For noen er det hektisk møtevirksomhet over alle grenser - på tross av Islands aske og full flystopp.

Pizzakjeden Dolly Dimples skulle i dag ha styremøte – men en vulkan på Island satte hele møtet i fare.

- Det ble tidelig klart at det ikke gikk noen fly, sier Arna Smistad, administrerende direktør i Dolly Dimples. Vi møter henne via videokonferanse fra Tandbergs lokaler i Oslo, mens hun sitter i Stavanger.

Dolly Dimples visste imidlertid råd, og møtet ble gjennomført som planlagt, selv om to medlemmer var strandet i Oslo.

- Vi har lånt videokonferanserom noen ganger tidligere, sier Smistad, som i dag ble reddet av Tandbergpartner Viju, og fikk rom både i Oslo og Stavanger.

Har enorm kapasitet
Mange bedrifter taper nok i dag store summer i tapt produktivitet, fordi møter må avlyses. Men ikke alle er like hardt rammet, og blant de mest aktive er Statoil, som i motsetning til Dolly Dimple har investert tungt i eget utstyr.

- Vi har 1009 videokonferanserom i Norge. Det gir oss en enorm kapasitet og gjør at konsekvensen for oss blir mindre sier Ola Morten Aanestad, kommunikasjonsdirektør i Statoil.

Han regner med at alle disse møterommene har vært i flittig bruk i dag.

- Det ville ellers vært umulig for oss å gjennomføre alle disse møtene i en slik situasjon, sier han, og forteller at deres møterom er i flittig bruk, over hele landet og mellom land Statoil opererer i.

Les også: Rammer tusenvis i Statoil

Kunne tatt uker
Videokonferanse fungerer for mange som et alternativ til å møte ansikt til ansikt.

- Vi kunne tatt det på telefon, men det blir ikke det samme – så møtet ville nok blitt utsatt, sier Smistad i Dolly Dimple.

Dette kunne ført til en lang utsettelse, for å samle mer enn fire travle mennesker er ikke noe man gjør på sparket, påpeker Knut Bentzen, salgsdirektør i Viju.

- Det kunne fort tatt tre uker, mener han.  

Stoppet på veien
I resepsjonen hos Tandberg møtte vi også på Jørgen Myhrland i Cisco, som også skulle vært på møte i Stavanger i dag.

- Jeg sto opp klokken fem for å ta flyet, men snudde da vi kom til Ullevål omtrent sier han.

Så bar det hjem for å låne videokonferanserom hos Tandberg, selskapet som snart blir en del av Cisco.

Daglige "katastrofer"
De vanligste argumentene for videokonferanse er spart tid og penger, samt miljøgevinst ved å kutte flyreiser. At en vulkan på Island fyller luftrommet i hele landet er ikke så vanlig, men ifølge Tandberg er det ikke så sjelden man opplever redusert fremkommelighet.

- I Europa var det aktuelt da det var veldig mye snøvær. Og alle som sitter i rushtrafikken kjenner problemet. Vi i Tandberg jobber ofte hjemmefra på video til rushtrafikken har gitt seg, så vi ikke bruker unødvendig tid i bilen, sier hun.

Hun understreker mener uansett det viktigste argumentet for videokonferanse ikke er katastrofene, men den daglige driften.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.