To dager før Apple skal legge frem kvartalstall er usikkerheten rundt selskapets fremtid større enn på mange år. Aksjekursen har falt med rundt 30 prosent på tre måneder. Nå fryker flere at de gode tidene som gjorde dem til verdens mest verdifulle selskap er over.

Det har gått rykter om at Iphone 5-etterspørselen er mindre enn ventet, og en viss usikkerhet rundt hvordan kvartalstallene vil bli. Det store spørsmålet er hvor veien går videre.

- Noen tror det er slutt på superlønnsomheten, mens andre ikke tror vi har sett det siste fra Apple, og at de kan gjøre det samme på tv som på mobiltelefoner, sier analytiker Peder Strand, i SEB Enskilda.

Les også: Spenning og forvirring før Apple-dommen

Spriket like stort som oljefondet
Det norske oljefondet har vokst seg enormt stort, og er nå oppe i over 3900 milliarder kroner. Men hvis optimistene får rett vil Apple øke 122 prosent i verdi og alene være verdt rundt 5800 milliarder kroner om et år, viser en oversikt på CNN Money . Den er basert på kursestimater fra 44 analytikere.

Spriket er enormt ned til den mest pessimistiske analytikeren, som tror at Apple skal ytterligere 20 prosent ned. Differansen mellom estimatene utgjør hele 3750 milliarder kroner, altså nesten like mye som hele oljefondet.

Oljefondet har da også en andel av aksjene i Apple, som utgjorde 0,71 prosent ved forrige publisering av fondets eiendeler. Det kan virke som en liten andel, men det er snakk om mye penger, og spriket i Apple-estimatene vil faktisk utgjøre hele 5300 kroner per nordmann, liten og stor, hvis fondets andel holdes konstant.

Slutt for veksten?
Flere analytikere tror Apple står ved et veiskille, og ifølge en artikkel i Wall Street Journal har mange vekstfond solgt seg ut det siste året, mens flere fond med fokus på utbytte har kjøpt seg inn. Apple har vært et enestående vekstselskap i over ti år, men nå tror mange dette er over.

Det er også usikkerhet knyttet til Apples superprofitt. Selskapet har stått for bare 7 prosent av det toalte volumet mobiltelefoner som selges i verden, men har fått 70-80 prosent av profitten i bransjen, påpeker Strand.

- De har vært milevis foran konkurrentene med tidligere Iphone-modeller, men nå oppleves konkurrentene som kompetitive, og det kommer en bråte med nye nettbrett. Derfor tenker noen dette er slutten på Apples superlønnsomhet, sier Strand.

Kan få anker i stua
Strand mener de mer optimistiske anslagene bygger på troen på at Apple kan lansere nye kjempesuksesser, slik som Ipod, Ipone og Ipad har vært, og han peker på at tv nok er den heteste kandidaten. Han vil ikke gjøre seg opp en opfatning av sannsynligheten for at Apple lanserer nye supersuksesser, men han skjønner at noen tror en Apple-tv kan bli viktig.

- Tv er veldig spennende. Apple kan få et anker i hjemmet fordi tv-en byttes ut sjelden, og markedet er modent for innovasjon, spesielt på innhioldssiden, sier han.

Apple har tidlgiere vært gode på å levere innhold sammen med maskinvaren på en relativt friksjonsfri måte, og det er dette optimistene håper de vil få til igjen.

Her er produktene to analytikere forventer i år: Spår fem Apple-lanseringer i år

Og ett til som kanskje er på vei: Jobber med billig Iphone

Flest optimister
Aksjonærene har imidlertid ikke latt seg overbevise de siste månedene, og det finnes nok av trusler, både fra et raskt voksende Android-system og Microsofts nye satsing med Windows 8. Analytikerne er uansett i all hovedsak positive til Apple. I oversikten på CNN Money ligger 45 inne med kjøpsanbefalinger, 7 med hold og bare én ensom svale anbefaler salg.

Medianen for analytikernes 12-måneders estimater er en oppgang på hele 48 prosent, noe som vil gi det norske oljefondet en gevinst på ni milliarder kroner, hvis beholdningen ikke endres. Det tilsvarer omtrent 1800 kroner per nordmann.

Les også: - Apple nekter oss å si at det er noe feil med Iphone

Spenning og forvirring før Apple-dommen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.