Stor etterspørsel etter avanserte apper og stadig mer krevende spill på mobilen driver utviklingen fremover med syvmilssteg, og moderne mobiltelefoner er nå nesten like kraftige som pc-er var for kort tid siden.
Det er ikke lenge siden selv vanlige pc-er hadde trøbbel med å spille av film i full HD-kvalitet uten at det gikk i rykk og napp. I dag kan du koble mange mobiltelefoner til tv-en og spille av HD-film uten problemer.
Neste år kommer mobiltelefonene til å gjøre et kraftig hopp i ytelse, uten at det går ut over batterilevetiden. Det betyr at du vil kunne gjøre ting på mobilen som du tidligere måtte ha en kraftig pc for å få til - for eksempel koble mobilen til store skjermer og spille enda mer realistiske 3D-spill i en kvalitet som er tilpasset store skjermer, eller koble tastatur og skjerm til mobilen og la mobiltelefonen være den eneste "pc-en" din.
Det amerikanske selskapet Qualcomm har lagt frem planene for neste generasjon såkalte SoC-brikker ("system-on-a-chip"), som vil kunne gi oss langt kraftigere mobiltelefoner enn det vi har i dag. Samtidig lover de at strømforbruket går ned. Dette er mulig takket være en mer avansert produksjonsprosess som krymper de elektroniske kretsene på brikken slik at de trenger mindre strøm og utvikler mindre varme. En bonus er selvfølgelig at brikkene tar enda mindre plass i neste generasjon ultratynne mobiltelefoner. De første mobiltelefonene med de nye brikkene vil dukke opp neste år.
De nye brikkene fra Qualcomm har fått navnet Snapdragon S4, og skal være 60 prosent raskere enn forrige generasjon. De to prosessorene i Snapdragon S4 vil operere på mellom 1,5 og 2,5 GHz, mens dagens Snapdragon-løsninger opererer på mellom 1 og 1,5 GHz. Samtidig skal også grafikkprosessoren være 50 prosent raskere.
Apple satser knallhardt
Er det ett selskap som har vært ledende når det gjelder å drive frem behovet for stadig kraftigere mobiltelefoner, er det Apple. En telefon du skal ringe med, krever ikke særlig mye prosessorkraft – men Apples App Store har ført til en enorm etterspørsel etter stadig mer avanserte og ressurskrevende apper. Og etter hvert som brukerne har fått "en app for alt", utføres stadig flere av de oppgavene som tidligere ble gjort på pc-en, nå på mobiltelefonen.
Les også: Her er Iphone 4S
Apple satser knallhardt på å fortsette å være blant de ledende på SoC-brikker til mobiltelefoner og nettbrett. I motsetning til de fleste konkurrentene i Android-verdenen har Apple valgt å designe sin egen SoC, og siden få brikkene produsert av Samsung. Tidligere kjøpte også Apple brikker fra andre, men fra og med 2009 har de bygget opp et eget team som bare jobber med utvikling av elektroniske brikker.
Og det er ikke lite ressurser selskapet bruker på dette. Ifølge Techcrunch har Apple hele 1.000 mennesker som kun jobber med design av elektroniske brikker. Dette utgjør hele fem prosent av alle i Apple-systemet som ikke jobber i Apple Store-butikkene.
Pc i lommen
Prosessorene som brukes i de mest avanserte smarttelefonene og nettbrettene er allerede svært kraftige, og vi snakker i praksis om en pc i lommen.
En prosessor som benyttes i en kraftig bærbar pc opererer typisk på et par gigahertz (GHz), mens mini-pc-ene som var populære for ikke lenge siden gjerne har prosessorer fra 1 GHz og oppover.
Det er riktignok mange andre ting enn "klokkefrekvens" som bestemmer hvor rask en prosessor er – men når du leser om mobiltelefoner som har nesten like høy klokkefrekvens som den gamle pc-en din, da viser det likevel hvilken enorm ytelse mobiltelefonene har fått bare i løpet av de siste få årene. De nye brikkene fra Qualcomm vil etter alt å dømme være raskere enn Intel Atom-prosessoren som brukes i mini-pene.
Bruk mobiltelefonen som pc
Med mobiltelefoner som har pc-krefter, kan du kanskje snart droppe hele pc-en? Det er kanskje ikke så dumt som det høres ut som. Motorola lanserer nemlig i disse dager en ny mobiltelefon i Norge, som du med et håndgrep kan gjøre om til en full pc med tastatur og stor skjerm.
Motorola Atrix skal ifølge produsenten "gi deg pc-krefter i lommen", og vil som standard leveres med en liten dokkingstasjon som lar deg koble til en vanlig pc-skjerm og et pc-tastatur i full størrelse.
Du får også kjøpe en annen dokkingløsning som ser ut som en bærbar pc, men som mangler det meste av innmaten du finner i en vanlig bærbar. I stedet plugger du inn telefonen din, og mobiltelefonen er med ett trylleslag gjort om til en bærbar pc med stor skjerm og skikkelig tastatur. Pc-en kan riktignok ikke kjøre Windows-programmene dine, men Motorola har tilpasset brukergrensesnittet slik at du skal få "pc-følelse". Og bruker du web-tjenester som Google Docs trenger du kanskje ikke mer enn en nettleser for å få gjort jobben din?
Les også: Tynt og lett - når nettbrett ikke duger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.