I natt norsk tid lanserte Motorola Android-telefonen Moto X, det første flaggskipet fra selskapet som er utviklet fra bunnen under Googles eierskap.
Store forventninger knyttet seg til lanseringen, spesielt i USA ettersom Motorola er et amerikansk selskap som er veldig flittige til å fortelle mulige kjøpere at de har sin produksjon i USA og ikke i Asia. Et av salgsargumentene til Moto X er faktisk at man kan designe sin egen variant på en nettside og få den produsert og tilsendt på fire dager om man bor i USA. Det er visstnok 2000 designkombinasjoner tilgjengelig, ifølge Motorolas offisielle blogg.
På sikt vil de også introdusere nye designelementer som bakdeksel med ekte tre.
Hvordan denne tjenesten vil påvirke salget i Europa og Norge vet vi ikke ennå.
Uten hendene på styret
Foruten muligheten til å skape en virkelig personlig telefon designmessig satser Motorola og Google på å fange kunder ved hjelp av funksjoner som gir en helt ny måte å bruke telefonen på.
Først og fremst er dette talestyring av telefonen. Moto X kan styres ved hjelp av talekommandoer uten at man må holde inn en knapp eller røre telefonen på noen som helst måte. Moto X lytter alltid, ifølge Motorola.
Det andre er en funksjon hvor skjermen alltid viser aktuelle varsler. Skjermen er bare svart når man ikke har noen aktuelle varsler. Ifølge Motorola er det nemlig grusomt å ha blinkende varsellys og å måtte aktivere skjermen for å se om noe har skjedd.
- Før du vet ordet av det har den konstante trangen til å sjekke telefonen forsvunnet, sier Motorola svulstig i sin pressemelding.
Motorola sier imidlertid ingenting om hvordan de ivaretar sikkerhet og personvern i forhold til å alltid vise personlige meldinger på skjermen.
Det er lett å tenke seg at batteriet er tomt på noen få timer med slike funksjoner aktivert, men Motorola lover at batteriet skal holde lenger enn konkurrentenes.
Enkelt
En annen innovativ funksjon er at man kan aktivere kameraet ved å vri telefonen i en typisk «fotostilling».
Spesifikasjoner
På papiret er Moto X en ganske standard smarttelefon. Den har en skjerm på 4,7 tommer og veier 130 gram. Den støtter 4G og man kan velge mellom 16 GB eller 32 GB lagringsplass.
Kameraet er på 10 megapiksler og full HD-video.
Under panseret får man en nesten helt strippet versjon av operativsystemet Android 4.2, og en Snapdragon dobbelkjerne-prosessor på 1,7 GHz. Dette er langt fra helt i toppsjiktet i dag, men samtidig mer enn nok kraft for de tjenestene som er tilgjengelig nå. Motorola holder seg for gode til å fylle telefonen med apper ingen har bedt om, slik spesielt Samsung har fått kritikk for.
Batteriet er på 2000 mAH, noe som ikke er imponerende på papiret. Men Motorola lover altså at strømstyringen i telefonen er veldig mye bedre enn alle andres.
Vanskelig marked
Motorolas utfordring er den samme som alle andre enn Apple og Samsung står overfor. De to har til sammen en markedsandel innen smarttelefoner på rundt 50 prosent globalt. Her hjemme har de et sted mellom 75 og 90 prosent av markedet.
Selv solide produsenter som HTC, LG og Sony får bare smuler av kaka. Motorola er ikke engang på topp-fem-listen lenger.
Motorola har gjort ganske tydelige markedsgrep for å skille seg ut, med «bygg din egen»-konseptet, produksjon i Texas og nye betjeningsmåter får de oppmerksomhet, men det er ikke dermed sagt at kundene vil velge dem fremfor de største. Det virker absolutt som om Motorola henvender seg mest mot hjemmemarkedet USA. I tillegg ser de ut til å følge sin tidligere strategi om å bli førstevalget blant kvinnelige kjøpere. Får de knallsuksess i USA vil antakelig andre store markeder følge etter, men det får tiden vise.
Pris og tilgjengelighet i Norge og Europa er ennå ikke kommunisert.
Les også:
Vanntett gigatelefon sørget for salgsuksess
Ny Ipad Mini til jul
Samsung nekter for test-juks
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.