- Jeg er helt overbevist om at Windows 8 blir en suksess, basert på tilbakemeldingene vi får, sier Norges-sjef i Microsoft, Hege Skryseth.
Hun bør ha rett, for Microsoft har satset uvanlig tungt på denne lanseringen. Dette er ikke bare enda en ny Windows-versjon, understreker sjef for Microsoft i Vest-Europa, Eric Boustouller
- Det er en spesiell dag og et stort øyeblikk for Microsoft, og spesiell dag for kunder, partnere, og ansatte, sier han.
Nytt Microsoft
I morgen slippes Windows 8 for pc og nettbrett i butikkene, men denne lanseringen handler vel så mye om å endre Microsoft.
- Det er en illustrasjon av vår nye æra i Microsoft, som vi kaller ”apparater og tjenester”, sier han.
Microsoft har så langt vært tungt forbundet med programvare som Windows og Office for pc. Nå skal de lage mer maskinvare, og tjenester. Dessuten skal Windows 8 etter planen gi dem drahjelp innen nettbrett og mobiltelefoner.
- Dette vil gi oss mulighet til å ta mer enn pc-markedet, også tablet. Det er et veldig stort øyeblikk, sier Boustouller.
En av de store nyhetene i Windows 8 er at det er bygget rundt berøringsskjermer, med brukergrensesnitt hentet fra mobil-utgaven av Windows. Selskapet håper at Windows 8 skal bli en rask suksess, som også skal løfte dem innen mobiler.
Tusen ulike pc-er
Touch-grensesnittet gir dessuten pc-produsentene muligheter til å leke med helt nye formfaktorer. Og på Microsofts lansering i Stockholm har de med seg et utall nye pc-er, nettbrett og hybrider mellom pc og nettbrett, som deres partnere nå står klare til å pøse ut i markedet.
- Jeg har særlig trykket hybridkategorien til mitt bryst, sier Skryseth, og viser til pc-er der man kan ta av skjermen så det blir et nettbrett.
Andre hybrider har andre løsninger, og kreativiteten er større enn noen gang i pc-industrien. Noen har kalt det ”spaghetti-strategien” – bransjen kaster en masse pc-former ut i markedet for å se hva som fungerer.
- Vi ser nå noen eksempler på de 1000 formfaktorer som vil lanseres, sier Boustouller.
Boustouller viser til det nye grensensittet, der startskjermen består av ganske store ruter som både fungerer som lenker til ulike applikasjoner, samt viser den seneste informasjonen fra disse. Brukeren kan selv velge hva som skal legges her. Dette mener han gjør maskinen mer personlig.
Reaksjonene på brukergrensesnittet har imidlertid vært blandede. Så nå spørs det om dette skyldes at folk ikke har vent seg til det ennå, eller om dette er et vedvarende problem. Microsofts norske representanter forteller at de er overbevist om at endringen vil lykkes – og de har ikke laget noen ”plan b”
Satser på forelskelse
Microsoft har de siste årene blitt oppfattet som litt kjedelig fornuftige, i forhold til konkurrentene. Nå tror de at de kan snakke til både hjertet og hjernen.
- Det er en kompromissløs opplevelse. Du kan jobbe og leke, skape og konsumere, sier han.
Vekkelsesreise for app-utviklere
Apper er et svakt område for Windows. Konkurrentene Apple og Google har enorme mengder utvikler eog apper på laget, og de store brukergruppene lokker stadig flere til å lage nye apper. Ifølge Microsoft har de imidlertid hatt personlige møter med 400.000 utviklere de siste månedene, og 70.000 har vært på deres seminarer for å lære om utvikling for Wiindows.
- Du får ikke så mange utviklere med deg hvis de ikke ser en enorm mulighet, mener sjef for teknologidirektør Jonas Pärsson i USA.
Spill og lyst er en viktig faktor i dagens it-verden, også for bedrifter. Stadig flere lar sine ansatte velge sine egne arbeidsenheter.
Arbeids-apps
Men ifølge Skyseth er også profesjonelle apps svært viktig.
- Vi får mye positive tilbakemeldinger på ”Line of business apps”, som gjør det enklere å jobbe innovativt, mener hun.
Dette er apper som fokuserer på prosjekter eller andre oppgaver – og kan legges direkte på startskjermen. Dermed kan deltagere i et prosjekt få informsjon om det er noen utvikling direkte på startskjermen i denne ruten.
- Det er mange som føler de bruker for mye tid på å finne informasjonm og også på å sette sammen informasjon, sier Skryseth, som mener denne løsningen vil hjelpe mange.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.