Facebook offentliggjorde tirsdag for første gang en oversikt over hvor mange begjæringer om innsyn selskapet har mottatt fra ulike land.
Og listen er interessant lesning:
Mens norske myndigheter ba Facebook om innsyn i kontoene til 16 brukere av det sosiale nettverket i første halvår i år, ba USAs myndigheter om innsyn i kontoene til mer enn 20.000 til 21.000 brukere. Det går fram av rapporten om første halvår som ble offentliggjort tirsdag.
Det betyr at amerikanske myndigheter i snitt sender 110 begjæringer om dagen, mens norske myndigheter ikke lar høre fra seg én gang i uken engang.
Samtidig ble det for norske myndigheters del innvilget innsyn i 31 prosent av forespørslene, mens det for USAs del ble gitt opplysninger i hele 79 prosent av sakene det ble begjært innsyn i.
Bestrider mange forespørsler
– Vi gransker hver forespørsel for å se om den har god nok rettslig begrunnelse i henhold til våre vilkår og i streng etterlevelse av lovens ordlyd, og krever en detaljert beskrivelse av det juridiske og faktiske grunnlaget for hver forespørsel. Vi bestrider mange av disse forespørslene, sier sjefjurist Colin Stretch hos Facebook.
I alt 71 lands myndigheter rettet forespørsler til Facebook om innsyn i første halvår. Noen land har rettet forespørsler om et fåtall kontoer, andre land som USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og India har bedt om opplysninger knyttet til flere tusen brukere.
Mens USAs myndigheter troner på toppen over land som oftest begjærer innsyn, følger India på andre plass med drøyt 4.000 forespørsler. Av disse ble halvparten innvilget, viser Facebooks liste.
Mange lands myndigheter har ikke fått det innsynet de ber om i det hele tatt, mens det i andre tilfeller er gitt fullt medhold. Fra Island kom det kun én forespørsel og den endte i at helt eller delvis innsyn bel gitt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.