobilen er overlegen.


Korktavle på kjøkkenet – moderne familier kan dele kallender digitalt


Telefonkatalogen/Gule Sider – Disse var allerede irrelevant da internettkatalogene kom, og er enda mer håpløse når man går rundt med en pc i lomma som alltid er på (mobilen).


Kompass – Finnes i mobiler, men ta med det gamle hvis du skal på langtur i fjellet¿


Nøkler – Mobilen kan brukes som nøkkel og tester er i gang på hoteller, men det er nok en liten stund før du kan fjernstyre låsen hjemme for å gi vaskehjelpen en totimers tilgang til huset.


Papiravisen – Nettaviser kunne tidligere ikke tas med på reise eller på do, men med mobilt internett og mobil eller tavle-pc kan digitale aviser være med over alt.


Barnebøker, spill for barn, leker, blader - kan lastes ned til tavle-pc og mobil.


Kokebok – Bra på mobil


Sjakkmaskin – det fantes egne bærbare maskiner som spilte mot deg.


Rutetabeller – papirversjonen vil aldri kunne fortelle deg om forsinkelser

Har mobilen erstattet mange produkter for deg - eller kjøper du begge deler?Del dine erf#229er!

Les også: La mobilen vise vei

Slik jobber du til og fra jobb

- 5 måneder gammel, og hun kan allerede bruke iPaden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.