- Kan du ta en snarvei og spare en milliard i utviklingskostnader er det ganske fristende å prøve, ikke sant, sier Ronald Barø, sikkerhetsrådgiver i PST, om faren for industrispionasje mot norske bedrifter.
Les hovedsaken: Advarer mot å ta med mobilen til utlandet
Lite tyder imidlertid på at store norske bedrifter følger rådet om å legge igjen smarttelefonene hjemme under reiser til utsatte land. Folk er rett og slett avhengige av smarttelefonene.
- Smarttelefon betyr mye større tilgjengelighet og effektivitet i hverdagen, sier Aage Enghaug, kommunikasjonsdirektør i Det Norske Veritas (DNV), som sier forbud mot smarttelefoner på reise ikke er noen aktuell problemstilling.
Verken DNV, Telenor eller Hydro har sikkerhetsregler som forbyr bruk av smarttelefoner på reiser, men de sier at det jobbes med å bevisstgjøre de ansatte.
- Man må ha kontroll på mobilen til enhver tid, ikke låne bort telefonen eller legge den igjen på et møterom. Man skal ha passord både på sim og rask skjermlås med passord, sier Tor Odland i Telenor.
DNB tillater kun enkelte typer mobiler for de som reiser mye.
- Vi må ha gode styringssystemer. Vi skal ha kryptering og kunne slette alt hvis den blir stjålet, sier Sofie Nystrøm, sikkerhetsdirektør i DNB.
Problemet er ikke bare reiser, mange har også lokalt ansatte.
- Vi har virksomhet i mer enn 40 land og er avhengige av å kunne reise til de landene, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro.
Alle fire mener det er viktig å være tilgjengelig og ha tilgang på informasjon ved reiser.
- Det å kunne svare på e-post i taxi, og jobbe med presentasjonen når man kommer frem er kjempeviktig for effektiviteten i hverdagen. Det gjelder å finne balansen, sier Nystrøm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.