- Jeg tror ikke det har vært så mange internasjonale journalister i Oslo siden OL i 1952, sa toppsjef Lars Boilesen spøkefullt, under åpningen av Opera UpNorthWeb-konferanse i Holmenkollen i dag.

Journalister fra svært mange land var samlet for å høre hva Norges eneste internett-gigant har av nyheter fremover. Den mest synlige nyheten ble presentert av teknologidirektør Håkon Wium Lie. Han fulgte opp Boilesens slentrende tone, men nyhetene var ingen spøk.

Fra romerne til apper
Opera vil gi brukere på det åpne internettet samme opplevelse som nyhetssider spesialdesignet for apper - nemlig basert på sider, ikke lange remser.

- Det er noe gammeldags over nettsider, sier Wium Lie, og trekker en virkelig lang historisk linje.

- Det er som når romerne tok pergamenter, rev dem fra hverandre og laget en bok, sier han.

Han påpeker at folk i lange tider har perfeksjonert det å få ting til å se bra ut på hele sider. Nå skal dette overføres til nettet. Demonstrasjonen hans viser kjente nettsider formatert som hele sider, der man kan bla nedover for å få mer tekst, opp for å komme tilbake til hovedsiden, og til sidene for å gå mellom artikler.

Tar igjen apper
Lie innrømmer glatt at dette er noe som har eksistert på apper en stund, men ikke på åpent internett for vanlige nettsider. Dette er Opera først med, og det skal gi store fordeler, mener Wium Lie.

- Du skal ikke måtte lage en egen app for å få dette til, noe du kan bruke mye penger på. Det holder med to-tre kodelinjer, sier han.

Opera mener derfor at de kan gi folk app-opplevelsen på en måte som er billigere å lage, bedre og minst like vakker.

- Appene har vist oss ting vi ønsker å gjøre, det vil ta litt tid å ta det igjen, men nettet vil bli et bedre sted, sier Wium Lie.

Det nye store?
Men vil dette bli en dominerende måte å lese nettsider på, og ta over fra de gamle "pergament-nettsidene"?

- Vi er spente på dette også. Vi tror det kan bli en bedre opplevelse for brukere og annonsører. Vi tror dette blir viktig, og særlig på tablets blir det mye mer tiltalende, sier Wium Lie.

Slik systemet nå fungerer kan ikke alle nettsider leses i dette side-formatet automatisk, men Lie mener jobben med å tilpasse det ikke er stor.

Opera har blitt et stort selskap på internett. Med 200 millioner brukere over hele verden er de i samme liga som selskaper som Twitter og selv Facebook. Men de kan ikke få til dette alene.

Lie er klar på at dette ikke blir stort hvis ikke de andre store nettleserprodusentene også tar det i bruk.

Nettet slår tilbake
Opera, og særlig Wium Lie, er kjent for å være forkjempere for et åpent internett, og skeptiske til lukkede systemer, slik som særlig Apples apper fungerer. Han sier Opera også har en politisk agenda med det de nå gjør - de ønsker at nyhetsapper og alt annet som nå lukkes inne i apper skal slippes fri på nettet som web-applikasjoner.

- Vi ønsker at appene skal bli en del av weben, at folk ikke må løpe til et lukket appsystem, sier han.

Les også: Smart tv-allianse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.