Telenor vokser ikke akkurat som i glansdagene, men en organisk vekst på 7 prosent er godt å ha med seg i en bransje som mange steder er preget av inntektsstagnasjon. Selskapets omsetning er riktignok noe lavere enn analytikerne på forhånd hadde ventet, men både justert driftsresultat og resultat før skatt landet trygt i overkant av forventningene.
Nordea Markets ventet på forhånd en gjentakelse av tidligere trender med sterk konkurranse i Norden, svak gjeninnhenting i Sentral- og Øst-Europa og sterk vekst i Asia. Analytiker Ole Jørgen Rød i First Securities var særlig interessert i å høre om utviklingen i de nordiske og asiatiske markedene, særlig inntekt per kunde i India. Tallene fra Telenor viser at inntektene per kunde i India er på 12 kroner i måneden, som er relativt stabilt fra kvartalet før og opp to kroner fra samme kvartal i 2010. Samtidig øker antall abonneneter i dette markedet med 5,2 millioner og lander på 17,4 millioner, noe som ga en omsetningsvekst på 43 prosent fra kvartalet før.
Tilbakegang
De øvrige asiatiske markedenevokser også kraftig, mens Telenor faller tilbake i Norge og Danmark og vokser noe i Sverige. Telenor har lenge klart å opprettholde omsetningen i Norge, på tross av pressede priser og redusert vekst i et modent marked, men denne gangen går det i revers. Selskapets omsetning faller med 4 prosent, fra 6.966 millioner samme kvartal i fjor til 6.677 millioner nå.
Det er særlig mobilinntektene som faller, og inntekt per kunde er ned fem prosent, samtidig som selskapet har fått 18.000 færre mobilkunder. Selskapet viser til tøff konkurranse i privatmarkedet, reduserte samtrafikkpriser og lavere priser på roaming, som er regulert ned av EU.
Telenor taper også fire prosent av omsetnignen innen fastnettsvirksomheten.
- I Norge og Danmark er det økt priskonkurranse og det er nødvendig å foreta betydelige kostnadsreduksjoner, sier Baksaas i sin introduksjon til kvartalsrapporten. Baksaas påpeker også at pågående nettverksmodernisering i de tre landene vil kutte driftskostnadene betydelig.
Ikke noe polsk - foreløpig
Telenor har dessuten blitt nevnt som en av interessentene til det polske telefoniselskapet Polkomtel, men Rød regnet med at Telenor har nok å hanskes med som det er. Det polske selskapet er da heller ikke nevnt i rapporten til Telenor.
Telenor er inne i en ny bitter strid med sine russiske partere i Vimpelcom, en virksomhet som i det minste gir godt med utbytte om dagen.
Les også: Milliardutbytte til Telenor
- Telenor bør selge og frigjøre 40 milliarder kroner
Verre er det kanskje med storsatsingen i India, der de inntil nå har slitt med å få fart på kundenes bruk av tjenestene og lisensen deres i tillegg er truet av inndragning fordi deres partner er anklaget for å ha fått den billig mot bestikkelser.
Les også: Ber tiltalt indisk styreleder trekke seg
Fremtiden
Telenor venter at selskapet skal klare en organisk vekst på fem prosent for hele året, mens ebitda-marginen vil ligg rundt 31 prosent. Investeringsnivået vil ligge fra 12-13 prosent av omsetningen. Satsingen i India vil som ventet fortsette å påvirke disse tallene negativt i år, med unntak av omsetningen. Telenor opplyser nå at det venter Uninor-tap på ebitda-nivå på omtrent fire milliarder kroner og investeringer på mellom en og halvannen milliard kroner i år.
Ved siden av selskapets investeringer i India har Telenor også garantert for sitt datterselskaps gjeld, som nå er oppe i 6,6 milliarder kroner. Dette er en økning på to milliarder kroner siden utgangen av 2010, og er en potensiell trussel hvis selskapet skulle miste lisensen eller på annen måte lide store tap.
Før førstekvartalsrapporten anbefalte seks av ti analytikere kjøp av Telenor-aksjen, mens tre anbefaler "hold" og en salg, viser undersøkelser fra SME Direkt.