Det kan høres ut som science fiction, men utviklingen er reell. Flere millioner amerikanske arbeidstagere kommer til å miste jobben de neste tiårene. Jobbene vil ikke forsvinne til Kina, men bli tatt over av maskiner. Det er ikke lenger bare snakk om fabrikkarbeidere, men også leger, finansrådgivere og jurister, ifølge forskere.
Roboter, automatisering og kunstig intelligens kan fjerne nesten halvparten av alle amerikanske arbeidsplasser de neste 20 årene, ifølge den svenske forskeren Carl Benedikt Frey ved Universitetet i Oxford.
– Jobber som handler om mønstergjenkjennelse og som krever enkle ferdigheter, er mest utsatt. Omsorgsyrker og kreativt arbeid er mest motstandsdyktig. Men vi må ikke glemme at teknologi også skaper mange nye jobber, sier Frey.
Truet middelklasse
Studien han og en kollega publiserte på tampen av 2013, har ført til intens debatt i USA. Skader roboter middelklassen – som tradisjonelt har vært motoren i den amerikanske økonomien – og hva kan eventuelt gjøres for bremse utviklingen?
Den kjente økonomen Larry Summers ved Harvard College mener svaret på det første spørsmålet utvilsomt er ja. Han tror robotiseringen fører til økt ulikhet og svakere lønnsvekst. Bedre utdannelse vil ikke greie å utligne tendensen.
– Jeg kan ikke tenke meg et mer fundamentalt spørsmål som USA står overfor enn hva som skjer med middelklasseinntektene. Å respondere på disse «seismiske» endringene som knytter seg til teknologi og globalisering, er en sentral utfordring for vår politikk, sier Summers til Washington Post.
Andrew McAfee ved MIT Sloan School of Management forsker på hvordan it endrer bedrifter og samfunn. Han er medforfatter av boken «The Second Machine Age», som tar for seg økt automatisering i samfunnet.
«Forferdelig ting å si»
– Det er gjort enorme fremskritt på denne fronten de siste årene. Utviklingen vil åpenbart fortsette med uforminsket styrke. Det neste tiåret vil vi se enorme teknologisk fremskritt, sier McAfee.
– Hvilke konsekvenser vil det ha?
– Det er uklart. Noen vil bli hengende etter. Middelklassen er uthulet de siste 20 årene. Presset kommer til å øke fremover, ikke bare i USA, men over hele verden.
– Hva er mest utsatt?
– Rent rutinearbeid og prosessering av informasjon. Bedrifter har langt færre kontorister som utfører manuelt arbeid i dag enn før, og det er trolig en fordel både for de ansatte og bedriftene. Men vi ser også at maskiner er i ferd med å bli bedre på ikke-automatiserte og mindre strukturerte arbeidsoppgaver.
– Hvilken konsekvens har dette for tradisjonelle lønnsmottagere?
– Mange av middelklassens tradisjonelle jobber er erstattet av maskiner. Men den gode nyheten er at vi ikke lever i en verden preget av knapphet. Vi har mer enn nok av arbeidsoppgaver til å få det til å gå rundt. Vi lever i overflodens tidsalder. Et sentralt spørsmål er hvordan vi fordeler denne overfloden.
– Noen kjemper imot, dels av hensyn til arbeidsplassene. Har det noe for seg?
– Jeg mener det er en forferdelig idé å forsøke å bremse den teknologiske utviklingen. Teknologi er grunnen til at vi er velstående i Vesten, sier McAfee, og legger til:
– Hvis vi gjør det for å bevare jobber i den rike delen av verden, er det som å si til de fattigste at «Dere får ikke oppnå samme velstandsnivå som oss». Det er en forferdelig ting å si.
Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.